Læsetid: 3 min.

Forbrydelse og straf

Alan Parker går for håndfast og effektjagende til værks i den twistede dødsstraf-thriller ’The Life of David Gale’
2. maj 2003

(2. sektion)

Premiere i dag
Den begavede professor og engagerede talsmand mod dødsstraf David Gale bliver dødsdømt for at have myrdet en kvindelig kollega og med-aktivist i organisationen Death Watch. Den paradoksale situation ligger til grund for thrilleren The Life of David Gale, som giver en ambitiøs journalist (Kate Winslet) tre eksklusive interviews med den dødsdømte Gale (Kevin Spacey) til at opklare, om han er uskyldigt dømt.
Tingene er sat på spidsen i Alan Parkers dramatiske film, som gennem et intenst forløb baseret på Spaceys flashback-fortællinger om begivenhederne lader journalisten Bitsey gå fra at være en kølig professionel med tro på retssystemets ufejlbarlighed til at blive en passioneret redningskvinde i 11. time.
Gales fremgangsrige karriere gik fløjten, da han blev forført af en studerende, som siden beskyldte ham for voldtægt. Hans i forvejen utro kone rejste efterfølgende med deres søn, og i kølvandet på fyringen og familietragedien udviklede Gale et alkoholmisbrug og fandt kun forståelse og trøst hos sin gode ven og kollega Constance (Laura Linney), som han siden blev beskyldt for at have myrdet bestialsk.

Parkers pegefingre
Alle beviser peger på ham, men Bitsey tror på hans historie, og da et videobånd af selve mordet dukker op, får hun måske mulighed for at bevise hans uskyld. Det fører til en udspekuleret afslutning på sagen, som desværre er lidt for smart i forhold til den i forvejen konstruerede historie.
Som Alan Parker tidligere har vist i bl.a. fængselsdramaet Midnight Express (1978) og sydstatsfilmen Mississippi Burning (1988), er han ikke bange for historier, der blander politik, moral og elementær spænding. Parker har det imidlertid med at gå lovligt håndfast til sine temaer, og i The Life of David Gale stoler han ikke på, at vi selv kan drage konklusioner og slår os flere gange oven i hovedet med sin bastante fortællestil.
De effektjagende overgange mellem interviewsituationen og tilbageblikkene, hvor vi i hektiske montager uden relation til sagen får hvirvlet billeder og ord i hovedet, er irriterende stilistiske indslag. Parker griber også til ekstreme og temmeligt tåbelige scener for at dramatisere historien, som når Bitsey bestemmer sig for at iscenesætte mordet med sig selv som offer, eller når en opera-lyttende, mystisk cowboy lurer i skyggerne.
Filmens afsluttende twist kan også kun være tænkt som en ekstra thrill for publikum, for den giver ingen mening i forhold til historien, hvor nyhedshunden Bitsy efter rulleteksterne ville være nødt til at afsløre alt.
Det er, som om Parker ikke kan bestemme sig for, om historien er interessant nok i sig selv og hele tiden må sikre sig, at mainstream-publikummet hænger på. I farten (i filmens mere end to timer) og med popsmarte one-liners som ’Man ved, man er i Texas, når der er flere kirker end Starbucks-kaffebarer,’ mister man fornemmelsen for de store, grundlæggende spørgsmål trods udmærket skuespil fra Kevin Spacey i en The Usual Suspects-lignende fortællerrolle og Kate Winslet i den svære rolle som lytter, der heldigvis har en praktikant (Gabriel Mann) med på slæb, som tvinger hende til at sige alting højt for os.
Som mainstream-thriller er The Life of David Gale trods Parkers pegefingre tilpas overraskende et langt stykke ad vejen, men Parker har skudt sig selv i foden, hvis han har villet lave en film med klar stillingtagen mod dødsstraf. Charles Randolphs manuskript får undervejs fremført mange principielle argumenter mod dødsstraf såvel som konkrete facts om Texas’ kritisable sagsbehandling. Det undermineres desværre bare af, at historien i sin helhed ender med at give dødsstrafmodstandere et yderst problematisk image som folk uden principper og moral.
En film som Dead Man Walking viste, at man både kan lave et engageret indlæg i debatten og en stærk film. The Life of David Gale mister fokus undervejs og satser på umiddelbar underholdning frem for en nuanceret fremstilling – og så er det faktisk bedre at holde fingrene væk fra alvorlige emner som dødsstraf.

*The Life of David Gale. Instruktion: Alan Parker. Manuskript: Charles Randolph. Amerikansk (Palads, Palladium, CinemaxX, Grand og Empire i København samt 14 andre biografer i resten af landet)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her