Læsetid: 1 min.

Fra udstillingen

16. april 2003


(2. sektion)

*Et dokumentarfoto kan både fortælle historier og sandheder om verden, men et foto kan aldrig sige alt i sig selv. Fotoet er afhængig af tekst, der kan afkode de historier og indre mysterier, der ligger indlejret i billedet. Når tekst og dokumentarfoto går op i en højere enhed, kan effekten til gengæld være så stor, at det ligefrem kan rykke verdensgangen, sådan som John Pilger har erfaret og beskrevet det med udstillingen At rapportere verden. Det kan effektivt åbne vores øjne og gå imod vores vedtagne forestillinger om verden og dens begivenheder, f.eks. illusionen om de onde og de gode, om præcisionskrig, vækstøkonomiens velsignelser og en ikke-imperialistisk verdensorden.

*Vietnam, 1970
En amerikansk soldat bliver med stor fingerfærdighed bestjålet af en lommetyv (cirka midt i billedet). Magnum-fotografen Philip Jones Griffiths havde i dagevis holdt øje med folkemængden fra balkonen på Hotel Royal i Saigon for at få netop dette billede. Griffith havde mesterligt dokumenteret den amerikanske invasion i al sin klassiske grusomhed, men var, som Pilger beskriver ham, også en dybsort ironiker, en fotojournalistikkens Joseph Heller. Han havde bla. skildret den amerikanske krigsmaskine og dens absurde tro på teknologiske fiktioner med billeder af computere, som man mente beviste, at amerikanerne ville vinde krigen.
Dette udramatiske find-Holger-billede skulle være et varsel om amerikanernes sårbarhed og kommende nederlag.

*Cambodia, 1979
Pilger tog med Eric Piper og instruktøren David Monro til Cambodia, da Pol Pot og de røde khmerer, der havde over 2.000.000 ofre på samvittigheden, var blevet fordrevet. The Daily Mirror viede 13 sider over to dage til Pipers og Pilgers reportage fra et dødsensstille Cambodia. Begge aviser blev helt usædvanligt udsolgt. Et bevis på, at folk er interesserede i andet end ’fortygget stof og landsbysladder’. Læsernes respons på reportagen foranledigede direkte iværksættelsen af humanitær bistand til området.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her