Læsetid: 2 min.

Lokalt/globalt

30. maj 2003


Pårørerende appellerer til Hu
*En gruppe på 20 kinesere, som mistede pårørende i opstanden i 1989 på Den Himmelske Freds Plads i Beijing, der blev slået hårdt ned af myndighederne, sendte i går et åbent brev til præsident Hu Jintao. De beder ham om at revurdere begivenheden.
»Vi ser gerne, at landets nye ledere bruger bestræbelserne på at håndtere sars som et vendepunkt og helliger sig arbejdet med at vække folk og opbygge et retfærdigt og rimeligt samfund,« hedder det.
Kun få timer efter brevet var afleveret blev deres henvendelse dog afvist.ritzau

Ambulancekørsel skal i udbud
*Al ambulancekørsel i de danske amter skal fremover sendes i udbud – amterne må ikke bare automatisk lade Falck stå for ambulancerne, selv om Falck i dag har så godt som monopol på området. Det står klart, efter at Vestsjællands Amt har besluttet ikke at anke en kendelse fra Klagenævnet for Udbud.
Kendelsen, der kom i april, og som nu kommer til at stå ved magt, har principiel betydning for ambulancekørslen i Danmark. Kendelsen var overraskende, fordi den fastslog, at både liggende patienttransport og den akutte ambulancekørsel skal ud i licitation. Hidtil har Konkurrencestyrelsen ellers sagt til amterne, at kun den siddende patienttransport skulle udbydes. ritzau

Flygtninge på et halvt budget
*Regeringens introduktions-ydelse til nyankomne flygtninge – den såkaldte starthjælp – lader flygtninge klare sig for omtrent halvdelen af det budget, som en gennemsnitlig dansker kan klare sig for. Det viser en undersøgelse lavet af Starthjælpsnetværket, der bl.a. tæller Dansk Socialrådgiverforening og Dansk Flygtningehjælp. Undersøgelsen er foretaget blandt 27 familier og viser, at en enlig nyankommen flygtning over 25 år har 2.236 kroner til rådighed om måneden, når husleje, vand, varme, transport og el er betalt, skriver Politiken.
Ifølge Forbrugerinformation under Forbrugerstyrelsen skal en gennemsnitlig dansker i samme situation bruge 4.589 kroner for at dække sine behov, hvis vedkommende udelukkende lever af discountvarer. ritzau

Flertal for at true Afghanistan
*Et bredt flertal i Folketinget støtter, at Danmark truer med at fjerne al humanitær hjælp til Afghanistan, hvis ikke landet går med til at tage imod flygtninge fra Danmark.
Integrationsminister Bertel Haarder (V) har hidtil ikke villet bekræfte oplysninger om, at en danske delegation kom med
truslen under et besøg i Afghanistan i sidste uge. Men Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, oplyser, at Bertel Haarder netop har aftalt en sådan fremgangsmåde med støttepartiet. Også Socialdemokratiet støtter fremgangsmåden.
»Det, mener vi, er helt fornuftig, hvis det er sikkert for de afviste afghanske statsborgere at tage hjem. Men jeg understreger, at det selvfølgelig skal være sikkert. Og spørgsmålet må FN vurdere,« siger partiets udenrigsordfører, Jeppe Kofod.ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu