Læsetid: 5 min.

Rapport fra en skunk

Vores dybdeborende medarbejder skriver dagbog fra en uge i Bruxelles
30. maj 2003

(2. sektion)

Dag for dag
1.
Ankom til Bruxelles og tjekkede ind på hotellet. Ringede til Mette Fugl og inviterede hende på restaurant – Den grønne ansjos – for at få en briefing og lidt sladder. Mette havde fået ny frisure, som klædte hende godt. Hun var glad for den, men den havde heller ikke været helt billig. Hun røbede, at EU er kommet ind i en afgørende fase, mere ville hun ikke sige. Journalister holder deres kort tæt til kroppen. På hovedet i seng efter en enkelt Heineken i hotelbaren.

2.
»Gå efter struben,« siger min chefredaktør altid. Han vil have solohistorier – eller »vore egne vinkler;« som han udtrykker det. Men hvor sidder struben på EU? Jeg begav mig ind i hovedkvarteret, førerbunkeren, og blev ganske svimmel. Mennesker travlede forbi, enkeltvis eller småsnakkende i grupper, alle med dokumentmapper. Efter at have vandret op og ned ad lange gange forgreb jeg mig på et løbehjul og fortsatte. Fandt frem til presselogen, hvor der ikke var et øje. Hvad gør jeg nu? tænkte jeg. Hvad ville Bob Woodward og Carl Bernstein have gjort? Jeg tænkte mig om, og pludselig slog det mig: Køge-metoden! - Jeg måtte have fat i varmemesteren. Hernede fungerer ingenting uden bestikkelse, så jeg stak ham en håndfuld euro, og til gengæld fandt han mig en skunk og borede et kighul ind til EU’s allerhelligste lokale.
Mener bestemt, jeg stod ved siden af Le Pen på herretoilettet. Hvilket minder mig om, at jeg må huske at se Maneken Pis, da jeg ikke tidligere har været i Bruxelles.

3.
I dag stod jeg ved skunken, da statslederne ankom. Først sang de indledningssangen, Godmorgen, alle sammen, så er vi her igen, en ide, Bertel Haarder og Anders Fogh havde fået flertal for under topmødet i Bella Centret. Hver synger på sit sprog. Derefter gik de over til at diskutere, hvem af dem der skulle være præsident i det nye Europa (god solohistorie – ingen tror, at de er kommet så langt i integreringen). Alle rakte ivrigt fingeren i vejret og meldte sig frivilligt. Det græske formandskab bad dem tage fingrene ned igen, men det medførte en voldsom turbulens. Verhofstadt fik Aznar i gulvet. De er begge ret små, men Hoffy er afgjort i bedst form. Schröder, denne ellers så fredelige mand, slog Blair oven i hovedet med sin laksko. Blair truede med Store Bukke Usa. Anders mente, at det måske var en god ide at tage en fra et af de mindre lande f.eks. Danmark. Det lykkedes Solana at skabe ro og orden.
Skrev min artikel, sendte den hjem.

4.
På plads ved skunken fra morgenstunden. Et ret kedeligt møde – man diskuterede komitologi, noget om Kommissionens og komiteernes beføjelser. Göran faldt i søvn. Snorkede på svensk. Alle lyttede intenst, idet de troede, det var et indlæg i debatten.
Spiste om aftenen inde i byen – Ecailler du Palais Royal i Bodenbroekstraat – med Anders og Per Stig, der lige kom flyvende. Anders fik sin yndlingsret, ål i gelé, mens Per Stig bestilte en gang ål i grøn sovs. De forstod ikke, hvordan vores avis kunne bringe en historie fra et fortroligt møde i Rådet. De mente, at Sille havde lækket den, da han er berygtet for at være lusket inden for kommunikationsbranchen. Jeg lod dem forblive i uvidenhed.
Bagefter på natklub, hvor jeg dumpede ned ved et bord hos nogle helt almindelige belgiere. Vi faldt i snak om betimeligheden af at optage imazomox, oxasulfuron, ethoxysulfron, oxadiargyl og cyazofamid som aktive stoffer på positivlisterne. Der var både for og imod. Så vidt jeg husker.

5.
Havde hoved på i morges, da jeg vågnede. Det har jeg hver dag. Det ville også se underligt ud, hvis man gik rundt uden hoved. Fik det delvis nøgne look gennem skunken. Anledningen var de mange »nye i klassen« med fancy navne som Leszek, Repse, Saxe-Coburg-Ghota, etc. De havde fået lov til at komme til et uofficielt, forberedende møde – både de egnede og de måske egnede. Først skulle de have buksevand. De skulede, men sådan var vel skikken her? Det foregik under megen skrig og skrål. Chirac førte an i løjerne, men dem fra de nye lande syntes ikke, det var morsomt. Verhofstadt holdt sig heller ikke tilbage. Chirac dyppede personligt Kwasniewski, Polens præsident, under den til lejligheden opstillede vandhane med tilhørende kumme. Først derefter gik de over til de egentlige forhandlinger.
Alle ville have penge under en eller anden form. Ungarerne ville således have del i de bulgarske kvoter for pillede tomater på dåse. Bulgarerne protesterede. Eller tolkede tolken forkert?

6.
To lange kødannelser. Den første ved den luge, hvor der udbetales diæter. Den anden ved skunken. Min skunk! Viste sig at være journalister, der havde betalt for at komme til fadet. Varmemesteren havde øjensynligt set en god forretning og solgt billetter. Hvad kan man gøre? Melde ham til ankenævnet for varmemestre eller EF-Domstolen?
Var på Tel Quels med en bulgarsk kollega, Lvubomir, der fortalte, at ungarernes tomatangreb var blevet tilbagevist af bulgarerne, bevæbnet med netop – tomater. Hun mente at vide, at Ungarn i stedet ville få tildelt nogle fiskekvoter, som de imidlertid ikke havde bedt om, da de ikke har noget hav. »Pillede tomater« var i diverse tolkninger og krydstolkninger blevet til »pillede rejer,« der så videre i forløbet var blevet til »fiskekvoter.« »Izvinjavaite,« sagde hun. Jeg gættede på, at det betød »Jeg må jo videre,« og jeg sagde, at det måtte jeg også. Senere fandt jeg ud af, at det betyder »undskyld.« Det må hun virkelig izvinjavaite.

7.
Fik set Maneken Pis. Ikke noget at tale om. Meget lille mand. Sluttede mig til en gruppe danske turister på Grande Place, en guidet tur, hvor man gik i Ritts fodspor. Her boede hun, her var hendes frisørsalon, og her var stamcaféen, hvor hun plejede at mødes med Hanne-Vibeke Holst. Interessant rundvisning, god bagsidehistorie. Men nu skal det blive godt at komme hjem til de københavnske egnsretter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her