Læsetid: 2 min.

Verdens nye chefanklager

Luis Moreno Ocampo er gjort af samme støbning som Pinochet-anklager Baltasar Garzón. Nu er han udnævnt til anklager for den Internationale Straffedomstol i Haag
24. april 2003

Portræt
BUENOS AIRES – Hans job er at straffe overgreb som folkemord og krænkede menneskerettigheder i tilfælde af passivitet fra de nationale retsvæsener.
Lige siden sin afgangseksamen har Luis Moreno Ocampo været på hjemmebane i sager om overtrædelser af menneskerettigheder og korruption. Da han var 33 år gammel i 1985 deltog han i retssagerne mod den argentinske militærjunta, som var ansvarlig for mordene på skønnet 30.000 personer under Argentinas seneste militærdiktatur 1976-83.
Siden har Luis Moreno Ocampo været assisterende statsadvokat i Buenos Aires, hvor han rejste over 700 sager om forsvindinger under militærdiktaturets såkaldte beskidte krig. Ocampo har blandt andet forsvaret italienske ofre, der i 2001 krævede nazisten Erich Priebke udleveret, samt stået i spidsen for retssagen i 2002 mod den tidligere ansatte i Chiles hemmelige politi, der deltog i mordet på den chilenske general Carlos Prats i 1974 i Buenos Aires – Prats var Salvador Allendes hærchef.
I 1992 trak Luis Moreno Ocampo sig tilbage for at hellige sig sit private advokatkontor i Buenos Aires, hvorfra han er fortsat som advokat i sager om overtrædelse af menneskerettigheder og korruption – to emner han har belyst i flere bøger om Argentinas seneste militærdiktatur.
Ved siden af advokatvirksomheden var Luis Moreno Ocampo en overgang præsident for den latinamerikanske afdeling af Transparency International og medstifter af den argentinske Poder Ciudadano (Borgermagt) – to NGO’ere i kamp mod alle former for korruption. I Argentina har han de sidste 15 år været en af hovedkræfterne for ophævelse af to amnestilove fra 1986-87, der fortsat giver 1.100 laverestående militær- og politifolk immunitet. Han er gæsteprofessor på Harvard Universitet og har haft poster i Verdensbanken og den Interamerikanske Udviklingsbank som rådgiver i bekæmpelse af korruption i Bolivia, den Dominikanske Republik, Peru og Venezuela.
Ocampo indsværges som chefanklager 16. juni i år og forventes som noget af det første at indlede sager mod overgreb i Colombia og den demokratiske republik Con-go. I Buenos Aires spørger kolleger i menneskeretskredse, om Straffedomstolens medfødte blokering mod at dømme med tilbagevirkende kraft også gælder for de flere hundrede babyer, der i Argentinas såkaldte babyrov blev bortadopteret til par med forbindelser til diktaturet i samme øjeblik, deres forældre blev likvideret. Argumentet er, at flertallet af disse nu voksne babyer stadig lever i uvidenhed om misgerningen, hvorfor det er et tidsløst overgreb. Luis Moreno Ocampo har før brudt grænser, siger iagttagerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her