Læsetid: 2 min.

Indonesisk militær er landet

Indonesisk militær har indledt den største offensiv siden besættelsen af Østtimor i 1975
21. maj 2003

Kampene
Hundreder af indonesiske faldskærmssoldater dalede i går ned over Takengon-regionen i det centrale Aceh. Det skete på andendagen af den militære storoffensiv, der har til hensigt at knuse et 27 år langt oprør. Bevægelsen for et frit Aceh, GAM, har krævet uafhængighed siden 1976.
Det indonesiske militær ville i går kun oplyse, at tropper patruljerede i forskellige områder i Aceh på udkig efter oprørere fra GAM, men det forlød ikke, om de var blevet mødt med modstand. Det indonesiske militær har indsat 45.000 mand i den rå-stofrige provins – der har en befolkning på godt fire mil-
lioner – for at slå oprøret ned. GAM-oprørerne mønstrer omkring 5.000 mand; heraf er omkring 2.000 bevæbnede.
Mindst 10.000 mennesker, langt de fleste civile, har mistet livet, siden 1976.
Talsmand for GAM, Sofyan Dawood, sagde i går, at 17 civile var blevet dræbt i krigens to første dage, men at ingen oprørere havde mistet livet.
»Folk blev skudt og derefter endda brændt. Derud-over er mange huse blevet brændt,« sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Det indonesiske militær sagde, at det havde dræbt fire oprørere, mens fire indonesiske soldater var blevet såret. Militæret nægtede, at de havde dræbt civile, og beskyldte modsat GAM for at have brændt 20 skoler. Det afviser GAM. Mindst 40 skoler er siden mandag blevet brændt.
Lokale tv-stationer viste i går billeder af fire brændende skoler i en by i nærheden af industribyen Lhokse-mawe, mens kampe blev udkæmpet i nærheden. Ifølge Reuters viste billederne mennesker søge skjul og mennesker på flugt.

Det tegner grimt
Generalmajor i den indonesiske hær Endang Suwar-yain, der er blevet indsat som leder af Aceh, erklærede mandag provinsen i undtagelsestilstand. Undtagelsestilstanden gælder foreløbig i seks måneder og giver militæret mulighed for at anholde og tilbageholde mistænkte personer uden hensyn til civile love.
Offensiven, der ser ud til at blive den største siden Indonesiens invasion af Østtimor i 1975, kan dog godt gå hen og blive blodig. Indonesiens militære chef, general Endriatono Sutarto, advarede i går oprørerne om, at de ville blive »udslettet«.
»I må jagte og udslette GAM. I er trænede til at dræbe, så udslet dem,« sagde Sutarto ifølge Reuters til 200 officerer i provisens hovedby, Banda Aceh.
Menneskeretsgrupper og uafhængige iagttagere siger ifølge Ritzau, at den indonesiske hær under konflikten har stået bag omfattende overfald på civile. Voldtægt, overgreb, tilfældige anholdelser og vilkårlige drab har i perioder hørt til dagens orden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her