Læsetid: 2 min.

Vækket af PET

En ung herboende muslim fik uanmeldt besøg af efterretningstjenesten søndag morgen. De spurgte, om han kom i moskéen i Brabrand
1. april 2003

Mistænkt
»Det øhh... he-he... det er vist lidt for følsomt til at sige noget om.«
Den undvigende replik stammer fra politimesteren i Århus, Jørgen Illum. Det er ham, Information til sidst henvises til via flere telefoniske omveje, der viser sig forgæves. Spørgsmålet havde lydt: Er moskéen i Brabrand udsat for overvågning eller efterforskning i forbindelse med påstanden om, at den danske Cuba-fange kan tænkes at være blevet hvervet dér?
Om ikke politimesterens afvisning i sig selv er en indikator, så kan følgende historie måske bestyrke formodningen om, at politi og efterretningsvæsen holder øje med moskéen:
Mehmet Tanis, 27-årig dansk-tyrker og netop færdig som kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet, blev en søndag morgen ved ni-tiden for et halvt års tid siden banket op af to mænd, der viste sig at være fra Politiets Efterretningstjeneste (PET). De afhørte ham i en lille times tid. Spurgte til hans holdninger om blandt andet USA, inspicerede hans hjem, som om de søgte efter noget, der kunne sandsynliggøre deres medbragte mistanke.
»De sagde, at én fra Århus havde ringet til dem og fortalt, at jeg sympatiserede med de mennesker, der stod bag den 11. september. Jeg fortalte dem, at det ikke passede, at jeg er en muslimsk demokrat. De spurgte, om jeg kendte ekstreme muslimer, og sagde, at hvis jeg ’hørte noget om noget’, så skulle jeg kontakte dem,« fortæller Mehmet.
De to PET-folk spurgte også, om han kom i en bestemt moské i Brabrand. Men Mehmet Tanis hverken kendte den eller kom der.
»Det var først efter, de var gået, at det gik op for mig, hvad der var sket. At jeg var blevet stemplet som en ’farlig’ fyr af nogen i Århus. Jeg følte, at det var en krænkelse af min private sfære. Jeg kunne ikke få at vide, hvem der havde anmeldt mig, og det var meget ubehageligt. Jeg følte mig magtesløs. Det kunne jo være hvem som helst. Min nabo f.eks.«

Skader integrationen
Han mener selv, han må have været ’interessant’, på grund af sit muslimsk klingende navn, og fordi han var universitetsstuderende. Flere af selvmordspiloterne den 11. september havde gået på universitetet. En anden grund kunne være, at hans bror er uddannet pilot.
»Det er meget uheldigt med denne form for mistænkeliggørelse. Mange andre muslimer har ikke ressourcerne til at trænge igennem med deres oplevelser; de føler sig afmægtige over for medierne og politikerne,« siger Mehmet Tanis.
Også indvandrerkonsulenten og journalisten Fahmy Almajid er bekymret over den stigende mistænkeliggørelse mod muslimer. Fremstillingen af moskéen i Brabrand som et rekrutteringscenter for islamiske terrorister vil blot skabe yderligere afstand mellem dem og os, frygter han. For et halvt år siden sagde han i DR’s Profilen, at integrationen var bombet 10-15 år tilbage. I dag vil han gerne revidere sin opfattelse:
»Der er snarere tale om 20-30 år nu,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her