Læsetid: 3 min.

Heines søde hævn

Den danske stormester fik revanche for et nederlag nytårsdag
6. maj 2003

Skak
Peter Heine Nielsens første skakparti i år var en noget af en bitter pille at sluge – et nederlag første nytårsdag i Hastings til den unge englænder Luke McShane. Peter Heine vandt dog i sidste ende verdens mest traditionsrige turnering (som også Bent Larsen for 30 år siden sejrede i) og snuppede som bekendt også en udelt førsteplads ved DM i Horsens i påsken.
Og nu kan han være på vej mod et nyt flot resultat. I Sigeman-turneringen, hvor de første fem runder blev spillet på Hippodromen i Malmø, mens de sidste fire foregår på Hotel Richmond i København (til og med torsdag, fra kl. 14), har Heine i hvert fald lagt flot fra start og deler efter de fem runder i den skånske hovedstad andenpladsen med Luke McShane – de ligger begge med 3,5 points et halvt efter forhåndsfavoritten, den ukrainske superstormester Vassily Ivantjuk.
I første runde havde Heine de hvide mod McShane og var tydeligt opsat på at hævne nederlaget fra nytårsdag. Velforberedt gik han ind i en af de mest gængse varianter i grünfeldindisk:
1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 d5 4.cxd5 Sxd5 5.e4 Sxc3 6.bxc3 Lg7 7.Lc4 c5 8.Se2 cxd4 9.cxd4 Sc6 10.Le3 0-0 11.0-0 Lg4 12.f3 Sa5 13.Ld3 Le6 14.d5 – et kendt og omdiskuteret kvalitetsoffer – Lxa1 15.Dxa1 f6 16.Lh6 Te8 17.Kh1 Ld7 18.e5 Tc8 19.Sg3!
Det var dette træk, Heine havde med i ærmet »hjemmefra«. Man plejer i stedet at spille springeren til f4. Alt tyder på, at der er tale om en betydelig forstærkning af varianten. Også selv om englænderen måske ikke fandt det optimale forsvar.
19. - Sc4 20.Lxc4 Txc4 21.Se4 Db6 22.Td1 Txe4 23.fxe4 fxe5 24.Dxe5 Df6 25.Dg3 e6 26.d6 e5 27.h3 b5 28.Lg5 De6 29.Le7 Tc8 30.Tf1 Dc4 31.Df2 b4 32.Lg5 Lb5 33.d7!
Heine ofrer sin farlige fribonde – med mat i sinde ...
33. - Lxd7 34.Lh6 ...
Så har vi et kendt matbillede på f8. Hvid truer med at ofre dronningen med 35.Df8+ og mat i næste træk. Hvis sort forsøger at parere med 34. - Dc5, nøjes den hvide dronning med at gå til f7 og skakke, hvorefter den sætter mat på g7 i næste. Luke McShane vælger at sætte en prop i hullet med løberen, men også det er chanceløst:
34. - Lf5 35.exf5 Df7 36.f6 a5 37.Db6 Ta8 38.Td1 ...
Og så opgav englænderen. Ikke et øjeblik for tidligt.

Bank til prygelknaben
I anden runde spillede Heine remis om den tidligere Europamester Emil Sutovsky, hvorefter han med de sorte fik fornøjelsen af at møde feltets lavest ratede spiller, svenske Bengt Lindberg. Og prygelknaben fik atter bank. Det har han fået hver gang, han har sat sig til brættet i denne turnering, og det er næppe nogen trøst for den stakkels Lindberg, at pryglene har varieret en del – fra tørre tæsk i tilsyneladende harmløse stillinger til rå rockerbank i komplicerede kombinationer. Han har flere gange været fræk og strittet imod – men den går ikke, Lindberg ...
I fjerde runde måtte Heine efter en lovende stilling nøjes med remis mod en anden svensker, stormester Tiger Hillarp-Persson. Modstanderen i femte runde var Curt Hansen – der måske ikke er i den bedste form netop nu, men som altid er en skræmmende mand, når han har hvid. Resultatet blev ikke overraskende en hurtig og ’bekvem’ remis. Og Heine holder sig dermed i toppen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu