Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

21. maj 2003


LOKALT
Flertal for hash til sklerosepatienter
*Et politisk flertal er parat til at frigive den såkaldte hashpille Marinol til gavn for sklerosepatienter, selv om sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) først vil se resultaterne af en engelsk undersøgelse. Folketingsmedlem Line Barfod fra Enhedslisten (EL), som står bag forslaget, der støttes af de seks partier uden om regeringen, forventer, at det kan vedtages i Folketinget tirsdag i næste uge.
»Sundhedsministeren har haft rigelig tid til at reagere. Men det er ikke en lov, vi påtvinger ham at gennemføre. Han skal bare give en dispensation, og det skal ske inden for to måneder,« siger Line Barfod.
Marinol er i dag kun tilgængelig for aidspatienter og kræftpatienter i kemoterapi. Folketingets Sundhedsudvalg skal drøfte sagen i dag.ritzau

OECD kritiserer skattelettelser
*OECD kritiserer regeringens skattelettelser fra 2004 for at være for små.
Det høje skattetryk gør det fortsat mere attraktivt for danskerne at vælge fritid frem for arbejde, og det mener OECD-økonomerne er et problem i en tid, hvor dansk økonomi virkelig har behov for en udvidelse af arbejdsstyrken. »Skattelettelserne giver kun mindre stigninger i realindkomsten for alle lønmodtagere og kun en markant lettelse for omkring en tredjedel af de beskæftigede. Det giver mindre ekstra beskæftigelse i forhold til de indtægter, som statskassen går glip af,« mener OECD.ritzau

Hanegal konkurs og genopstået
*Slagteriet Hanegal Økologisk Kød A/S begærede sig i går konkurs, men var allerede forinden genopstået under navnet Hanegal og med samme maskiner, ansatte, ejere og ledelse, men kun en del af leverandørerne.
En del af leverandørerne af dyr til slagteriet forsøgte i går i skifteretten i Silkeborg at forhindre overdragelsen af virksomheden. Den samlede gæld i det gamle Hanegal er på 8-9 millioner kroner, og de utilfredse kreditorer repræsenterede 1,1 millioner kroner ifølge formanden for leverandørforeningen, Frode Hjort-Gregersen. De skulle have repræsenteret en fjerdedel af gælden, hvis overdragelsen skulle forhindres.ritzau

Dansk byggeri i fremgang
*Dansk boligbyggeri er i fremgang. I årets første tre måneder blev der påbegyndt 4.800 nye boliger, og det svarer til en stigning på 18 procent i forhold til samme periode sidste år. Det viser nye tal, som Danmarks Statistik offentliggjorde i går, og det er tegn på, at efterårets forlig om mere boligbyggeri er begyndt at virke.
Mens boligbyggeriet trækker konjunkturerne den rigtige vej i byggebranchen, ligger erhvervsbyggeriet stadig underdrejet som følge af de generelt dårlige økonomiske konjunkturer.
Håndværksrådets byggeøkonom Bo Sandberg finder udviklingen meget positiv oven på næsten halvandet års byggepolitisk tomrum. ritzau

GLOBALT
FN: Vi kan ikke arbejde i Gaza
*FN overvejer helt at standse nødhjælpen til palæstinensere i Gaza på grund af de israelske myndigheders lukning af grænsen mellem Gaza og Israel siden 11. maj. Det er første gang, at de israelske myndigheder har lukket grænsen for internationalt personale fra FN og NGO’er, samt for journalister og freds-vagter. Normalt gælder lukningerne alene de palæstinensiske arbejdere.
»I den nuværende situation er det blevet umuligt at udføre mange af de humanitære operationer på en tilfredsstillende måde,« sagde FN’s særlige udsending for Mellemøsten, Terje Rød-Larsen, sent mandag til Reuters.
Samtidig udsendte 18 FN-organisationer og NGO’er en fælles meddelelse med krav om ophævelse af lukningen med henvisning til, at forhindring af nødhjælpsarbejde er et brud på bl.a. folkeretten. Omkring 80 procent af Gazas ca. 1,2 mio. indbyggere lever under fattigdomsgrænsen. M.

230 lig fundet i Bunia i DRCongo
*Ligene af flere end 230 mennesker, hovedsageligt civile, er blevet samlet sammen i gaderne i Bunia de seneste 15 dage, oplyser en FN-talsmand i den krigshærgede hovedby i Ituri-provinsen i Den Demokratiske Republik Congo. Hamadoun Toure, talsmand for FN’s mission i DRCongo (MONUC), siger, at man fortsat leder efter lig.
»Ud fra hvad jeg selv har set, var de fleste af dem civile,« siger Toure til det franske nyhedsbureau AFP. Det er første gang, at MONUC har sat tal på, hvor mange, der blev dræbt i Bunia, der for to uger siden blev centrum for voldsomme kampe mellem to etniske grupper, hemaerne og lenduerne, efter at ugandiske besættelsesstyrker trak sig ud af landet, skriver Ritzaus Bureau.Leder på forsiden

Irakiske børn kidnappes
*De irakiske børn lider stadig under følgerne af den amerikanske krig mod Saddam Hussein, og i går meldte Red Barnet i Danmark om stigende problemer med kidnapninger af børn.
»Det er så stort et problem, at mange af klasserne kun er halvt fyldte. Børnene tør ikke gå i skole, fordi de er bange for at blive kidnappet,« siger Red Barnets nødhjælpskoordinator Lehnart Falk, der netop er hjemvendt fra Irak.
Kidnapning af børn er der ifølge Lehnart Falk tradition for i Irak, og derfor var der under det gamle styre altid bevæbnede vagter foran skolerne. De kidnappede børn bliver enten seksuelt misbrugt eller brugt til at kræve løsepenge for.ritzau

Islands koalitionsregering fortsætter
*Den islandske regeringskoalition mellem statsminister David Oddsons konservative Selvstændighedsparti og Fremskridtspartiet (svarer til det danske Venstre, red.) fortsætter samarbejdet og tager fire år mere i regering sammen.
Beslutningen om at fortsætte regeringssamarbejdet blev truffet sent mandag aften og kommer efter valget til Altinget den 10. maj. De to partier har siddet i regering sammen i otte år og får et absolut flertal på fem mandater i Altinget, der er verdens ældste parlament.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her