Læsetid: 2 min.

Besøg hos Dickens

19. maj 2003

Spot
Der er den anekdote om lægen Søren Ventegodt, at han, når han præsenterer sig for engelsktalende udlændinge, oversætter sit navn til »Great Expectations.«
Ikke helt forkert, men bortset fra det er der tale om titlen på en af Charles Dickens’ romaner. På dansk har den ikke fået titlen Ventegodt, men Store Forventninger. Blot en af den engelske forfatters mange hovedværker: Pickwick-klubben, David Copperfield, Et juleeventyr, Nicholas Nickleby og ikke mindst Oliver Twist, som nu kan ses i tv-version.
Har man én gang læst romanen om drengen Oliver, er den svær at ryste helt af sig. Om ikke andet husker man den skumle skurk, Fagin, der organiserer gadebørn i en tyvebande, herunder Oliver, der er flygtet fra fattiggården. De kummerlige forhold, Oliver Twist lever under, giver et billede af forfærdende forhold i britisk lowlife midt i 1800-tallet – alt det, der var med til at inspirere den i London bosiddende Karl Marx til sine teorier om kapitalen og kommunismen under industrialismens fremkomst.
Arbejderne levede en slavetilværelse uden rettigheder, regler eller forsikringer – sygdom, invaliditet og død hærgede nådesløst. Subtil pointe er, at Oliver i virkeligheden er arving til en stor formue. En kulørt i historie i mol det mest af vejen. Slutningen skal ikke røbes, men man kan gætte.

Charles Dickens selv (1812-1870) havde et vanskeligt liv. Han havde haft meget af det, han beskrev, på tæt hold. Faderen, en kontorist, kom i gældsfængsel, Oliver på skosværtefabrik, mens familien sultede.
Altsammen ikke særlig opløftende, men Dickens kunne skrive og blev reporter, førend han blev skønlitterær forfatter. Især i hans første arbejder var der særdeles humoristiske og satiriske afsnit midt i alt det onde og mørke.
Dickens blev en populær, velhavende, folkelig forfatter. Begrebet merchandise fik sin forløber i støvler, bukser, hatte, stokke, porcelæn, etc., som fik navn efter Dickens-figurer.
Også i USA blev han et stort navn, der dog reduceredes, da han kritiserede negrenes forhold. Til hans bedrifter hører også, at han grundlagde avisen, Daily News. Han blev gift, men ægteskabet holdt ikke. Øv!
Netop da ægteskabet var i opløsning, fik han besøg af H. C. Andersen. Det var sommeren 1857 og noget af en prøvelse for Dickens-familien. Andersen krævede omsorg. Der kom besked fra Danmark om en dårlig anmeldelse, hvilket fik Andersen til grædende at kaste sig på gulvet, så fruen måtte trøste ham.
Børnene var ikke meget for ham, og det var en stor lettelse, da han atter rejste. Et ophold, som var planlagt til en eller to uger, blev til fem. Bagefter satte Dickens ham dette minde: »Hans Andersen sov i dette værelse i fem uger – hvilket forekom familien som en evighed.«

*Oliver Twist (2), DR 1 kl. 20.30:

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu