Læsetid: 5 min.

Fjernsyn for dig

Vores øl, men mit tv. Helt personligt. Intet mindre end en tv-vækkelse har udfoldet sig i løbet af de sidste to år
9. maj 2003

(2. sektion)

Ånden i kassen
Det hele startede med Åndernes Magt. Det var Thomas Breinholt, der var skurken. Det var ham der startede det hele med en glasplade, der gik i stykker. Denne efter sigende velbegavede journalist – med det forbehold, at der er mindre på hjertet end mellem ørene – eksekverer for tiden sit medlemskab af Eventyrernes klub På kanten af verden på TV2. Den – verden – var han også på kanten af, da han blev både bannerfører og katalysator for en åndelig tv-vækkelse.
Havde det ikke været for den første udsendelse, hvor et spøgelse tillod sig at skræmme livet halvt ud af både Breinholt og kameramand, der næsten, næsten, tabte kameraet da et glasbord – ved mediet Frank Munkøs mellemkomst – gik i tusind stykker, var det måske aldrig gået så galt: Åndernes Magt I, II og III er det blevet til. Og så en hel revolution af både tv og public service-begrebet.
Det er et tilbagevendende spørgsmål: Hvad er public service? En række programmer på DR1, DR2, TV2, Zulu og TVDanmark har stillet et forslag: Det handler om at servicere befolkningen og dens eksistentielle problemer. Sådan helt konkret, seer for seer.
Et godt public serviceprogram anno 2003 slutter gerne med følgende ordveksling: Studievært: ’Hvad synes du?’ Befippet gæst: ’Jeg ved det ikke...det er fantastisk... det har ændret mit liv.’ Sjælelivet og ånderne har sat sig på tv-fladen: Klarsyn, Den sjette sans, Oraklerne, Fornemmelse for mord, Et bedre liv og Fornemmelse for snyd. Og så de åndelige makeovers maskeret som livsstilsprogrammer.

Det er naturligvis ikke nyt, at sjælelivet får mediernes bevågenhed. Morgenandagten og den radiotransmitterede højmesse er statsradiofonien ældste programmer – fra 1925. Dertil kommer Før søndagen, Dagens begyndelse, Eksistens, Hvem er Gud?, Mennesker og tro og Folk og kirke. Alle på DR.
På TVDanmark har man afskaffet Sherlock Holmes og sat de clairvoyante i hans sted: Fornemmelse for mord blev beskrevet som »Station 2 møder Åndernes Magt.« Med hjælp fra ’et stjernespækket team af clairvoyante’ skulle der opklares mordsager, og selvom succesen var moderat (ikke én opklaret sag), skal ret være ret: Intentionen var god.
Værten, Rasmus Steentoft, forstod det ikke. Han satte den fornærmede mine på i slutning af en udsendelse: »På trods af de – for os – overraskende resultater i sagen ønskede Fredericia Politi altså ikke at undersøge de spor, som de clairvoyante kom med.«
Steentoft havde ellers lidt mere end en håndfuld af stjerner til sin rådighed. Steen Kofoed f.eks.
»Han introducerede fænomenet gruppehealing i Danmark i 1992. Siden har han healet over 300.000 mennesker live og et ukendt antal via fjernsyn,« oplyses det i programmaterialet. Steen Kofoed deltog også i Åndernes Magt I på TV2 Zulu.
Fornemmelse for mord kaldes ganske vist en ’dokumentarserie’, men producerne har ikke følt, at kildekritik var tvingende nødvendigt: Gitte Walther (også kendt fra Baren på TV3) træffes bedst hjemme ’mellem 17.00-17.30’ står der ved siden af telefonnummeret, og også danske Marion Dampier-Jeans får pæne ord med på vejen (’et af de mest anerkendte medier i England’, forfatter til bogen Mit liv med ånderne og tv-stjerne fra Åndernes Magt II).
Åndernes Magt blev også betegnet som en dokumentar. Flere kritikere har påpeget, at titlen i sig selv var et postulat: Der manglede et spørgsmålstegn. I et interview i Kristeligt Dagblad vedgik Thomas Breinholt, at det kunne være et problem. »Jeg er stadig irriteret over at vi ikke fik lov til at sætte et spørgsmålstegn efter,« sagde han. I samme interview indrømmede han, at det nok ikke sådan rigtigt var kritisk dokumentar, men snarere reportage. Halvdelen af programmerne blev sorteret fra, fordi der ikke var ’hul igennem’ til ånderne.

