Læsetid: 2 min.

Splid i Bush-regering stopper Irak-bistand

FN og humanitære bistandsorganisationer afviser at koordinere deres arbejde med Pentagon. De vil kun samarbejde med civile myndigheder
2. april 2003

Humanitær hjælp
BOSTON – I en uge har et fragtskib lastet med 100.000 ton hvede fra den australske regering ligget og skvulpet i Den Persiske Golfs bølger. Planen var at losse sækkene i havnebyen Umm Qasr, der er under britiske styrkers kontrol. Men der er gået politik i sagen.
Den australske hvede er en gave til FN’s Verdensfødevareprogram (WFP), som siden 1998 har været ansvarlig for at uddele 450.000 ton fødevarer om måneden under FN’s mad-for-olie program.

Kompromitterer neutralitet
Transporten af hveden til Umm Qasr kan imidlertid ikke blive forsikret – vandvejen til den irakiske havn er minebelagt – med mindre forsikringsselskaber får grønt lys fra FN. Verdensorganisationen har et hold i Kuwait stående klar til at blive sendt til Umm Qasr for at evaluere sikkerhedssituationen, men i FN’s hovedkvarter i New York vil man ikke give grønt lys. Årsagen er, at FN og humanitære bistandsorganisationer afviser at arbejde under militær myndighed i konfliktområder.
»Det ville kompromittere vores neutralitet. De amerikanske styrker er en part i denne konflikt, og vi kan ikke holde til at blive identificeret med dem,« siger Gerald Martone, nødhjælpschef for International Rescue Committee (IRC) i New York, til Information.
I sidste uge sendte IRC og flere andre amerikanske nødhjælpsorganisationer et brev til præsident George W. Bush, hvori de indtrængende opfordrede ham til at lade FN og humanitære bistandsorganisationer overtage distributionen af nødhjælp og genopbygningen af Irak efter krigen.

Bush ønsker goodwill
Bush-regeringen ønsker selv at stå for uddelingen af fødevarer og drikkevand, fordi det kan skabe politisk goodwill hos den irakiske befolkning under en krig, der koster menneskeliv og masser af lidelser for civilbefolkningen. Derfor er den humanitære opgave blevet lagt i Pentagons Kontor for Genopbygning og Humanitær Bistand, der ledes af general Jay Garner.
Forsvarsministeriets forvaltning af humanitær bistand er blevet kritiseret af den tidligere Pentagon-talsmand Kenneth Bacon, som i dag leder Refugees International i Washington.
»Nogle amerikanske delinger er ved at løbe tør for rationer, fordi de ikke kan få forsyninger frem. Så hvordan kan de magte at distribuere fødevarer i hele landet?« siger han til The New York Times.

Uacceptabelt
Pentagon-kontoret skal ikke selv stå for uddelingen af fødevarer fra FN og NGO-grupper.
»De vil blot stå for koordinationen, men det er uacceptabelt for os. I konfliktområder arbejder vi kun sammen med civile myndigheder, hvilket i dette tilfælde betyder USA’s udenrigsministerium og udviklingsorganet Agency for International Development (AID). I øvrigt har vi ikke brug for assistance fra koalitionsstyrkerne til at fordele hjælpen. Det kan vi selv,« siger Gerald Martone fra IRC.
For nogle dage siden sendte udenrigsminister Colin Powell et brev til Donald Rumsfeld, hvori han bad forsvarsministeren om at overlade koordinationen af humanitær bistand til AID, som rapporterer til Powell. Det vides ikke, om han har fået svar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her