Læsetid: 2 min.

CIA vildledte om Iraks våben

Tidligere efterretningsofficerer kræver en regeringsundersøgelse af rapporter om Iraks ulovlige våbenlagre. Overdrev CIA af politiske grunde?
2. maj 2003

BOSTON – En gruppe pensionerede efterretningsofficerer opfordrede i går præsident George W. Bush til at undersøge, hvorvidt CIA og andre efterretningsorganer har givet misvisende oplysninger om eksistensen af masseødelæggelsesvåben inden krigen i Irak.
»Den manglende afsløring af ulovlige våben i Irak udgør en politisk og efterretningsmæssig fiasko af uhyrlige dimensioner,« hedder det i udtalelsen fra Veteran Intelligence Professionals for Sanity, en gruppe bestående af 25 tidligere efterretningsofficerer, der blev grundlagt i februar.
Gruppen opfordrer Bush-regeringen til at lade FN’s våbeninspektører vende tilbage til Irak.
»En afvisning af dette krav vil øge mistanken om, at USA ønsker at hindre en uafhængig verifikation og foretrækker at ’plante’ beviser,« hedder det.
De tidligere efterretningsofficerer er generelt af lavere rang og ukendte i offentligheden. Amerikansk presse og medlemmer af Kongressen ventes derfor ikke at tage videre notits af deres initiativ. Men analytikere ved den uafhængige tænketank National Security Archive i Washington siger til Information, at talsmænd for gruppen som Raymond McGovern, David MacMichael og Patrick Eddington alle anses for at være troværdige skikkelser.

CIA ændrede mening
»Min fornemmelse er, at mange af deres aktive kolleger i CIA føler sig ret utilpasse med, hvad de har rapporteret om masseødelæggelsesvåben i Irak. Det ville de bekræfte, hvis de havde frihed til at ytre sig,« siger John Prados, en historiker med speciale i national sikkerhed og forfatter til en nylig biografi om tidligere CIA-chef William Colby.
I en opsigtsvækkende artikel i magasinet Bulletin of the Atomic Scientist’s seneste udgave dokumenterer John Prados, at CIA rent faktisk ændrede sin vurdering af
Iraks mulige besiddelse af og evne til at fremstille masseødelæggelsesvåben efter terrorangrebet 11. september.
Prados kalder CIA’s hvidbog fra oktober 2002 et lysende eksempel på, at bureauet lå under for Bush-regeringens politiske behov for at overbevise amerikanerne og verdensoffentligheden om den nærværende trussel fra Iraks kemiske og biologiske våben.
»Bush-regeringen vil aldrig iværksætte en undersøgelse, fordi den vil påvise, at efterretningsorganerne blev tvunget til at drage konklusioner, som lå i udkanten af det troværdige,« siger Prados.
En anden historiker ved tænketanken National Security Archive er derimod villig til at give Bush-regeringen mere tid.
»Hvis de tidligere efterretningsofficerer var så sikre på deres dom, burde de have fremkommet med nogle eksempler på manipulation. Skillelinjen mellem politik og tolkning af efterretninger har altid været mudret,« siger historikeren Jeffrey Richelson.
Han tilføjer: »Lad os vente og se, hvad de mobile hærenheder finder frem til under deres gennemsøgning af tusinder af installationer i Irak. Det kan ikke udelukkes, at våben og dokumenter er blevet ødelagt eller fjernet inden krigen. Måske Ba’ath-medlemmer stjal dokumenter under plyndringen af regeringsbygninger i Bagdad.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her