Læsetid: 3 min.

WHO advarer mod ’global epidemi’

Trods indsatsen fra WHO’s specialister er SARS-virus, som på tredje uge kræver stadigt flere syge og døde, endnu ikke identifceret. Derimod tyder meget på, at virus er luftbåren
4. april 2003

TOKYO – I tre år har lægen og forfatteren Wu Tien-tzu i sin fritid arbejdet på et filmmanuskript, som handler om, hvordan en medicinsk forsker spreder et dødeligt virus i Hongkong, og om hvordan det senere spredes til resten af verden. For nogen uger siden blev han færdig med ’skurkejagten’, og blot nogen få dage senere blev hans drama til rædselsvækkende virkelighed. Også slutakten, hvor hele Hongkong bliver erklæret i karantæne og totalt isoleres fra omverden, er pludselig troværdig, og mange i den tidligere kronkoloni er blevet ramt af panik.
Efter godt tre uger er virus fortsat ikke identificeret, til trods for at den samlede medicinske forskerelite er mobiliseret for at løse gåden og forhindre, hvad WHO kalder en global epidemi.

Mysteriet fortsætter
Mysteriet fortættes, og der er flere og flere sygdomstilfælde. I skrivende stund er der mindst 72 døde – 1.950 er blevet syge. Og nyhederne fra verdens førende laboratorier er indtil videre dårlige over hele linjen.
Virus har en inkubationstid på 14 dage og ikke to-otte, som tidligere antaget. Desuden tyder meget på, at det spredes via både luften og afløbssystem.
»Epidemien kan være på et tidligt stadie af et langt alvorligere problem, end vi havde troet,« siger Julie Geberling, direktør for CDC, Center for Disease Control, i Atlanta.
Mindst 30 lande er indtil videre blevet ramt af sygdomstilfælde, og epidemien har bredt sig i USA og Canada.
Onsdagens helt unikke advarsel fra WHO mod at rejse til Hongkong, Guangdong-provinsen i Kina, Singapore og Hanoi medvirker naturligvis til at øge uroen. Mange flyselskaber har aflyst afgange og flere, bl.a. Thai International, overvejer midlertidigt at stoppe al trafik til området.
Indtil for nylig var det først og fremmest hospitalspersonale, der var døde af sygdommen. Men nu slår virus til blandt den brede befolkning, og udbruddet i boligområdet Amoy Gardens midt i Kowloon i Hongkong er som en scene fra en gyserfilm. 231 af lejerne er syge, og blok E er i karantæne.
De resterende 240 er blevet ført til lejre, hvor de skal opholde sig i 10 dage for at sikre, at de ikke er smittede med den frygtede lungesygdom.
Desværre kom myndighederne for sent, og 150 familier havde nået at flygte, og der er stor risiko for, at de spreder virus videre i samfundet.

Langt fra normalt
Dagligdagen er langt fra normalt i Hongkong. Mange virksomheder er lukket, mange andre beder de ansatte om at arbejde hjemmefra, og gravide kvinder går ikke længere på arbejde. Fuji Xeros har forbudt de ansatte at give hånd til folk samt alle møder med mere end tre deltagere. Mange kræver, at ansatte bærer mundbeskyttelse, men myndighederne vil fortsat ikke tillade politiet at gøre det, eftersom det ville give »Hongkong et dårligt image«.

Gummihandsker
Ingen vover at trykke på en elevatorknap længere, tage i et dørhåndtag eller røre ved sedler uden papirservietter eller gummihandsker. Hoteller, restauranter og varehuse står næsten tomme. Mange udlændingene sender deres familier hjem, og flyene til USA og Australien er overbookede. Flugten fra epidemien er begyndt.
Hospitalerne har store personaleproblemer, og både læger og sygeplejersker er nu isolerede på de afdelinger, hvor de omkring 600 syge er indlagt. Hver dag er der 50-80 nye tilfælde af SARS.
Forsøgene på at lave en profil over de, som er mest udsatte, afslører, at det hverken er børn eller gamle, som dominerer. Nej, de, som rammes i Hongkong, er ofte midaldrende ikke-rygere i god fysisk form og uden andre sygdomme. I Guangdong-provinsen er flertallet af de smittede og døde unge mellem 20 og 30 år, og de grupper, som normalt rammes af influenza, er helt klart underrepræsenteret.
Dødeligheden ligger på omkring fire procent, og 15 procent ligger i respirator.
Forskerne mener, at det drejer sig om et helt nyt virus, som ikke er nært relateret med tidligere kendte virus. 78 procent er identisk med et almindeligt forkølelsesvirus, men det har ingen ligheder med noget kendt.
»Der kan være tale om et virus, som stammer fra rotter eller mus,« siger professor John McKenzie, som er en af de førende virusdetektiver.
Obduktion har afsløret blødninger i lungerne, som minder om Ebola.

*Oversat af Runa Trosborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her