Læsetid: 2 min.

En intellektuel i russisk forstand

Informations tidligere med-arbejder, Christian Mailand-Hansen, er død, 58 år. Han favnede både politik og kultur
19. maj 2003

Nekrolog
Christian Mailand-Hansen blev født i München under 2. verdenskrig, i 1944, som barn af en tysksindet, sønderjysk slægt, men voksede efter en noget traumatisk barndom op hos sine bedsteforældre i Sønderborg, hvor bedstemoderen dels drev en kaffevirksomhed, dels en biograf. I skolen markerede han sig ved sin begavelse og blev redaktør af skolebladet.
Senere uddannede han sig på Københavns Universitet som slavist og blev i de bevægede år omkring og efter 1968 grebet af den antiautoritære studenterbevægelse. Han boede i en periode i kollektivet, Kana.
Christian Mailand-Hansen erhvervede sig en omfattende viden om tyske og sovjetiske forhold, både litteratur og politik. En viden, som han udbyggede, da han rejste til Moskva for at studere. Med den som bagage kendes han af Informations læsere for sit mangeårige virke som bladets udenrigsskribent, korrespondent og boganmelder.

Kortbølgeradio
Opholdet i Moskva blev dog kortvarigt, idet han blev udvist efter at have overtrådt nogle af Sovjetunionens mange restriktioner. Det varede adskillige år, før han igen kunne rejse i området.
En af hans vigtigste kilder var den sovjetiske kortbølgeradio, som han aflyttede flittigt, idet han kunne sproget. Således kunne han også deklamere lange digte på russisk ved bladets medarbejderfester. Han havde en meget stor kærlighed til russisk kultur – og til den russiske folkesjæl – men organiseret kommunist blev han aldrig.
En tid var han undervisningsassistent på universitetet, men det mest af sit liv var han freelancer. Han oversatte bøger og redigerede en lang række antologier, bl.a. om kvinder i Rusland, en anarkistantologi og Walraff-reportager. Også film og teater havde hans interesse.

Afholdt i kvarteret
Nogle blodpropper i hjernen hæmmede ham i hans sidste år og gjorde det svært for ham at skrive. Til gengæld blev han en afholdt skikkelse i sit kvarter, Gammelholm i København, hvor folk kendte, respekterede og accepterede ham, også fordi han hjalp folk i sine omgivelser på forskellige måder. Også på Information var vi glade for hans hyppige besøg. Altid interessant at tale med – på en vis måde havde stoffet smittet af på ham: Han kunne minde om en typisk, russisk intellektuel af den gammeldags eller klassiske type.
Han fulgte grundigt med i Sovjetunionens opløsning, og en af hans seneste større artikler handlede om Boris Jeltsin ved dennes afgang.
Christian Mailand-Hansen døde natten til søndag, da han på vej ud fra sit stamværtshus, Niels Juel, på Gammelholm, blev ramt af en blodprop. Han efterlader sig en datter, der uddanner sig til instruktør i Los Angeles.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her