Det er ikke et særsyn: DR halser gerne efter TVDanmark blot lidt bornert. Da ånder nu var blevet populære både på TVDanmark og TV2, ville DR også være med. Det resulterede i Et bedre liv på DR2 og Fornemmelse for snyd på DR1.
Det kunne lyde lidt skizofrent – sådan på den ene kanal at fremvise det alternative og på den anden afvise det som snyd. Men det er helt efter drejebogen. I TV-Byen i Søborg taler man om DR1 som ’vores tv’ og DR2 som ’mit tv’. Så mens vi sidder i fællesskab og slår os på lårene af grin over de der clairvoyante, der ikke rammer rigtigt en eneste gang, kan jeg få styr på mit liv i al ensomhed ovre på den hemmelige kanal.
»Et bedre liv – kickstarter din personlige udvikling hver mandag kl. 22.30,« loves der på DR’s hjemmeside. »Mere af det hele – energi, harmoni og succes.« DR lader ikke Scientology meget efter.
Programmets vært René Bach byder på en samling af redskaber, der strækker sig fra det alternative til det okkulte: firewalking, coaching, meditation, superlæring, NLP, Body SDS, Feng Shui, hypnose, clairvoyance, astrologi og Multi Inkarnations Terapi. For blot at nævne nogle få.
Programmet er på fornavn med danskerne, for efternavne er ikke inderlige. Erfaringerne opsummeres på internettet, og alle er bygget op efter samme skabelon: indledende skepsis, vantro og efterfølgende overgivelse, lovprisning:
»Nicoline var til Body SDS. Hun var på forhånd skeptisk over for metoden, men blev virkeligt rystet i sin grundvold. Efter behandlingen havde hun en unik følelse af indre ro.«
Eller:
»Anders har fået ro og overblik på en ny måde. ’Jeg var skeptisk og mente, det var sådan noget macho noget, men det var en hel utrolig oplevelse. Jeg kan kun sige, at hvis man mangler noget i sit liv og ikke ved hvad det er, så kan man jo prøve Firewalking.’«
Redaktionen konkluderer: »Livet er blevet mere overskueligt, og han er blevet bedre til at sætte grænser.« Man er ikke i tvivl: Det her er tv, der gør en forskel.
Også livsstilsprogrammerne har taget en radikal tilgang til sit emne: Boligprogrammer som Hjerterum og haveprogrammer som Hokus krokus vil gøre en forskel for folk. Igen, helt konkret, seer for seer. Programmerne slutter rituelt med en taksigelse.
Puk Elgård – vært for Hokus krokus – har forstået gavens logik: man giver for at få. DR, det vil sige Puk, giver en have og til gengæld får Puk glæden af at have frelst den udvalgte. Puk lavede i sidste uge en have for en iransk kvinde, der netop havde brugt alle sine penge på en livsnødvendig operation i Malmø. Den sky datter blev spurgt, hvorfor hun havde skrevet til Hokus Krokus, og hun svarede så ethvert hjerte måtte smelte: »Fordi jeg elsker mor.« Så kommer mor hjem, ilde tilredt efter operationen: »Jeg ved det ikke... det er fantastisk... ...tusind, tusind tak,« og så kommer tårene og byttet er klart: Puk lægger armen om moderen: »Du skal ikke sige tak, du har fortjent det.«
Måneden før var det en førtidspensionist, der ville havde mistet familiens kolonihave gennem generationer, havde det ikke været for Puk.
»Du skal ikke sige tak,« sagde Puk til den grædende kvinde. »Du har fortjent det.« En højere retfærdig er tilsyneladende på spil, og Puk tager det gerne på sig at levere dommen.
Danskerne bliver omvendt og frelst én for én på tv. Det betyder ikke noget til hvad eller hvorfor. Bare deres liv er ændret, når udsendelsen er forbi: »Jeg troede...jeg ved ikke...tusind tak!«

nith@inbformation.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dennis Stammerjohan

Jeg er helt enig i, at Body-SDS hjælper - Har selv haft nogle skader, og fået behandling derfra. Man kan desuden også selv blive terapeut, hvor de har en 3 årig terapeut uddannelse som kan ses her http://www.body-sds.dk/uddannelse/ jeg kan 100% anbefale dem, virkelig nogle dygtige folk!