Læsetid: 2 min.

Britiske selvmordsbomber

Efter seks nye anholdelser frygter den engelske efterretningstjeneste, at de to britiske selvmordsbombere i Tel Aviv i denne uge blot er starten på en bølge
5. maj 2003

London –Den egyptiske præsident Hosni Mubarak advarede før Irak-krigens start om at en militær aktion mod Saddam Husseins diktatur ville lede til »hundredevis af nye Osama bin-Laden’er«. I Storbritannien frygter befolkningen nu – godt hjulpet på vej af en særdeles omfattende mediedækning – at præcist dette er ved at ske; ikke på gaderne i de arabiske lande, men lige i hjertet af England, efter at to unge, muslimske selvmordsbombere i Tel Aviv i denne uge viste sig at være britiske statsborgere fra henholdsvis Derby og London. Ikke forarmede eksistenser opvokset i flygtningelejre uden noget at tabe, men andengenerationsindvandrere, tilsyneladende godt integrerede i det britiske samfund, den ene med kone og to børn, og med en længerevarende uddannelse bag sig.
21 årige Asif Mohammed Hanif fra Hounslow i det vestlige London sprængte sig selv i luften i Tel Aviv onsdag og dræbte hermed tre andre personer og sårede 50. Omar Khan Sharif på 27 fra Derby fejlede i forsøget på at detonere sin bombe, og stak af fra gerningsstedet. Han står nu i centrum for en enorm menneskejagt i Israel og er ifølge BBC formodentlig i skjul hos palæstinensiske aktivister.

Åndelig vejledning
Natten til søndag anholdt britisk politi så seks mennesker til, tre kvinder og tre mænd, i en stor aktion, hvis detaljer er blevet totalt mørklagt af sikkerhedsgrunde. En af de anholdte, der alle mistænkes for at have hjulpet med planlægningen af terroraktiviteter, er fra London. De fem andre er fra området omkring Derby, som har en af Storbritanniens hurtigst voksende etniske (i betydningen ikke-engelske) befolkninger. Byen huser et kontor for den radikale islamiske gruppe, al-Muhajiroun, som har sendt unge britiske muslimer i hellig krig i andre steder i verden bl.a. til Afghanistan. En talsmand fra al-Muhajiroun, Sheikh Omar Bakri, bekræftede søndag, at de to mænd havde søgt »åndelig vejledning« i gruppen.
De to efterretningstjenester er ifølge de britiske medier alarmerede over den nye tendens henimod en radikalisering af unge britiske muslimer. Ingen af de to mænd var kendt af politiet eller efterretningsvæsenet.
Dr. Magnus Ranstorp, som er vicedirektør fra det skotske St. Andrews universitets institut for studier i terrorisme sagde dog til dagbladet The Independent i går, at de to mænd begge havde studeret ved universitetet i Syriens hovedstad Damaskus, og at det sandsynligvis var der de to var blevet rekrutteret af Hamas.
»Antallet af oprørske unge muslimer i Storbritanien er stigende, og deres idealisme vil blive udnyttet af grupper som Hamas…. Det er en foruroligende ny taktik, som Hamas kan have lært fra den libanesiske Hizbollah-gruppe, der siden 1996 har brugt udenlandske agenter,« sagde Ranstorp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her