Læsetid: 3 min.

Hugtænder deponeret i garderoben

Med sit seneste udspil – det første i syv år - præsenterer Lars H.U.G. en midtersøgende og lommefilosofisk mainstream-stil, der lidt for ofte truer med at gå i ét med tapetet
1. maj 2003

Ny cd
Vi kender alle sammen den om komikeren, der ville være karakterskuespiller, en sørgelig, men også sand historie – den om, at det talent, vi er blevet begavet med, ikke er det, vi i vores allerinderste ønsker os i besiddelse af. Dette er tydeligvis tilfældet med sangeren og sangskriveren Lars H.U.G., der har skabt sig et navn som én af Danmarks bedste og mest originale sangere, siden han blev synlig med det stilskabende ensemble Klichés banebrydende debut, Supertanker, i 1980 og frem til hans indbydende solo-ekskursion udi loungejazz fra 1996, Kiss & Hug From A Happy Boy, i øvrigt hans første på ’broken english’.
Ind imellem disse stationer – og der er længere, end man måske skulle tro – er der blevet plads til det udfordrende projekt City Slang (1984) – hvor H.U.G. med held og modhager en masse tonsatte Søren Ulrik Thomsens tidlige digte – ét af 80’ernes bedste pop-album, Kysser Himlen Farvel (1987) og en samling opfindsomme tolkninger af andres sange betitlet KOPY (1989).
H.U.G. har altid taget sig god tid mellem sine plader, men denne gang hele syv år, hvor han har fokuseret på sin oprindelige og måske største kærlighed, billedkunsten. H.U.G. lader i parentes bemærket sjældent en chance for at hype denne side af sin kunstneriske persona gå fra sig.

Knusende nedtur
Under de gentagne aflytninger af Save Me From This Rock’n’Roll – sjov titel for en godt nok overvejende akustisk, men umiskendeligt rockende plade! – er det mest slående, at den negative effekt af at tjene to herrer nu er ved at blive endog særdeles hørbar.
Mange adjektiver har denne anmelder ned gennem årene hæftet på den gode Lars H.U.G., men kedelig er ikke et af dem. Ikke desto mindre trædes der på Save Me From This Rock’n’Roll i uhørt grad vande for en kunstner af H.U.G.’s karat. Det er pænt og nysseligt fra A til Å, lige til at afspille som baggrundsgrød en sommereftermiddag i parcelhuskvarteret, men ikke noget at blive seriøst ophidset over, hvis man bilder sig ind, at rockmusikken kan besidde en kunstnerisk dimension. Og denne dimension er ikke nødvendigvis afhængig af høj volumen, store armbevægelser og bevidst antagonisme – men lidt nerve og en smule indre nødvendighed har nu aldrig skadet sagen.
Disse 11 sange, syltet ind i et hav af akustiske guitarer og en fuldstændig tandløs produktion, fylder dog ikke den lyttende med meget andet end måske lige skuffelse. De passer i deres konturløse anonymitet perfekt til den ligeglade tidsånd, men udgør i lyset af dets ophavsmands meriter en knusende nedtur for dem, der til dato har betragtet Lars H.U.G. som et
exceptionelt begavet navn på den danske scene. I denne omgang er hugtænderne deponeret i garderoben til fordel for det store glatte og intetsigende smil.

Lommefilosofi
Hvad er der så galt med Save Me From This Rock’n’Roll – ud over den dræbende pænhed og anonyme produktion? Tja, for det første er sangene ikke synderlig gode. Denne anmelder kan med opbydelsen af sin bedste vilje pege på fire hæderlige melodier: »Pray«, »Crash«, »Hurt« og »Trippin’«, mens »City Drive« som det eneste nummer bryder albummets enerverende på-det-jævne-attitude.
Det lykkes endvidere H.U.G. at få den gode Kira – fra Kira & The Kindred Spirits – til at tage sig ud som en hvilken som helst la-la-bimbo på den inderligt ligegyldige duet, »Real Magic«.
Men var H.U.G. da så federe, dengang han sang på dansk? Ja, mon ikke – hvad er det lige præcis ved engelsk, der giver danske kunstnere det indtryk, at det er okay at lukke halvfordøjet lommefilosofi og selvindlysende almindeligheder om kærlighedens væsen ud som skidt fra en spædekalv?
Der er ingen grund til at gå i detaljer her, blot forsikre læseren om, at H.U.G. i lyset af nærværende tekstmateriale ikke har stort på hjerte, selv om »Hurt« da er meget skæg. Men ellers indgår ordet ’love’ i så rigelige mængder i sangene, at H.U.G. bør sætte sig selv på streng diæt, hvad dét angår.
Og så måske drosle lidt ned for brugen af terpentin i atelieret fremover.

*Lars H.U.G.: Save Me From This Rock’n’Roll (EMI-Medley) Produceret af Lars H.U.G.

*www.savemefromthisrocknroll.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her