Læsetid: 2 min.

Danske bunkeretssager på vej

Danskere, der har fået kræft efter rygning, har taget skade af medicin, eller er blevet snydt af bankerne, skal – efter amerikansk forbillede – kunne rejse kollektive krav om erstatninger, mener regeringen
10. maj 2003

Danskerne skal – på samme måde som i USA – kunne anlægge fælles retssager om enorme erstatninger. Det kan f.eks. være store grupper af borgere, der er blevet syge af bestemte madvarer; rygere, som har fået kræft; eller husejere med grunde forurenet af benzinselskaberne.
Det mener justitsminister Lene Espersen, der overvejer at indføre de såkaldte gruppesøgsmål herhjemme.
»Jeg er positivt indstillet over for at indføre gruppesøgsmål, fordi det kan forbedre borgeres og virksomheders retsbeskyttelse. Men det forudsætter naturligvis en afbalanceret løsning,« siger hun til Information.
De nye regler vil få massiv indflydelse både politisk og retligt, vurderer Justitsministeriet. Derfor afventer man nu en nærmere analyse fra Retsplejerådet.
Regeringens udspil får stor ros af Forbrugerrådet, professor Erik Werlauff, og formanden for Retspolitisk Forening, Jørgen V. Jepsen. Dansk Industri advarer til gengæld mod amerikanske tilstande med en bølge af tvivlsomme sager og pengegriske advokater til følge.
Når borgerne anlægger fælles retssager har det store økonomiske følger både for virksomhederne, det offentlige og borgerne selv, fortæller Lene Espersen.
Og det har en sund virkning på virksomhederne, mener professor og medlem af Retsplejerådet Erik Werlauff: »Den lille mand, der har forbandet svært ved at rejse en sag for sit eget vedkommende, kan slå sig sammen med hundrede andre borgere og få råd til kvalificeret juridisk bistand. Det er sundt at virksomhederne frygter den risiko, at forbrugerne slutter sig sammen,« siger han.
DI kalder justitsministerens tanker »et skridt i retning af amerikanske tilstande, hvor borgere kan anlægge sager om hvad som helst. Det er ikke gratis for virksomhederne at forsvare sig. Selv om man vinder, koster det dyrt i både penge og tab af image,« siger erhvervsjuridisk chef Christopher Arzrouni.
Advokat Karen Dyekjær-Hansen, Retsplejerådet, forstår bekymringen. Fælles retssager bør begrænses, mener hun: »Hvis du har købt en skjorte, som du er utilfreds med, så få byttet skjorten i stedet for at føre sådan nogle halv-politiske retssager. Der er et fantastisk misforhold mellem, at virksomheder risikerer at blive slået ihjel og at den enkelte får fire kroner tilbage,« siger hun.
Bunke-retssager risikerer også at udsætte danske virksomheder for afpresning, mener erhvervsjuridisk chef Christopher Arzrouni, DI:
»Det kan være tvivlsomme sager, hvor advokater er interesserede i at blæse sagen op. På den måde kan en virksomhed udsættes for trusler om, at hvis ikke den indgår et forlig, så kommer der et gruppesøgsmål,« siger han.
Men den frygt kan netop afskrække virksomheder fra at løbe fra deres ansvar, mener chefkonsulent i Forbrugerrådet, Benedicte Federspiel: »Det er vanvittigt kostbart for den enkelte borger at føre en sag i dag. Derfor er der en række sager, der aldrig bliver rejst, fordi beløbet for den enkelte borger simpelt hen er for småt,« siger hun.
Som et eksempel nævner hun den sag, hvor landets banker ulovligt har afkrævet kunderne et gebyr på 750 kr. for at omlægge ejendomslån. Trods en klar dom i Højesteret nægter bankerne at betale pengene tilbage. Det ville en fælles retssag kunne råde bod på, mener hun.
Også formanden for Retspolitisk Forening, Jørgen V. Jepsen, bifalder ministerens planer: »Det vil bidrage til større hæderlighed hos industrien og andre, der i fred og ro har bevæget sig på kanten af det tilladte,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her