Læsetid: 5 min.

NEKROLOGER

2. maj 2003


Homer Banks, 61
*Normalt og med rette regnes pladeselskabet Stax/Volt for et af arnestederne for 60’ernes soul. Navne som Otis Redding, Carla Thomas, Booker T. & The M.G.’s og Sam & Dave er blevet synonyme med musik, der taler lige så meget til hjertet som til resten af kroppen, og det er og bliver pudsigt at tænke på, at deres sange blev skabt i et indspilningsmiljø, ejet og styret af hvide, mens Tamla-Motowns mere troskyldige pop blev iscenesat af sorte musikentreprenører. Men Stax-kunstnere havde også noget på hjertet i 70’erne.
Homer Banks, som forleden døde af kræft i føde- og hjembyen Memphis, Tennessee, var en af dem, der i 60’erne blev indfanget af magien og energien i Stax, først som almindelig kontorist, siden som diskenspringer i den tilknyttede pladebutik og endelig som sanger samt ikke mindst som komponist af og specialist i den særlige genre, Stax rendyrkede sidst i 60’erne – en generøs kombination af gospel, klassisk soul og country-hjertesmerte, der kom ind under huden.
Stilistisk var det derfor ikke noget tilfælde, at Homer Banks’ største sang »If Loving You Is Wrong I Don’t Want To Be Right« også blev et countryhit for Barbara Mandrell, men sangens indhold var kontroversielt for moralens vogtere i country-kleresiet.
Den synges nemlig af en gift mand og far til to, der elsker en anden, ugift kvinde ud over al sanselighed og sømmelighed. Den nu næsten glemte, fremragende Luther Ingram hittede først med sangen. Han sang den til en tredjeplads på Hot 100 i 1972, og inspirerede Rod Stewart, så det er til at høre den dag i dag.
Det er mange af Homer Banks’ sange også.
Han kom rigtigt til fadet, da Ingrams producer Johnny Baylor reelt overtog Stax i 68 med sit lille selskab Koko Records.
Banks’ greatest hits inkluderer »Who’s Making Love« med Johnnie Taylor, »I Can’t Stand Up For Falling Down« med Sam & Dave (som Elvis Costello har indsunget), »Be What You Are« med The Staple Singers og så hans ’hemmelige’ hit, »Gimme Some Loving« med Spencer Davis Group og en ung Stevie Winwood. Den sangs bærende riff er planket fra Homer Banks-melodien »A Lot Of Love.« tobi

Charles Janeway, 60
*Den verdensberømte immunolog Dr. Charles Anderson Janeway Jr. forudsagde og opdagede den molekylære del af vores immunforsvar, der kaldes det innate immunsystem.
Det innate immunssystem er kroppens første forsvarslinje og er grunden til, at vi ikke konstant ligger syge som følge af de milliarder af usynlige mikrober, som hele tiden omgiver og angriber os. Den anden del af immunsystemet – det adaptive – som udnyttes i vacciner, træder først i kraft langt tid efter infektionen, men var indtil Janeways opdagelser altdominerende i feltet.
I disse år har interessen imidlertid samlet sig om det innate immunforsvar og det er blevet et af de allervarmeste forskningsfelter bla. fordi det evolutionært regnes for at være et oprindeligt forsvar blandt flercellede organismer.
Vendepunktet kom da Dr. Janeway sammen med Dr. Ruslan Medzhitof sidst i 1990’erne identificerede receptorer på overfladen af blodceller (T celler), der iværksætter en serie molekylære begivenheder i forsvaret mod infektionen. Arbejdet i sig selv var imponerende, men Janeways præstation var endnu mere opsigtvækkende, fordi han ud fra ren teori præcist havde forudsagt opdagelsen knap ti år tidligere.
Dr. Janeway blev efter sin uddannelse fra Harvard og forskningsophold på Uppsala Universitet i Sverige, Cambridge i England og på NIH i USA ansat på Yale University i 1977, hvor han blev resten af livet. Janeway skrev over 300 forskningsartikler og den internationalt førende lærebog i immunologi Immunobiology: The Immune System in health and disease.rkj

Poul Steenberger, 80
*Ambassadør Poul Daniel Steenberger, Svanninge Bakker ved Fåborg, er død 80 år.
Poul Steenberger læste musikvidenskab i fem år, før han blev jurist.
Han blev ansat i Udenrigsministeriet i 1949. Efter blandt andet at have været ambassadesekretær i Haag og næstkommanderende ved Den Danske Militærmission i Berlin, blev han i 1961 udnævnt som ambassadør i Tel Aviv.
Han var administrations- og personalechef i Udenrigsministeriet, da det midt i 1970’erne stod klart, at det store ministerium ikke længere kunne ligge spredt på en halv snes adresser i København. Poul Steenberger stod for byggeriet på Asiatisk Plads fra idéstadiet til byggefasen. Selve indflytningen måtte han dog følge fra sidelinjen, idet han i 1978 blev ambassadør i Moskva.
Fra 1983 til 1986, hvor han gik på pension, var Poul Steenberger stedfortræder for ministeren for nordiske anliggender.
Poul Steenberger vedligeholdt sine musikalske interesser ved siden af karrieren og koncentrerede sig især om orgelmusik af Johann Sebastian Bach.
Han var solist ved flere koncerter i Fåborg Kirke.
ritzau

Johnni Overbye, 45
*Administrerende direktør Johnni Overbye, Sterling, er efter længere tids sygdom død 45 år gammel, oplyser nyhedsbrevet Travelpeople.
Johnni Overbye nåede at stå i spidsen for Skandinaviens første og hidtil eneste lavprisflyselskab i mindre end to år. Han tiltrådte i Sterling 1. september 2001, og han var en af drivkræfterne bag ændringen fra klassisk charterselskab til moderne lavprisselskab.
Sterlings bestyrelsesformand, nordmanden Harald Andresen, udtaler, at Johnni Overbye »på alle niveauer var respekteret for sin åbne, tillidsfulde og beslutsomme ledelsesstil«.
Efter Johnni Overbyes død overtager Harald Andresen midlertidigt stillingen som administrerende direktør for Sterling.
Johnni Overbye arbejdede før Sterling for bl.a. DFDS Seaways og Fritidsrejser.
ritzau

Elaine Steinbeck, 88
*Elaine Anderson Steinbeck var gift med den berømte forfatter de sidste 18 år af hans liv, men havde samtidig sin helt egen karriere.
Allerede i 40’erne blev hun en af de første kvindelige scenemestre på Broadway,bl.a. under opsætningen af Oklahoma. Kort tid efter turnerede hun over hele USA, som chef for en opsætning af Othello med Paul Robeson i hovedrollen.
Mødet med den berømte forfatter var egentlig et tilfælde, Elaine Steinbeck var ’stand in’ for Ava Gardner(!), som ikke kunne komme til den planlagte middag, men Elaine og John blev gift samme år.
De sidste mange år var hun også aktiv i arbejdet for The Steinbeck Research Center ved San Jose State University i Californien, og donerede i 1996 stedet mere end 200 af sin mands breve, som han havde fået af bl.a. Harry Truman, Carl Sandburg, Ingrid Bergman og John F. Kennedy.
Til sin død arbejdede hun som kurator for Steinbecks bo, lige som hun stod for genoptryk af Nobelprisvinderens værker.Inf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her