Læsetid: 2 min.

USA passer kun på olien

USA vogter olie og efterretninger, mens regeringsbygninger plyndres
14. april 2003

BAGDAD – Iraks tyveknægte har stjålet og ødelagt det, amerikanerne har givet dem lov til at plyndre og hærge – og en køretur gennem Bagdad viser tydeligt, hvad USA har til hensigt at beskytte. Efter dage med ildspåsættelse og røveri følger her et kort, men afslørende regnskab.
Amerikanske tropper har lænet sig tilbage og tilladt banderne at hærge og derefter afbrænde planlægnings- undervisnings-, handels-, industri-, udenrigs-, kultur- og informationsministerierne. De gjorde intet for at forhindre ødelæggelsen af uvurderlige skatte i Bagdads arkæologiske museum og i museet i Mosul i Nordirak, eller plyndringerne af tre hospitaler.
Alligevel har amerikanerne placeret hundredevis af soldater inde i to ministerier, som forbliver uskadte – og urørlige – fordi tanks og jeeps er blevet placeret inde i og udenfor. Og hvilke ministerier viste sig at være så vigtige? Ja, Indenrigsministeriet, selvfølgelig, med dets efterretningsoplysninger, samt Olieministeriet. Arkiverne og filerne vedrørende Iraks mest værdifulde aktiv – dets olie og, endnu vigtigere, dets oliekilder – er i sikre hænder, afskåret fra masserne, og afsikrede, så de kan deles mellem amerikanske oliefirmaer.
Det kaster et interessant lys over USA’s formodede krigshensigter. Forhippet på at ’befri’ Irak, tillader det
Iraks folk at ødelægge regeringens infrastruktur og Saddams håndlangeres ejendom. Amerikanerne insisterer på, at Olieministeriet er en vital del af Iraks arv, at olien vil blive sikret »det irakiske folk«.
Men er Handelsministeriet – sat i brand igen i går af en foretagsom brandstifter – ikke vitalt for det irakiske folks fremtid? Har Undervisningsministeriet – stadig i flammer i går – ikke afgørende betydning for den næste irakiske regering? Amerikanerne, som vi nu ved kunne afsætte 2.000 soldater til at beskytte Kirkuks oliekilder, kunne ikke undvære 200 soldater til at beskytte Mosuls museum.
Der var megen snak om en »ny amerikansk indstilling« i går. Bevæbnede patruljer sås på gaderne, beordrende unge mænd slæbende på køleskabe, møbler og fjernsyn til at deponere byttet på fortovet, hvis ikke de kunne dokumentere ejerskab. Det var en ynk. Efter at milliarder af dollar i form af bygninger, computere og arkiver er blevet destrueret, stopper man teenagere på æseltrukne kærrer belæsset med brugte stole.

*Oversat af Sidsel Nyholm

© The Independent og Information 2003

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her