Læsetid: 3 min.

Wagner med picnickurv

’Den flyvende Hollænder’ lander på Midtsjælland i august. En satsning for både det bevidste operapublikum og det med madkurven
1. april 2003

Opera
Med premieren på Wagners Valkyrien den 8. april tager Det Kgl. Teater hul på sin største operasatsning i 100 år, men Wagner er også in uden for København: Teater Hedeland, det udendørs teater i Hedehusene ved Roskilde, præsenterer Den flyvende Hollænder den 8. august i form af et gæstespil fra den finske Savonlinna Opera Festival.
Hvor Det kgl. Teaters årlige, populære operaarrangement i Søndermarken er gæstet af et skovturspublikum, er Teater Hedeland ude efter det mere kvalitetsbevidste operapublikum, der er villige til at betale for oplevelsen. Det fortæller de kunstneriske ledere, Martin Tulinius og Per Erik Veng: »Vi satser på forbedret lyd, fremragende medvirkende og internationale solister,« siger de til Information.
Efter sidste års opførelse af Rigoletto synes ambitionen om at ville forbedre lyden at være en knippelgod ide, og parkeringslogistikken er også god at have styr på, når måske 4.500 publikummere strømmer til Hedeland.

Spis brød til
Man vil kunne opleve skibskatastrofe og pludselig død, mens man nyder god mad og nipper til vinen. Skulle regnen sile ned i tove og vinden rive i sommergæsterne, gør det ikke spor – ordet gesammtkunst ville få ny mening – især i 1. akt af Hollænderen, der handler om søfareren, der er dømt til at sejle på verdenshavene i al evighed, med mindre han kan vinde en kvindes trofaste kærlighed for resten af livet. Hver syvende år har han tilladelse til at gå i land for at lede efter sin udkårne.
Savonlinna Operafestival bringer et 70 mand stort kor til Hedeland, og Odense Symfoniorkester dirigeres af den tyske Wagnerspecialist Hans Wallat. Danmarks internationalt kendte sopran Eva Johansson synger den kvindelige hovedrolle som Senta. Den finske bas Matti Salminen er skipper Daland, og vi skal opleve hans landsmand Juha Uusitalo i titelrollen. Kunstnerisk leder af Savonlinna Operafestival Raimo Sirkiä er med i forestillingen som Erik.
Opsætningen af Hollænderen, som kommer til Danmark, blev anmeldt af denne signatur i avisen i Kulturbyåret 1996 fra en opførelse i Savonlinna. Her hed det bl.a.:
»Det eneste rigtige trumfkort i opsætningen af Wagners Hollænder i Savonlinna er bassen Matti Salminen. Han er den eneste medvirkende med internationalt format. Den eneste sanger med så megen scenisk udstråling, at han i kraft at sin blotte tilstedeværelse på scenen kan fylde rummet med nærvær. En gudsbenådet Wagnersanger, der i aftenens opførelse helt og aldeles overskyggede de andre kapaciteter«.

Lokale brynjer
Opera skal opleves live, og Teaterland vil gerne have, at det også kan være i den frie natur på Midtsjælland. Den kunstneriske ledelse håber på at kunne aktivere lokalbefolkningen nu og i fremtiden. I kraft af en status som egnsteater har Hedeland en forpligtelse til bl.a. netop det. Her er det ikke nok at hente nogle vikinger fra Frederikssund til at sælge billetter og gelejde publikum på plads. De skal også være på scenen og foretage sig noget meningsfuldt.
Nå ja, der er vel ikke så langt fra vikingeoutfit til Wagners brynjer, så der kan måske tænkes et samarbejde med Vikingefestspillet i Frederikssund og operaentusiasterne i Hedeland. Under alle omstændigheder vil man gerne i kontakt med korkræfter i regionen.
Teater Hedeland modtager støtte fra kommuner, amtet og staten. Tilskuddet på 2,5 mio kroner dækker kun initialomkostninger med at opføre scenen. Der skal også sælges billetter, picnickurve mv. for godt en million kroner, for at der er balance i regnskabet. Læs mere på www.teaterhedeland.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her