Læsetid: 6 min.

Avisbude: Ulovligheder og plat

Rundspørge blandt organiserede avisbude fra hele Storkøbenhavn viser, at hver fjerde morgenavis i nogle områder af byen kan have været gennem hænderne på omdelere, der arbejder i strid med lovgivningen
23. maj 2003

Beretninger
»Vogt dig! Din morgenavis kan i nat være blevet delt ud af et avisbud, der illegalt er kommet til Danmark fra et fattigt land for at tjene nogle tusind kroner, inden han opdages af politiet og sendes retur.«
Eller: »Denne avis kan være omdelt af et bud, der arbejder sort i en andens navn.«
Sådan kunne der passende stå på de morgenaviser, som Bladkompagniet får omdelt i visse dele af Storkøbenhavn, mens læserne endnu sover trygt.
Det viser et rundspørge, som Information har foretaget hos en række avisbude, der er medlemmer af fagforeningen Lager & Handel under SiD. Efter opfordring fra fagforeningen har de interviewede bude valgt at være anonyme, men deres navne er redaktionen bekendt. Der er tale om personer, der på egen hånd har observeret forhold, som har vakt deres mistanke.
Et enkelt eksempel: Ifølge overenskomsten skal alle avisomdelere have over 110 kroner i timen. Men at de ikke nødvendigvis altid får det, vidner en lille episode, som et avisbud har fået fortalt af en vognmand, der i en nødsituation havde lånt nogle medhjælpere hos en anden vognmand.

Gav for meget i løn
»Denne her vognmand var kommet til at give sit lånte personale 50 kroner i timen i stedet for de 30 kroner, de åbenbart normalt fik. Det gav anledning til enorm ballade, da chefen for det udlånte personale selv ville aflønne sine medhjælpere, så deres løn ikke blev højere, end de var vant til,« erindrer avisbudet.
Et andet bud ser regelmæssigt følgende optrin i det lokale, hvor han hver morgen henter sine aviser: »Der kommer en sort kassevogn med op til tre personer, og de henter så en masse aviser. De læsser lynhurtigt og kører afsted igen med det samme. Men den sorte kassevogn kommer rimeligt hurtigt tilbage igen og henter et nyt stort læs. Så hurtigt kan det ikke gøres, med mindre man er mange om det.«
Rundspørget blandt avisbudene skal ses på baggrund af, at det hidtil ikke har været muligt at få et skøn over omfanget af den ulovlige avisomdeling fra hverken Bladkompagniet A/S (BK), arbejdsgiverforeningen Danske Dagblades Forenings Forhandlingsorganisation eller fra de to store københavnske bladhuse, Politikens Hus og Det Berlingske Officin, som i fællesskab ejer BK.

Vækkebøgerne
Information har desuden fået kendskab til et antal såkaldte vækkebøger, der viser, hvilke avisture, som løbes af fastansatte avisbude, og hvilke der i stedet køres af et eller flere af de mange små vognmandsfirmaer, der i årevis har arbejdet med avisomdeling. Hver af de 13 distributører udskriver hver morgen en ’vækkebog’ for samtlige deres avisruter med angivelse af mobiltelefoner til hver enkelt vognmand eller bud.
På de nyere vækkebøger, Information har kendskab til, svinger antallet af vognmandsbetjente avisruter fra fire og helt op til 42 procent.
Ifølge flere distributører anvendes vognmandsfirmaerne kun i begrænset omfang og mest som erstatning for almindelige bude, der er sygemeldt eller på ferie. Men det billede holder ikke stik, viser rundspørget:
Ud af 13 storkøbenhavnske distributører anvender fem regelmæssigt vognmænd i betydeligt omfang, dvs. vognmænd med så mange avisruter, at det for nogle områder dækker fra en fjerdedel og op til halvdelen af distributørens aviser. Hos tre distributører anvendes vognmænd i mindre omfang, mens de resterende fem distributører næsten ikke eller slet ikke anvender vognmænd.

Kineserne kommer
De fleste interviewede avisbude er enige om, at politiets aktion den 27. februar mod to storkøbenhavnske distributører, hvor 46 blev anholdt, har haft en afskrækkende virkning på flere af de øvrige distributører. Nogle distributører har forsøgt at begrænse antallet af avisruter, som vognmændene står for. Enkelte har sagt nej til at ansætte nye vognmænd.
»Distributørerne har vist ikke særlig meget lyst til, at politiet dukker op en nat, fjerner deres regnskaber og anholder dem,« som et bud tørt bemærker.
Flere avisbude vurderer i øvrigt, at kinesiske studerende overtager en del af de ruter, som tidligere blev kørt af vognmandsfirmaer.
Især i weekenden, hvor det traditionelt har været svært at få ’danske’ avisbude, er antallet af kinesere »eksploderet«, som et bud fra Frederiksberg siger.
Kinesiske studerende har lov til at omdele aviser, og for udenlandske studerende er de første godt 90.000 kroner, der tjenes på et år, skattefri.
»De er tilsyneladende glade for deres arbejde, og de stiller ikke krav på samme vis som os andre,« mener et andet bud.
Om mængden af vognmandsomdelte morgenaviser permanent er gået ned, eller om der blot er tale om efterdønninger fra politiaktionen, er for tidligt at sige, mener flere avisbude.
»Nu kommer ferien, og så skal de til at skaffe afløsere, så lad os lige se tiden an,« som en bemærker.

