Læsetid: 3 min.

’Danmark bør bidrage i Congo’

Socialdemokraterne vil have danske soldater eller nødhjælp til blodigt hjørne af Congo. I går blev der indgået en tvivlsom våbenhvile
17. maj 2003

Står det til Socialdemokraterne skal regeringen sørge for, at der kommer dansk hjælp til titusindvis af krigsofre fra byen Bunia i den nordøstlige del af Congo. Der bliver advaret om risiko for folkemord i området, hvor et par hundrede allerede er blevet dræbt på brutal vis. Regeringens syn på et dansk bidrag er uafklaret.
Danmark blev onsdag anmodet af FN’s generalsekretær, Kofi Annan, om at bidrage til en FN-styrke, som skal afværge grusomheder i Bunia.
»Situationen i Bunia kan i værste tilfælde udvikle sig til et folkemord. Derfor er det afgørende, at vi fra dansk side ikke bare siger, at det vil vi ikke have noget med at gøre. Om vi så skal sende soldater, nødhjælp eller rådgivere, det må bero på en vurdering,« siger Socialdemokraternes udenrigspolitiske ordfører, Jeppe Kofod.
Regeringspartiet Venstres politiske ordfører, Jens Rohde, er mere afventende. Han siger:
»Når vi får en henvendelse fra FN’s generalsekretær, så behandler vi den selvfølgelig seriøst. Nu må vi se, om vi kan bidrage med noget.«

Næppe soldater afsted
Det var ikke muligt i går at få en kommentar fra udenrigsminister Per Stig Møller (K). Men ifølge velinformerede kilder vil regeringen træffe en afgørelse i næste uge. Kilderne vurderer det som usandsynligt, at danske soldater bliver sendt afsted. Det kniber med kapaciteten, bl.a. fordi Folketinget lige har givet grønt lys for udstationering af op til 380 soldater i Irak. Med i billedet tæller også, at Bunia er et farligt sted.
»Regeringerne i EU har en meget lav smertegrænse, når det angår tab af udsendte soldaters liv. Der er meget stor fare for, at FN-soldater i Bunia vil blive sendt hjem i ligposer,« siger Congo-ekspert og professor Filip Reyntjens fra Antwerpens Universitet i Belgien.
Danmark har to stabsofficerer i FN’s tandløse observatørkorpos, MONUC. Frankrig har tre officerer, men er villig til at sende flere hundrede soldater til Bunia og lede en FN-styrke.
»Med folkemordet i Rwanda in mente er der et stort pres på EU-lande for at bidrage til en FN-styrke. Men det kan være Frankrig må klare opgaven alene med hjælp fra lande uden for EU f.eks. Bangladesh,« siger Reyntjens.
I øjeblikket er der ca. 700 FN-soldater fra Uruguay i Bunia, men de har på grund af manglende mandat og militær evne været nødt til at se på, mens to FN-arealer er blevet bombet, og spædbørn halshugget med macheter. Flere hundrede lig, som i flere tilfælde har været hakket i småstykker, er blevet fundet i Bunias gader.

Tvivl om våbenhvile
I går indgik præsidenten for Den Demokratiske Republik Congo, Joseph Kabila, og fem af de stridende parter en aftale om våbenhvile i Bunia med virkning fra kl. 23.00 dansk tid.
»Der er indgået så mange aftaler på papir i Congo, som ikke bliver overholdt. Jeg tror heller ikke, denne her bliver det. Rwanda og Uganda fører en stedfortræder-krig i Bunia, og militsfolkene underskrift er ikke meget værd, for de har lidt eller intet bagland,« siger præsten og lederen af den belgiske hjælpeorganisation Flamish International Center, Marcel Duchateau, der har arbejdet i Bunia.
I går rapporterede nyhedsbureauet Reuters fra Bunia, at tusindvis af mennesker har samlet sig i en lejr i nærheden af byens lufthavn. De sidder under plastic eller stråmåtter og håber på at kunne flygte. En af lejrboerne er 31-årige U’con Ugen, som siger:
»Jeg har set folk stikke hinanden ned og skyde på hinanden. Folk her i lejren er i traume. Om vi gerne vil have franskmænd (soldater, red.) her? Selvfølgelig vil vi gerne det.«
Ifølge Reuters udtrykker Ugen en generel folkestemning for udenlandske troppers tilstedeværelse.
FN oplyser, at ca. 8.000 mennesker er samlet i lejre i Bunia, mens flere tusinder er på flugt. Der advares om stor fare for udbrud af kolera, dysenteri og mæslinger, som uden behandling kan være dødbringende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her