(2. sektion)
Præsidiet
De har set det meste og prøvet lidt af hvert, medlemmerne af ledelsen i Det Europæiske Konvent.
Tilsammen har de mange hundrede års erfaring i europæisk politik. De har set krig og fred, opsving og sammenbrud, skandaler og sejre. Nu handler det om EUs fremtid. Ikke mere, intet mindre.
Præsidiet er drivkraften for Det Europæiske Konvent, og dermed for arbejdet med at skrive et udkast til en ny europæisk forfatning. Det består af formanden og to næstformænd, to repræsentanter for Europa-Parlamentet, to repræsentanter for EU-Kommissionen, to repræsentanter for de nationale parlamenter samt regeringsrepræsentanter for Spanien, Danmark og Grækenland (de tre lande, der varetager formandskabet for EU i Konventets levetid): 12 mænd og en kvinde.
Præsidiet mødes to gange om måneden: før hvert plenarmøde i Konventet og en gang mellem to plenarmøder. Plenarmøderne er de faste og åbne møder, der holdes med deltagelse af alle 105 medlemmer af Konventet.
Det er præsidiet, der udarbejder den foreløbige dagsorden for de møder. Det er også præsidiet, der lytter til det såkaldte Forum, det vil sige de repræsentanter for
NGOer, arbejdsmarkedets parter, erhvervslivet og akademiske kredse, der er sat til at give råd til Konventet.
Medlemmerne
Medlemmerne af Præsidiet er:
*Valéry Giscard dEstaing, formand, tidligere fransk præsident
*Giuliano Amato, næstformand, tidligere italiensk premierminister
*Jean-Luc Dehaene, næstformand, tidligere belgisk statsminister
*Henning Christophersen, dansk regeringsrepræsentant, tidligere EU-kommissær og udenrigsminister
*Alfonso Dastis, spansk regeringsrepræsentant, statssekretær for europæiske anliggender)
*Georges Papandreou, græsk regeringsrepræsentant, udenrigsminister i Grækenland
*John Brutton, repræsentant for det irske parlament, tidligere premierminister i Irland
*Gisela Stuart, repræsentant for det britiske parlament
*Klaus Hänsch, repræsentant for Europa-Parlamentet, og tidligere formand for parlamentet
*Íñigo Méndez De Vigo y Montojo, repræsentant for Europa-Parlamentet
*Michel Barnier, repræsentant for Kommissionen, EU-kommissær med ansvar for regionalpolitik og reform af EUs institutioner
*António Vitorino, repræsentant for Kommissionen, EU-kommissær med ansvar for retlige og indre anliggender
*Alojz Peterle, særligt indbudt repræsentant for ansøgerlandene, medlem af det slovenske parlament, tidligere slovensk ministerpræsident og udenrigsminister
Konventet består i alt af 15 repræsentanter fra medlemslandenes regeringer, 30 medlemmer af de nationale parlamenter (to fra hvert af de nuværende lande i EU) 16 medlemmer af Europa-Parlamentet, to medlemmer af EU-Kommissionen samt 39 repræsentanter fra de 13 ansøgerlande.
Ansøgerlandenes repræsentanter må deltage i debatterne, men kan ikke blokere en beslutning, hvis de nuværende medlemmer af EU er enige. I alt er 28 lande repræsenteret.
Danmark har fire medlemmer af Konventet. Henning Christophersen (V), der er statsminister Anders Fogh Rasmussens repræsentant, Henrik Dam Kristensen (S) og Peter Skaarup (DF), der repræsenterer Folketinget, samt Jens Peter Bonde (Junibevægelsen), der repræsenterer Europa-Parlamentet.
Derudover sidder en lang række europæiske toppolitikere i Konventet. Heriblandt den tyske udenrigsminister, Joschka Fischer, den franske udenrigsminister, Dominique de Villepin, den italienske vicestatsminister, Gianfranco Fini og den britiske Europaminister, Peter Hain.
Med andre ord: Hvis Konventet var en udgave af Big Brother, ville det være VIP-versionen.