Spørg til den nye Audi
Nogle avisbude omtaler flere af de udenlandske vognmænd ret positivt. De er flinke og imødekommende mennesker, som man godt af og til kan få en snak med: »Hvis vi f.eks. spørger til den nye Audi, så bliver han varm i blikket,« som en af budene humoristisk fortæller om en vognmand, der er meget ’flittig’.
For ifølge avisbudene giver det sig selv, at hvis en ’flittig’ vognmand hver nat har 10-15 ture – enkelte har endnu flere – og dermed omdeler flere end tusind aviser, må vognmanden nødvendigvis have medhjælpere. Nogle af vognmændene arbejder for mere end én distributør og har derfor 20 eller endnu flere faste ture hver nat. En enkelt vognmand har således næsten 50 faste ture, viser rundspørget.
Om indehaveren af et af de mest aktive vognmandsfirmaer, der omdeler aviser både på Frederiksberg og i Hellerup, har et bud bemærket, at han »ikke selv ligefrem ser ud til at være dresset til at gå med aviser«.
»Indehaveren kører ofte afsted i sin pæne jakke med sin kassevogn og avisbundterne, så enten må han skifte tøj undervejs, hvis han selv deler dem ud. Eller også har han nogle til at gøre det for sig.«
»De fleste vognmænd har nok enkelte medhjælpere, der er helt legalt ansat. Og dertil kommer så et ukendt antal, som nok er mere lyssky,« lyder vurderingen fra et bud.

Kollegerne forsvandt
Rundspørget viser også, at flere vognmænd fik betydelige problemer i kølvandet på aktionen.
»En af vognmændene havde en ’superomdeler’, der konstant natten igennem hentede tre ture ad gangen hele den uge efter aktionen. En anden af vognmændene valgte at afhente sine ture efter, at alle andre aviser var ude af lokalet,« fortæller et bud fra Københavns indre by.
Tilsvarende har flere avisbude oplevet, at vognmændenes medhjælpere ikke længere viser sig:
»Efter politiaktionen i februar har vi vel mistet 15 udenlandske kolleger, som stoppede med dags varsel, så noget har der været galt,« oplyser et bud.
Et andet bud lagde mærke til, at tre medhjælpere hos en bestemt vognmand fra den ene dag til den anden holdt op med at komme og hente aviser.
»I stedet begyndte vognmanden at annoncere efter danske bude, så han har virkelig haft problemer,« husker han.
Hos mange af de distributører, der anvender vognmænd, er alt igen ved det gamle. Vognmændenes medhjælpere kommer nu lige så ugenert ned og afhenter aviserne, som de gjorde før politiaktionen.
»Det er akkurat de samme ’avekatte’, vi ser nu,« lyder det således aggressivt fra et bud.
Andre distributører har siden politiaktionen nedlagt lokaler eller flyttet rundt på vognmændene. En distributør, der bl.a. omdeler i Københavns indre by, har ifølge Informations oplysninger således trukket vognmænd væk fra alle lokaler på nær et enkelt, hvor der til gengæld ikke kommer mange almindelige bude.
»Før februar var det virkelig slemt. Jeg vurderer, at mellem 60 og 70 procent af samtlige aviser hos den distributør blev omdelt af de små vognmænd. Nu er det hele igen blevet lagt om, og det gør det sværere for os at få et overblik,« fortæller et af distributørens bude.

Fortsat varetægtsfængsling
Inder sigtet for menneskesmugling får forlænget sin varetægtsfængsling

14 minutter tog det i går retten i Næstved ved dommer Karina Sejersbøl Christiansen at afsige kendelse om fortsat varetægtsfængsling i fire uger af en 23-årig mand af indisk oprindelse – under overværelse af Informations enlige journalist.
Sammen med tre andre indere, der ligeledes sigtes for menneskesmugling og dokumentfalsk, har den 23-årige været varetægtsfængslet siden den 27. februar.
Sagen er en udløber af en omfattende aktion i februar, hvor politiet med en række natlige ransagninger i Storkøbenhavn og Næstved slog til mod ulovlig avisomdeling. ud

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her