Læsetid: 4 min.

Styrets rygrad er knækket

Jubelscener i Bagdads gader varsler det afgørende vendepunkt, hvor det irakiske styre kan være fortid
10. april 2003

Jubelscener i Bagdads gader varsler det afgørende vendepunkt, hvor det irakiske
styre kan være fortid

Jubel i Bagdad
Blomster, jubel og væltede statuer af Saddam Hussein. Efter 21 dage kunne alverdens tv-kanaler omsider vise billederne af det irakiske regimes fald. Bagdads centrum er nu under de amerikanske styrkers kontrol, og en blanding af kaos, plyndring og glæde er sluppet fri i gaderne.
Selv om kampene fortsætter visse steder i udkanten af Bagdad og resten af landet, synes det psykologiske vendepunkt at være nået: USA har taget kontrol over Iraks hjerte. Styret er i opløsning.
Regeringsbygningerne står tomme, og end ikke den ihærdige irakiske informationsminister, Mohammed Saeed al-Sahaf, dukkede op i går til den sædvanlige briefing, hvor han dagligt plejer at bebude de invaderende styrkers nederlag og død.
Heller ikke de udenlandske journalisters ’vagthunde’, som har fulgt dem for hvert skridt de tog i Bagdads gader, mødte på arbejde.
Modstanden var kun sporadisk. En amerikansk kolonne af marineinfanterister, der rykkede ind gennem Bagdad østfra, kom under heftig beskydning ved Bagdads Universitet kun få timer efter, at soldaterne var blevet modtaget af jublende irakere på deres vej ind gennem forstæderne.
Beboere kastede blomster efter de væbnede kolonner, da de kørte forbi tre kilometer øst for Jumhuriyya-broen over Tigris-floden. Glæden over Saddam Husseins tilsyneladende fald var åbenlys, da en mand slog løs på et billede af ham med sin hjemmesko.
Yngre og ældre mænd, mange iklædt fodboldskjorter fra kendte vestlige klubber som Manchester United, råbte »Hallo, hallo« til marineinfanteristerne, mens de kørte igennem Saddam Citys slidte slum og de mere velstående forstæder med villaer og græsplæner.
»Ikke mere Saddam Hussein« sang en gruppe, og vinkede til tropperne, mens de passerede forbi. »Vi elsker jer, vi elsker jer.« Kvinder vinkede fra balkoner, piger kastede blomsterblade efter unge marineinfanterister, der lænede sig ud over deres kanonløb. En kvinde holdt sit spædbarn højt op i luften, mens mandskabet ombord på kampvognene tog imod de tilkastede blomster, duftede til dem og grinede.
Disse glimt af øjenvidneberetninger fra Bagdads fald stammer ikke fra vestlige medier, men fra den arabiske tv-kanal al-Jazeeras korrespondenter i byen. Ikke mindst i den fattige bydel Saddam City, hvor flertallet af indbyggerne er shia-muslimer, var jubelscenerne uden den forsigtighed og de forbehold, som ellers har kendetegnet de forløbne uger blandt en befolkning, som næppe turde stole helt på, at Saddams styre ikke længere udgjorde en trussel.

Ikke overstået
Kontrollen over Bagdad er dog langt fra total. Fortsat var de amerikanske militærtalsmænd forsigtige med at erklære krigen for overstået.
»Det er ikke overstået,« advarede general Vincent Brooks fra det amerikansk-britiske militære hovedkvarter i Qatar.
»I dag er det irakiske regime i opløsning,« erklærede han. »Hovedstaden er blevet føjet til listen over de steder, hvor regimet har mistet kontrollen. Jeg tror, vi er ved et vendepunkt, hvor der for befolkningen er en bredere anerkendelse af, at dette regime er ved at blive bragt til ende og at det ikke vil vende tilbage som det tidligere er sket.«
Den amerikanske militærtalsmand understregede, at en våbenhvile kan komme, også uden at Saddam Husseins regime officielt kapitulerer. »Våbenhvile er en beslutning, og denne beslutning kan komme, når vi mener, at betingelserne er tilstede på slagmarken, og når vi har politiske retningslinjer fra vore ledere,« sagde han.
Også i den nordlige irakiske by Erbil strømmede beboerne ud på gaden, omend i mere afdæmpet form, for at fejre det irakiske regimes fald.
Der blev viftet med flag, kastet konfetti og danset i gaderne, efter at indbyggerne via arabisk satellit-tv havde overværet scenerne i Bagdads gader, hvor en folkemængde med hjælp fra amerikanerne væltede den store statue af Saddam Hussein.
»Det er en meget, meget dejlig dag. Jeg er meget, meget glad,« sukker Barkhwan Othman, en 21-årig computer-studerende, med en tåre af bevægelse i øjenkrogen.

Bør lære af lektien
»Det er slutningen på diktaturet, det er håbet om, at krigen er omme.«
Hans uro er dog ikke helt forsvundet. »Man ved endnu ikke om Saddam er død eller levende, om han fortsat er i Irak, eller om han er flygtet ud af landet. Og det gør mig bange.« For ifølge denne unge iraker er Saddam, hvis han er i live, i stand til hvad som helst.
»Han har allerede brugt kemiske våben mod kurderne. Han kunne gentage dette, hvis han føler sig trængt op i en krog. Jeg var et barn i 1991, da kurderne gjorde oprør. men jeg husker, at folk strømmede ud på gaderne for at udtrykke deres glæde. Som i dag troede de, at regimet havde tabt. Vi har betalt dyrt for den fejltagelse.«
Selv om det irakiske regimes fald endnu ikke er endeligt bekræftet, advarede USA allerede i går Iran, Syrien og Nordkorea om, at de bør »lære den rette lektie af Irak«.
John R. Bolton, amerikansk viceudenrigsminister for våbenkontrol og international sikkerhed, sagde under et besøg i Vatikanstaten, at han håber at Syrien og andre lande i Mellemøsten vil være åbne for de »nye muligheder« for fred i regionen.
»Med hensyn til spredning af masseødelæggelsesvåben i tiden efter konflikten, håber vi, at et antal regimer vil lære den rette lektie af Irak og indse, at stræben efter masseødelæggelsesvåben ikke er i deres nationale interesse,« sagde han, og nævnte efterfølgende specifikt Syrien, Nordkorea og Iran.
En nylig amerikansk meningsundersøgelse viser, at halvdelen af befolkningen støtter en amerikansk militæraktion mod Iran, hvis landet fortsætter med at arbejde henimod at udvikle atomvåben, mens 42 procent af de adspurgte mente, at USA bør gå i aktion mod Syrien, hvis landet hjælper Irak.
»Jeg synes, at Syrien er et godt eksempel, hvor jeg håber, at de vil konkludere, at de kemiske og biologiske våbenprogrammer, som de har kørt, er noget de bør opgive,« sagde Bolton.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu