Læsetid: 2 min.

Stolt og elegant

Den asiatiske filmstjerne Leslie Cheung, som vi blandt andet kender fra et par af Wong Kar-wais bedste film, har begået selvmord
16. april 2003

(2. sektion)

Nekrolog
Skuespilleren Leslie Cheung, der var en af de største asiatiske mandlige stjerner, begik den 1. april selvmord ved at kaste sig ud ad et vindue på The Mandarin Hotel i Hong Kongs centrum. En talsmand for politiet fortalte, at han havde skrevet et brev til sine nærmeste, inden han tog sit liv.
Cheung blev født i 1956 som søn af en anerkendt skrædder, der blandt andet lavede tøj til William Holden og Alfred Hitchcock.

To mødre
»Jeg havde ikke nogen specielt lykkelig barndom. Jeg voksede op i en splittet familie. Mine forældre kunne ikke rigtigt sammen. Jeg har haft to mødre, min biologiske mor og min faders elskerinde, hvilket ikke var helt ualmindeligt på det tidspunkt,« fortalte Leslie Cheung i et interview med Positif i 1999.
Egentlig rejste han til Leeds i Storbritannien for at studere på universitetet, men vendte sig i stedet for mod designstudier. Da han fik et hjerteanfald, besluttede Leslie Cheung imidlertid at droppe sin skolegang for i stedet for at vende hjem til reden.
Cheung var en stor fan af popmusik, navnlig den blonde halvgud David Bowie, og stillede ad flere omgange op til sangkonkurrencer. I en alder af 20 år vandt han endelig, hvilket blev starten på en karriere, hvis omfang kun vanskeligt lader sig måle fra Vesten.
Allerede fra første album, The Wind Blows (1983), liner Leslie hit på hit op og spiller koncerter for tusindvis af begejstrede fans.

Konstant pres
I 1978 forsøgte han sig som skuespiller i en række b-film, men hans reelle debut i filmverdenen kom i 1986 under John Woos rablende ledelse i filmen A Better Tomorrow, hvor han spiller Kit side om side med en anden af Hong Kongs store stjerner Chow Yun Fat. I succesfilmen A Chinese Ghost Story (1987) spiller han en renfærdig og naiv ung mand, der bliver kastet ud i en række fantastiske begivenheder, der blander kampsport med eventyr.
Cheung var under konstant pres fra medier og fans og besluttede derfor efter optagelserne af Wong Kar-wais Days of Being Wild i 1989 at slå sig ned i Canada, som han beskrev som »det mindst perverterede land i verden.«
»Jeg ville væk fra det hele, ikke kun min karriere som sanger. Jeg var træt af det hele og ønskede at bryde med Kina, med Hong Kong.«
Men han begyndte hurtigt at kede sig i sin luksusvilla. Filmproducenter tiggede og bad ham om at vende tilbage, og han endte med at tage et fly tilbage, hvor han kom fra.

Imponerende
Leslie Cheungs filmiske løbebane er imponerende og bemærkelsesværdigt omfattende og varieret. Han har spillet så forskellige roller som fægter, operakonkubine, pomadiseret playboy og ung bøsse.
En række af hans film har haft premiere i Vesten: John Woos Once a Thief. Wong Kar-wai, som Cheung havde et had-kærligheds-forhold til, instruerede The Ashes of Time og Happy Together. Cheung medvikrede i Chen Kaiges Farvel min konkubine og Tsui Harks The Chinese Feast.
Men derudover findes et utal af film, vi ikke har set. Samlet blev det til ikke mindre end 60 film.
Klasse er blevet en mangelvare. Leslie Cheungs selvpåførte død frarøver filmverdenen en af dens mest stolte og elegante figurer.

©Information og Libération

*Oversat af Rasmus Egelund

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her