Læsetid: 2 min.

70 dages varetægt til aktivister, der kastede maling på Fogh

Alvorlig sag at trænge ind på Christiansborg, siger juraprofessor, der ikke er forundret over lang varetægtsfængsling
27. maj 2003

Når Københavns Byret i dag behandler sagen mod de to aktivister, der midt i marts kastede rød maling mod statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K), har de tiltalte siddet varetægtsfængslet i 70 dage.
Og det er »mere end nok«, hedder det i weekendens »åbne brev fra intellektuelle og kunstnere« underskrevet af blandt andre Ebbe Kløvedal Reich, Jesper Jensen, Tine Bryld, Arne Gaardmand, Andrea Vagn Jensen, Anne-Marie Helger, Niels I. Meyer og Jan Sonnergaard.
Samme holdning har Støttekomiteen for Maleraktivisterne og Ekstra Bladet, der mandag på lederplads skrev om »klar overreaktion« og »retligt overgreb« i anledning af de 70 dages varetægtsfængsling.
Men fængslingen er ikke nødvendigvis ekstremt lang i forhold til andre, sammenlignelige sager – for de findes ikke, påpeger professor i strafferet Gorm Toftegaard Nielsen, Aarhus Universitet.

Æg mod Fogh
De to aktivisters forsvarer, Hanne Reumert, har ellers over for Ritzau sammenlignet sagen med en anden, hvor der ikke skete langvarig varetægtsfængsling: æggekastningen mod den nytiltrådte statsminister Anders Fogh Rasmussen i januar 2002 uden for en af Kirkens Korshærs varmestuer i København. En 19-årig gymnasieelev, der også var Hanne Reumerts klient, blev i juni 2002 idømt 20 dagbøder à 150 kroner for at håne og fornærme statsministeren, mens Østre Landsret i januar i år skærpede straffen til to ugers fængsel for vold mod tjenestemand.
Men Gorm Toftegaard Nielsen mener ikke, sagerne kan sammenlignes: »Det kræver ikke megen fantasi at forestille sig, at man vil anse det for en særdeles skærpende omstændighed, at man er gået uden om Folketingets sikkerhedssystemer. Det giver denne sag et helt andet perspektiv end den med æggene,« siger han.

Sikkerheden skærpet
Han vurderer, at dommen i sagen også vil være et signal om, hvordan retssystemet ser på omgåelse af sikkerhedsforanstaltningerne på Christiansborg.
De er – igen – blevet skærpet efter maling-attentatet i marts, oplyser pressemedarbejder i Folketinget Claus Christoffersen. En enkelt indgang til Christiansborg blev helt lukket, indgangen til Proviantgården er lukket efter klokken 17, og de ansatte i Folketinget blev indskærpet, at gæster skal hentes ved indgangen og afleveres igen samme sted. Samtidig betød malingen mod de to ministre et stop for alle rundvisninger. Først midt i maj blev det igen tilladt for folketingsmedlemmerne at vise deres gæster rundt på Christiansborg, mens folketingsbetjentenes rundvisninger af besøgende grupper endnu ikke er genoptaget.
Den 22-årige Rune Eltard-Sørensen og den 23-årige Lars Grenaa, der begge har valgt at stå offentligt frem blandt andet på internettet, har trods tilståelser siddet varetægtsfængslet siden 18. marts efter en bestemmelse i retsplejeloven, der handler om »hensynet til retshåndhævelsen«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her