Læsetid: 3 min.

Danmarks belønning venter i Bagdad

Danske firmaer kan indkassere belønningen for krigsdeltagelsen, siger dansk diplomat i Irak
31. maj 2003

Danmarks deltagelse i krigen mod Saddam Hussein kommer til at bane vejen for dansk erhvervsliv i Irak. Det er Danmarks mand i Bagdad, tidligere FN-diplomat Henrik Olesen, ikke et øjeblik i tvivl om.
Kort hjemvendt fra Bagdad bekræfter han, at danske firmaer kommer til at indkassere belønningen for den danske deltagelse både under og efter krigen.
»Der eksisterer helt klart en form for krigsdividende,« siger han til Information.
»Ikke på den måde at USA siger, at Danmark skal have den og den kontrakt. Men der er ingen tvivl om, at man generelt ser positivt på Danmark.«
Henrik Olesen er Danmarks repræsentant i Iraks amerikanske ledelse, den såkaldte Coalition Provisional Authority, CPA, der står for ledelsen af Irak i hvert fald et år frem i tiden.

Central rolle
Den positive særbehandling, danske firmaer kan forvente, skyldes imidlertid ikke bare den indsats, som ubåden Sælen og korvetten Olfert Fischer ydede under selve krigen.
»Den positive stemning er selvfølgelig til stede, fordi Danmark har været med i krigen, men også fordi Danmark har været villig til at lede genopbygningen i Basra,« siger Henrik Olesen.
Her leder den tidligere danske ambassadør Ole Wøhlers Olsen CPA’s kontor, der er ansvarlig for genopbygningen af fire provinser, der tilsammen dækker hele det sydlige Irak. Desuden sender Danmark om få dage en sikringsstyrke på 367 mand til området.
Henrik Olesens egen position som Danmarks repræsentant i den centrale CPA-ledelse er også en stor fordel for dansk erhvervsliv.
»Til forskel fra andre lande, ved vi præcis, hvad der foregår, fordi vi er med i CPA, og desuden har vi forbindelserne og kontakterne til at hjælpe danske firmaer ind.«
Henrik Olesen advarer imidlertid det danske erhvervsliv mod at forvente milliardkontrakter med det samme.
»Man skal ikke regne med millardkontrakter i første omgang«, siger han.
»Men hvis danske firmaer får mindre kontrakter i denne omgang, har de gode chancer for at være med i konkurrencen om de store kontrakter i genopbygningens næste faser. Selv små opgaver vil give de danske virksomheder mulighed for at være til stede og knytte de forbindelser, som de senere skal bruge til at sikre sig større opgaver.«
USA’ beslutning om at beholde tøjlerne i mindst et år endnu i stedet for at overlade dem til en irakiske overgangsregering, er efter Henrik Olesens opfattelse uhyre fornuftig.
»Jeg er glad for, at CPA skal stå for tingene i mindst et år mere. Det giver irakerne mulighed for at finde deres egne ben efter Saddam Husseins diktatur. Det giver dem langt bedre mulighed for at finde deres egne ledere og finde ud af, at i et demokrati behøver man ikke at stemme på en, der tilhører ens egen klan, stamme, etniske eller religiøse gruppe,« siger han.
Han giver i det hele taget ikke meget for dem, der kritiserer tempoet i genopbygningen.
»Læren fra bla. Østeuropa og Sovjetunionen efter murens fald er, at det tager mindst to-tre år at frigøre sig fra et diktatur,« siger han og minder om, at det endnu kun er ganske få uger siden Saddam Hussein faldt.
»Genetableringen af el- og vandforsyning har taget den tid, som den slags ting tager efter en krig. Hverken mere eller mindre,« siger han, men indrømmer dog, at de amerikanske og britiske sstyrker har haft større problemer med at genetablere ro og orden i forventet.
»Der er kun problemer med sikkerheden i Bagdad,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu