Læsetid: 2 min.

Frankrig beskylder USA for bagtalelse

Fra officielt hold klager Frankrig nu til den amerikanske regering over spredning af løgnehistorier om Frankrig i medierne
19. maj 2003

PARIS – »Bagtalelse og løgn...« Forholdet mellem Frankrig og USA synes mere tilspidset end nogensinde efter en officiel fransk protest til den amerikanske regering mod systematisk udbredelse af falske oplysninger i de amerikanske medier om Frankrigs forhold til Irak.
Protesten har form af et brev fra den franske ambassadør i Washington, Jean-David Levitte, til Det hvide Hus, udenrigsministeriet og forsvarsministeriet i Washing-ton, ledende medlemmer af Kongressen, bladredaktioner og tv-stationer.
I brevet tales om en »kampagne baseret på falske oplysninger« (désinformation) i de amerikanske medier. Ambassadøren – der har skrevet sit brev efter samråd med præsident Chirac og udenrigsminister Dominique de Villepin – påpeger, at de pågældende artikler støtter sig på oplysninger fra anonyme amerikanske regeringskilder, og at der er tale om en »foruroligende, for ikke at sige uacceptabel kampagne, bestående af falske oplysninger, der tager sigte på at plette Frankrigs image og vildlede offentligheden«.
»Sådanne metoder hører ikke hjemme i forholdet mellem venner og allierede, der kan være uenige om vigtige spørgsmål, men som ikke burde gribe til bagtalelse eller løgn,« skriver ambassadøren.
Brevet nævner otte konkrete eksempler siden september 2002 i The New York Times, The Washington Post, The Washington Times og Newsweek. Franske firmaer blev her beskyldt for for at have leveret våben eller komponenter i strid med FN’s embargo. Den 6. maj skrev The Washington Times – et ultrakonservativt dagblad, hvis hovedaktionær er Moon-sekten – at den franske regering havde leveret pas til ledere fra Saddam Hussein-regimet for at muliggøre deres flugt til Europa.
Franske dementier af alle disse historier er stort set blevet ignoreret.

Rumsfelds værk
I franske regeringskredse mener man, at de falske oplysninger, der ofte præsenteres i de amerikanske medier som afsløringer og »scoops«, simpelthen er plantet af kilder, der står den amerikanske forsvarsminister, Donald Rumsfeld, nær. Mens det amerikanske udenrigsministerium på det sidste har bestræbt sig på at glatte ud på modsætningerne mellem USA og Frankrig, synes Rumsfeld besat af et sandt had til Frankrig og forsømmer ingen lejlighed til at mistænkeliggøre den franske regering.
Den 9. maj sagde Rumsfeld som svar på et spørgsmål om forholdet mellem Frankrig og Saddam Hussein-regimet: »Frankrig har historisk haft et meget nært forhold til Irak. Så vidt jeg har forstået, er det fortsat lige til krigens udbrud. Hvad der er sket derefter, skal vi have opklaret.«
Rumsfeld glemmer, påpeges det i den franske presse, at USA »historisk« har haft lige så nære – og lukrative – forbindelser med Saddam Hus-sein-regimet som Frankrig. Begge lande leverede våben i stor stil til Irak i 1980’erne.
Dagbladet Libération konstaterer i en leder, at denne fortid har »svækket den franske antikrigspolitiks troværdighed«. Men bladet vender sig mod de amerikanske forsøg på at »destabilisere« den franske regering ved »manipulation af medierne«.
Visse amerikanske ledere synes besluttet på at gøre den franske regering til genstand for »en ny krig (kold) og straffe den for at have dristet sig til at modsætte sig krigen i Irak«, skriver bladet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu