Læsetid: 3 min.

Kritisk eftersyn eller grov krænkelse

Gennem fire udsendelser har programmet ’Fornemmelse for snyd’ forsøgt at party-crashe den transcendentale tv-fest. Programmet er nu truet med sagsanlæg og politianmeldelse fra de medvirkende
9. maj 2003

(2. sektion)

Åndernes kamp
James Randi er amerikansk tryllekunstner og har meget lidt tilovers for okkultisters påståede overnaturlige evner. Så lidt, at han har udlovet 1 mio. dollars til dem, der kan bevise, at de har evner ud over det forklarlige.
Med det formål at finde en dansk aspirant til millionen tilrettelagde Danmarks Radio tv-programmet Fornemmelse for snyd, der videnskabeligt skulle afklare, om ansigtslæsere, astrologer, clairvoyante, jordstråleaflæsere og aurafotografer skulle have specielle paranormale evner.
Fire torsdage i den bedste sendetid afslørede programmet gennem et videnskabeligt dommerpanel, at okkultisternes profetier og antagelser ikke rakte ud over, hvad et normal menneske ville kunne gøre. Det mente tilrettelæggerne i hvert fald selv.
Men programmet har skabt et ramaskrig i den alternative verden og fået flere af de medvirkende til at klage og true DR med sagsanlæg og politianmeldelse for tilrettelæggernes metoder – inden programmet løb over skærmen.

Et kritisk forbrugerprogram,« kalder tilrettelægger Øyvind Kyrø programmet – »Krænkende og uetisk behandling af medvirkende,« siger fem medvirkende okkultister i en klage til tv-stationen.
Annet Kofoed er numerolog. Hun var en af de indbudte til programmet og medunderskriver på den officielle klage, Danmarks Radio har modtaget. Hun skulle ’gætte’, i hvilken rækkefølge deltagerne i en svømmekonkurrence kom ind, ved hjælp af fødselsdatoer. En disciplin , Annet Kofoed ofte har praktiseret. Men da hun fandt ud af, at den amerikanske skeptiker James Randi var med i programmet, trak hun sig øjeblikkeligt.
»Da de først henvendte sig til mig, fik jeg intet at vide om, hvad programmet gik ud på, men da de nævnte James Randi, lugtede jeg lunten. Jeg vil ikke have noget med den mand at gøre og slet ikke hans penge. Han er dårlig energi«
– Det bliver du nødt til at forklare?
»Jeg kan jo ikke modtage en million dollar med dårlig energi, og jeg vil slet ikke sammenkobles med den person.«
– Kunne du ikke bare give pengene væk?
»Jeg kan da ikke give noget væk, der har en dårlig energi. Hvis jeg gav pengene til de fattige børn i Afrika, ville de jo bare modtage dårlige energier, og det vil jeg ikke udsætte dem for«
– Er I ikke bare bange for, at nogen går kritisk til jer?
»Nej, bestemt ikke. I kan bare komme. Jeg ved, hvad jeg kan. Da jeg først hørte, at man fik en hel time til at forklare sig og fremføre sine evner, var jeg klar. Men efterhånden som jeg fandt ud af, hvad det gik ud på, måtte jeg sige stop. Det viste sig jo også hurtigt, at de ikke kunne bruge mig til konceptet, fordi jeg simpelthen ramte rigtigt.«

Det mener programtilrettelægger Øyvind Kyrø er helt forkert.
»Hun er ikke med, fordi hun modsatte sig på grund af James Randi. I øvrigt gættede hun to af de ti svømmere rigtigt,« siger Kyrø,
»Jeg mener bestemt heller ikke, at de er blevet manipuleret. De har fået mulighed for at vise deres kunnen. Vi har brugt ganske almindelige journalistiske metoder, som vi har lært på Journalisthøjskolen, og det er jo klart, at man ikke siger åbenlyst, at man er ude i et kritisk ærinde. I øvrigt er det jo også mærkeligt at de ikke kunne se i deres horoskoper eller have talt med deres ånder om, at de skulle være blevet i sengen den dag,« siger Øyvind Kyrø.
Steen Krarup fra Clairvoyance Foreningen har været med til at klage til DR og er klar til at gå langt med anklagerne.
»Det har været tale om grov manipulation og dårlig journalistik. Man har ikke sat sig ind i, hvad det er for en verden, man har undersøgt. Man kan jo ikke måle det åndelige – det er hele pointen. Det åndelige er ikke videnskabeligt funderet. Det forsøger man jo heller ikke med kristendommen. Jeg vil gerne se dem lave en bevisførelse mod forkyndelsen. Man må spørge de tusindvis af mennesker, der har haft glæde af det,« siger Steen Krarup.
Ledelsen i DR har bedt de forurettede okkultister om at være mere konkrete i deres anklage, før de vil tage stilling til klagesagen.

*De forurettede okkultisters hjemmeside: www.presseofre.dk
*Den amerikanske skeptiker James Randis hjemmeside: www.randi.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her