Læsetid: 3 min.

Jokeren i krigens kortspil

Iraks informationsminister underholdt under krigen millioner af tv-seere med sine pressekonferencer, nu underholder han på internettet
2. maj 2003

Sahafomani
Krigen mod Irak har forenet araberne i en ny interesse: en fanklub, ikke for Saddam, men for Saddams talsmand under hele krigen: Informationsminister Mohammed Said Al-Sahaf.
Iraks tidligere informationsminister er i live og ønsker at overgive sig til amerikanerne – men de nægter at arrestere ham, fordi han ikke er betydningsfuld nok.
Sådan lyder det seneste kapitel i føljetonen om Mohamed Said Al-Sahaf (63 år), informationsministeren der vandt alles hjerter ved sin flamboyante stil under pressekonferencerne i det belejrede Bagdad.
Sahaf har ellers glimret ved sit fravær, siden han forsvandt sammen med andre af regimets topfolk ved krigens afslutning for tre uger siden. Men ifølge arabiske avisers forsider lever Sahaf og har holdt sig skjult hos sin moster i Palestine Street i Bagdad. Herfra har han efter sigende udtrykt ønske om at blive anholdt af amerikanerne, så de kan beskytte ham mod vrede irakere.

Ikke blandt esserne
Men amerikanerne nægter at arrestere Sahaf, fordi han ikke er blandt esserne eller hjerterne i de amerikanske spillekort, der indeholder de eftersøgte blandt Iraks ledelse, skriver den London-baserede arabiske avis Asharqalawsat.
Han burde have været kortspillets joker, men det eneste, han efter sigende har opnået fra de amerikanske tropper, er, at amerikanske soldater nu patruljerer ved mosterens hus i Bagdad.
Mohamed Said Al-Sahaf var under krigen en af verdens yndlings-tv-stjerner, der dagligt underholdt hundrede af millioner verden over med sine pressekonferencer, hvor han med charme kunne konvertere Iraks nederlag til en stor sejr og med sin helt egen stil afviste kendsgerninger, som man kunne se bag hans skuldre.
Sahafs afvisning af fakta illustreres i en arabisk vittighed, der fortæller, at da Sahaf døde og blev begravet, fulgte 62 engle ham i graven: To engle for at gøre regnskab over hans synder og gode gerninger og 60 engle for at overbevise ham om, at han VAR død.

Fanklub
Sahafs popularitet har fået en gruppe arabere til at danne en fanklub, der har fundet sammen om at udveksle vittigheder og anekdoter om Sahaf. Klubben holder til på hjemmesiden: http://members.lycos.co.uk/hamsdrx.
Fans håber på, at historien om mosteren i Bagdad er sand, at han stadigvæk er i live, så han kan fortsætte som en historisk ’entertainer’.
En gruppe, som kalder sig en koalition af »blodtørstige høge og ineffektive duer«, er blevet forenet i beundringen af Sahaf og har lanceret hjemmesiden: welovetheiraqiinformationminister (vi elsker den irakiske informationsminister), som har over fire tusinde besøg i sekundet.
»Vi har brug for typer som Sahaf, der kan sprede humor og glæde, når mennesker oplever sorger og kriser,« skriver en chatter på hjemmesiden.
En anden chatter inviterer Sahaf til staten Oakland i USA og skriver: »Vi har mange politikere, der lyver som dig, men de er ikke nær så morsomme som dig. Vi har brug for, at du kommer og lærer dem din kunst.« Hjemmesiden indeholder mange af Al-Sahafs berømte udtalelser.
Sahafs stjernestatus har fået tv-stationen Al-Arabiya til at tilbyde ham et job som kommentator og analytiker, da stationen mener, at man har brug for hans evner til at analysere den nuværende og kommende situation i Irak.
Sahaf fortsætter med at være det underholdende indslag i arabernes hverdagssnak. Det fortælles, at han kom ind i Saddams underjordiske kontor og hilste med sine to fingre som et V-symbol. Saddam spurgte: Har vi vundet krigen? Hvortil Sahaf svarede: Nej, det betyder, at der kun er dig og mig tilbage i Irak.

*Hjemmesider for fanklubber, tegninger og vittigheder om Sahaf:
http://members.lycos.co.uk/hamsdrx/
http://welovetheiraqiinformationminister.com/
http://www.cafeshops.com/welovemss
http://www.asharqalawsat.
com/pcstatic/clips/clips.htm

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu