Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

31. maj 2003


LOKALT
Boligseskaber truer med retssag
*Regeringen er klar med en plan, der giver lejere i almene boliger mulighed for at købe deres egen lejlighed for 70 procent af markedsprisen. De sidste 30 procent kan lånes rentefrit og skal først betales, når boligen sælges. Pengene fra salget skal bruges til at opføre nye boliger. Hvis 60.000 lejere køber deres lejlighed, kan salget ifølge regeringens beregninger finansiere 24.000 nye almene boliger
Boligselskabernes Landsforening mener, der er tale om ekspropriation, fordi indtægterne fra salget tilfalder staten og ikke boligselskaberne, og derfor truer de nu regeringen med en retssag.
Justitsministeriet og Kammeradvokaten har tidligere advaret om, at tvangssalg af de almene boliger ville stride mod grundloven. Det problem har regeringen forsøgt at omgå ved at lægge beslutningen om ret til køb eller ej ud til afgørelse på beboermøder i de 7.400 lokale afdelinger i boligselskaberne.
I fremtiden vil lejere i nye almene boliger dog automatisk få ret til at købe boligen, uden at der har været stemt om det i boligforeningen. ritzau

USA terrorstempler dansk organisation
*USA og Storbritannien har besluttet at sætte den palæstinensiske støtteforening Al Aqsa – der også har en afdeling i Danmark – på deres liste over terrororganisationer.
»Ved at sætte Al Aqsa på listen har vi berøvet den terroristiske Hamas-organisation en vigtig indtægtskilde og har lukket for endnu pengestrøm som finansierer terror,« siger USA’s finansminister, John Snow.
Herhjemme har medlemmer af den danske afdeling af Al Aqsa siden efteråret 2002 været sigtet for økonomisk støtte til terrorisme. De danske myndigheder har dog hidtil mørkelagt sagen, og hverken Politiets Efterretningstjeneste (PET) eller Bagmandspolitiet har overhovedet villet bekræfte eksistensen af mistanken til Al Aqsa. ritzau

Ny løn uden gennemslagskraft
*Hvis ny løn i det offentlige skal blive en succes, skal der sættes flere penge af til de lokale lønforhandlinger, og arbejdsgiverne skal lære at bruge pengene på medarbejderne i stedet for at spare dem væk, konkluderer ny rapport om ny løn i den offentlige sektor. Når ny løn aldrig for alvor er slået igennem, skyldes det ikke mindst den anstrengte økonomi i staten, amter og kommuner, fastslår arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen, der har lavet undersøgelsen for Ingeniørforeningen.
Formanden for Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA), Dennis Kristensen, har gentagne gange truet med at lade ny løn »afgå ved døden« ved overenskomstforhandlingerne i 2005, hvis kommunerne ikke bliver bedre til at bruge pengene. ritzau

GLOBALT
FN godkender Congo-styrke
*FN’s Sikkerhedsråd godkendte i går at sende en international fredsstyrke under fransk ledelse til Den Demokratiske Republik Congo, hvor styrken skal forsøge at stoppe flere måneders blodige stridigheder mellem etniske grupper i Ituri-provinsen i den nordøstlige del af landet.
Foreløbig skal styrken på cirka 1.400 mand være i området omkring byen Bunia i tre måneder frem til 1. september. Den franskledet styrkes mandat går ud på at beskytte civile mod overgreb og sikre en nærliggende lufthavn, indtil FN-forstærkninger ventes at nå frem midt i august.ritzau

Israel løslader palæstinenserne
*Israel agter at løslade to af de vigtigste palæstinensiske fanger som en af den række af foranstaltninger, der skal lette spændingerne i området og være med til at kickstarte køreplanen for fredsprocessen i Mellemøsten, oplyste ministerpræ-sident Ariel Sharons kontor i går.
Ahmed Jbarra Abu Sukkar, som har siddet næsten 30 år i israelsk fangenskab, og Taysir Khaled, der er medlem af PLO’s ledelse, vil begge blive løsladt om kort tid, hed det i meddelelsen. Andre 100 palæstinensiske fanger, der er administrativt tilbageholdt uden sigtelse eller dom, vil også blive løsladt, hed det videre.ritzau

Sri Lanka angriber Norge
*Sri Lankas præsident Chandrika Kumaratungas parti rettede i går et lammende angreb på fredsmæglende Norge og anklagede nordmændene for at være en »nation af geskæftige laksespisere« på grund af deres rolle i fredsprocessen på den borgerkrigshærgede ø.
En højtstående rådgiver for Kumaratunga sagde, at præsidentens parti afviste en udtalelse fra den norske statsminister Kjell Magne Bondevik om, at præsidenten ikke var involveret i fredsforhandlingerne.
»Den norske statsminister har trådt på srilankanernes følelser,« sagde præsidentens rådgiver i går. »Men hvad kunne man ellers vente fra en nation af laksespisende internationalt geskæftige mennesker?«
Rådgiveren oplyste, at præsidenten i løbet af »en dag eller to« ville sende en officiel protest til Kong Harald over Bondeviks kommentar og sagde videre, at regeringen ville overveje Norges rolle på øen. ritzau

Bilbombe i Spanien dræber to
*To mennesker blev i går dræbt, da en bilbombe eksploderede i den nordspanske region Navarra, oplyste lokale embedsmænd. Eksplosionen fandt sted på torvet i byen Sanguesa, omkring 45 kilometer sydøst for Pamplona, i et område, der grænser op til Baskerlandet. Bombeangrebet lignede tidligere attentater, som den baskiske separatistgruppe ETA har taget ansvaret for.
Angrebet fandt sted efter søndagens landsdækkende kommunevalg. Søndagens valg var den første valghandling, siden myndighederne i Madrid har forbudt det yderliggående separatistiske parti Batasuna med den begrundelse, at det udgør en del af ETA. ETA er opført som en terroristgruppe på både
USA’s og EU’s lister. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her