Læsetid: 2 min.

V: Giv ophold til voldsramte kvinder

Udenlandske kvinder, der hentes til Danmark, skal have ret til at blive, hvis ægtemanden bliver voldelig, lyder forslag fra Venstre-ordførere til integrationsminister Bertel Haarder (V)
23. april 2003

Voldsramte kvinder fra udlandet skal have ret til ophold i Danmark.
I dag lever udenlandske kvinder i årevis med bank og trusler af frygt for, at en skilsmisse ender med en enkeltbillet ud af landet.
Men det skal nu være slut, mener Venstres ligestillingsordfører, Troels Lund Poulsen, og indfødsretsordfører, Eyvind Vesselbo. De foreslår nu partifælle og integrationsminister Bertel Haarder at lempe på reglerne for at få opholdstilladelse.
»Det er et tabuiseret område, hvor kvinderne lever som husslaver,« siger ligestillingsordfører Troels Lund Poulsen.
I dag kan de voldsramte kvinder populært sagt vælge mellem at udholde volden, indtil de kan få opholdstilladelse efter syv år – eller melde manden til politiet og derefter blive tvunget til at rejse hjem.
I alt 219 kvinder har de sidste fem år søgt Udlændingestyrelsen om lov til at blive, selv om de er brudt ud af et voldeligt ægteskab. Men blot 72 har fået medhold, viser tal fra styrelsen.

Terror mod kvinder
Forslaget om at hjælpe voldsramte kvinder fra udlandet skal både hjælpe de kvinder, der hentes – fra f.eks. Asien – af danske mænd, og de indvandrer-kvinder, der via familiesammenføring bliver hentet til Danmark.
»Flere og flere kvinder kommer i den situation. Men der er ingen, der interesserer sig for dem. De er fuldstændig overladt til sig selv. Og selv er de bange for at anmelde ægtefællen,« siger ligestillingsordfører Troels Lund Poulsen.
Også Udlændingestyrelsen erkender, at de 219 ansøgninger fra voldsramte kvinder formentlig blot er toppen af isbjerget.
De fleste kvinder holder mund af frygt for at ryge hjem til usle forhold i hjemlandet. Men hverdagen med trusler og bank betyder, at kvinderne bliver langt dårligere integreret i det danske samfund, mener Eyvind Vesselbo:
»Volden gør, at kvinderne ikke bliver en del af det danske samfund. De kommer ikke til at lære dansk og får nogle psykiske problemer, som spænder ben for dem. Samtidig er de nødt til at blive hos manden, for ikke at blive smidt ud,« siger Vesselbo, der selv er kultursociolog.

Appel til Haarder
For at komme problemet til livs, har integrationsminister Bertel Haarder foreslået, at danske mænd får forbud mod at hente en ny ægtefælle i udlandet i 10 år, hvis en kvinde udsættes for vold.
Men det hjælper ikke kvinderne, mener Venstre-ordførerne:
»Så er skaden jo sket. Det forhindrer kun, at manden i den periode bringer en ny kvinde ind,« siger Eyvind Vesselbo.
Udlændingestyrelsen kan i dag give særbehandling til voldsramte kvinder. Kvinderne kan få opholdstilladelse, selv om de ikke har boet i landet i de syv år, som loven foreskriver.
Men når blot en tredjedel af kvinderne får medhold, så er det fordi, det er alt for svært for kvinderne at bevise volden, mener de to Venstre-folk.
Derfor må integrationsminister Bertel Haarder skære igennem og sikre lempeligere regler, mener de.
Også selv om det kan betyde, at enkelte kvinder snyder sig til hurtigere ophold:
»Hvis der smutter en enkelt igennem, så går det nok. Så er det jo til gavn for de 100 kvinder, der er blevet misbrugt, og som også vil få lov til at blive,« mener Eyvind Vesselbo.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her