Læsetid: 3 min.

Bolden, muren og mennesket

Cinematieket viser i weekenden en serie film med, om og af det i Seattle bosatte danske tennisfænomen, Torben Ulrich
9. maj 2003

(2. sektion)

Cinematieket viser i weekenden en serie film med, om og af det
i Seattle bosatte danske tennisfænomen, Torben Ulrich

Dokumentarfilm
Hvis man går ind til filmen Before the Wall: Body & Being med en formodning om, at man skal se tennisspilleren Torben Ulrich folde sig ud på banen, vil man blive overrasket. Det er sandt, at Torben Ulrich – i øvrigt kendt fra nærværende dagblads spalter som en original skribent – i en menneskealder har været et fænomen i dansk tennis. Men lige så sandt er det, at Ulrich aldrig selv har defineret sine aktiviteter med afsæt i den professionelle idrætsverdens fordringer.
Jo, tennis har været et omdrejningspunkt. Men ét blandt mange. Og snarere end det endimensionale ønske om ’at vinde’, eller ’komme til tops’, har den idrætsmæssige udfordring for Ulrich så at sige ligget på hans egen banehalvdel. Tennis, og idræt i det hele taget, har været et redskab til erkendelse omkring krop, bevidsthed, nærvær og alt, hvad der i øvrigt kan undersøges vedrørende menneskets fysiske og mentale tilstedeværelse i verden.
Projektet udtrykkes så markant som nogensinde i filmen Before the Wall: Body & Being, som Torben Ulrich har lavet sammen med hustruen, Molly Martin, og den amerikanske instruktør Rick New. Formelt fremtræder filmen som et eksperimenterende essay eller et stykke videokunst. Men reelt er indholdet et ganske klart disponeret katalog over kroppens muligheder som erkendelsesredskab. Over bevægelsesmønstre og øvelser. Og over en del af den filosofiske overbygning, som har været under konstruktion gennem et langt liv.
I filmen bruger Torben Ulrich sig selv som eksempel. Gennem fem kapitler, plus en intro og to epiloger, gennemgås en række ’stickworks’, ’frameworks’, ’footworks’ samt andre former for ’works’, som alle sammen handler om at skærpe bevidstheden omkring kroppens tilstedeværelse i verden. Er det idræt? Mjøh ... Er det forudsætninger for idræt? I høj grad!

Foran/før muren
Before the Wall: Body & Being bliver yderligere interessant, hvis man ser den i sammenhæng med to af de film, Ulrich tidligere har været involveret i, nemlig eksperimentalfilmen Motion Picture (1969), lavet sammen med Jørgen Leth og Ole John, og den mere dokumentariske La Balle Au Mur (1988), et samarbejde med den franske instruktør Gil de Kermadec.
I den førstnævnte medvirker Ulrich som ’eksempel’ og udfører en række øvelser eller handlinger, der alle handler om krop, bevægelse og tid. Indledningsvis ses han under slagtræning op ad en mur, en næsten emblematisk handling, som netop flytter vægten fra idrættens konkurrencemoment til mere basale størrelser som træning, selvperfektionering og leg. Over for muren udfordrer spilleren sig selv, den målrettede konkurrencesituations snærende bånd opløses, og spillet kommer snarere til at handle om udforskning, eksperiment, gentagelse og variationer.
Mens Motion Picture undersøger mange andre situationer end murtræning, er spillerens forhold til muren selve emnet for La Balle Au Mur. Med Torben Ulrich som interviewer og – igen – eksempel interviewes en stjernerække af tennisverdenens giganter om deres forhold til murtræning. Undervejs illustreres ordene af en stribe spilleres træningsmetoder vekslende med Ulrichs mere uortodokse udforskninger af mure i byens rum.
I den nye film har Torben Ulrich så at sige sluppet muren. Den gamle vismand – beklager, billedet er slående – har udfoldet og intensiveret sin filosofiske overbygning, parallelt med at han har reduceret sin praksis til mere minimale øvelser med en stok, et overdimensioneret kosteskaft.
Samtidig kan man sige, at han er trådt et skridt tilbage i forhold til den mere målrettede murtræning med bold og ketcher og nu undersøger idrættens helt basale forudsætninger: åndedræt, tyngdekraft, energi, intensitet, dynamik, jordforbindelse og koordination mellem bevidsthed og krop. Torben Ulrich er ikke blot foran muren, før muren og over alle mure. Han er hinsides muren.

*www.beforethewall.com

*Lars Movin har redigeret bogen ’Jazz, bold & buddhisme’, en samling af Torben Ulrichs artikler, som blev anmeldt i gårsdagens Information

FAKTA
Film om Ulrich
Weekenden byder på fire filmoplevelser i hovedstadsområdet med og om Torben Ulrich
*Before the Wall: Body & Being. Instr: Molly Martin, Rick New og Torben Ulrich.
*Torben Ulrich, Gil de Kermadec og Rick New: Cinemateket, 9. maj. kl. 19.15.
*Before the Wall, Torben Ulrich og Clinch: Gentofte Bibliotek, 10. maj. kl. 14.
*Torben Ulrich og Jørgen Leth: Cinemateket, 11. maj kl. 20.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her