Læsetid: 3 min.

Dansk eventyrer skal styre Basra

Svær post til dansk diplomat, der er konverteret til islam og taler flydende arabisk
2. maj 2003


Portræt
Diplomatiet er kendt for formalisme og ’alt det, man ikke siger’. Mindre påagtet er, at det også bag kulisserne tackler en masse problemer, som ind imellem kræver stor improvisationsevne. Dette sidste karakteriserer den danske diplomat Ole Wøhlers Olsen, der netop er udpeget til midlertidigt at styre det ene af de fire distrikter, som de krigsførende i Irak har opdelt landet i – det, som omfatter den vigtige by Basra.
Den 61-årige jurist, der for tiden er ambassadør i Damaskus, skal være underordnet den pensionerede amerikanske general Jay Garner, som leder det amerikanske Kontor for Genopbygning og Humanitær Assistance (ORHA), der skal bringe Irak tilbage til en normal, fredelig tilværelse og bane vej for en irakisk regering.
Wøhlers Olsen har nogle fordele og erfaringer, som gør ham særlig skikket til jobbet: Han taler flydende arabisk og er konverteret til islam. Dertil har han arbejdet i en hel stribe lande under krævende og ind imellem primitive forhold. Hans hustru, der er læge, stammer fra Algeriet, hvor han havde en af sine første udeposter for den danske udenrigstjeneste.
Efter sin juridiske embedseksamen i 1966 virkede han bl.a. ved skifteretten i København. I 1969 kom han til Udenrigsministeriet med sine første udstationeringer i Marokko, Algeriet og Angola. I sidstnævnte land ligesom senere i Filippinerne var han med til at åbne en dansk ambassade. Siden 1987 har han successivt været ambassadør i Saudi-Arabien, Chile, Peru og Syrien.
Lederen af Det Danske Kulturinstitut i Damaskus, Jørgen Bæk-Simonsen, som har arbejdet tæt sammen med ham igennem de senere år, karakteriserer ham over for Information som målrettet, effektiv og fantastisk hjælpsom.

UG med kryds og slange
»Uanset hvor kompleks den opgave, han skal løse i Basra, ser ud, er jeg overbevist om, at Ole Wøhlers Olsen vil kunne løse den til UG med kryds og slange,« siger Jørgen Bæk Simonsen, som også lægger vægt på den danske top-diplomats store indsigt og brede kendskab til den arabiske verden.
Derimod mener han ikke, at Wøhlers Olsens muslimske tro spiller nogen videre rolle for, om han får succes eller ej i Irak.
»Ole Wøhlers er først og fremmest en professionel diplomat. Han skilter ikke med, at han er muslim, eller bruger det i sin tilgang til omverdenen. Og når mennesker fra den muslimske verden skal arbejde sammen med andre, handler det som i enhver anden situation først og fremmest om, at man har nogle fælles mål at arbejde sammen om,« siger han.
Med til billedet af Wøhlers Olsen hører også hans eventyrlyst og trang til at se store – og ofte svært tilgængelige – dele af verden. Han blaffede allerede under sine jurastudier rundt i Mellemøsten, opholdt sig længere tid blandt stammefolk i Sahara-ørkenen, tjente i en periode gode penge som havnearbejder i Grønland og oplevede også engang at fare vild i Iraks ørken – med den dramatiske følge, at én af hans rejseledsagere døde af tørst, inden gruppen fandt en beduinfamilie.
Det kan ikke undre, at denne vidtberejste mand er medlem af Eventyrernes Klub. Diplomaten, som trives lige godt iført støvler og laksko, har bl.a. foretaget den for en muslim obligatoriske pilgrimsrejse til Mekka på cykel – fra hovedstaden Riyadh. Således afgav internationalisten et lille dansk signal på en særpræget måde.
Basra, hvor han skal virke, pådrog sig forholdsvis få skader i den nu overståede krig. Men byen levede stedmoderligt under Saddam Husseins styre, megen handel gik i stå, bygninger forfaldt. Fattigdommen er stor, og mange indbyggere er arbejdsløse. En pæn del af de 350 mio. kr., Danmark har bevilget til nødhjælp og genopbygning af landet, vil gå til Basra.

*Ole Wøhlers Olsen
61 år og uddannet jurist. Ambassadør i Damaskus, Syrien. Har været udstationeret for Udenrigsministeriet i Marokko, Algeriet, Angola, Saudi-Arabien, Chile og Peru. Er netop udpeget til midlertidigt at styre genopbygningen af Basra i Irak

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her