Læsetid: 2 min.

Regeringen løber fra løfter i skattereform

Bunkevis af arbejdsløse danskere får nu regeringen til at svigte egne løfter om at bremse de offentlige udgifter, vurderer professor Claus Vastrup
28. maj 2003

Arbejdsløse danskere presser nu regeringen til at løbe fra løfterne om en stram offentlig økonomi.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) vender på en tallerken og erkender, at den voksende kø af ledige udgør et stort problem for regeringen.
Løsningen er at tyvstarte på det byggeri, som ellers først skulle begynde næste år.
Det er stik modsat regeringens hidtidige holdning. Senest slog regeringen med den nye skattereform fast, at de offentlige udgifter skulle dæmpes.
»Regeringen undlader at gennemføre den fulde finansiering af skattereformen, som den lagde op til. Den forsøger at holde igen på kommuner og amter, men lemper de offentlige udgifter via investeringer,« siger professor Claus Vas-trup, der er tidligere vismand.

Forhindrer ældrecheck
Regeringen har endnu ikke sat tal på, hvor mange ekstra milliarder kroner, der skal bruges på byggeriet i år. Og heller ikke fastlagt den økonomiske politik næste år.
Men med den ekstra indsprøjtning i dansk økonomi, så begræn-ser regeringen sine muligheder ved at lade overførselsindkomsterne stige, når der til efteråret skal aftales en ny finanslov, mener professor Claus Vastrup.
»Det er klart bedre at fremrykke de offentlige investeringer end at lade overførselsindkomsterne stige. Det giver større handlefrihed siden hen,« påpeger den tidligere økonomiske vismand.
Det betyder først og fremmest, at det nu bliver sværere for Dansk Folkepartis ønske om en permanent ældrecheck. Et vigtigt ønske for partiet til finansloven for næste år.

Advarsel om opsving
Statsminister Anders Fogh Ras-mussen understreger, at de fremrykkede investeringer hurtigt hjælper på beskæftigelsen:
»Der er ledige i byggebranchen, og derfor er det fornuftigt at rykke de planlagte investeringer et år frem. Der bliver ikke tale om investeringer, der først skal projekteres, men om investeringer, der allerede er planlagt,« siger Fogh Rasmussen.
Statsministeren afviser, at regeringen har planlagt flere lempelser – også selv om krisen fortsat skulle kradse til næste år.
Regeringens planer får en varm modtagelse af Socialdemokraterne: »Vi har i lang tid presset regeringen for at tage den stigende ledighed alvorligt – desværre uden resultat,« siger finansordfører Nicolai Wammen (S).
Socialdemokraterne vil sætte gang i nyt byggeri til en samlet pris på syv mia. kroner. Det vil give 10.000 til 15.000 nye arbejdspladser, vurderer partiet. Tidligere vismand Peter Birch Sørensen roser regeringens indgreb. Men advarer samtidig om, at bedre tider kan betyde, at økonomien kører af sporet.
»Regeringen befinder sig på grænsen til at overophede økonomien, hvis der samtidig kommer et opsving,« siger professoren.
Mens regeringen lukker op for statens pengekasse med nyt byggeri, så kræver finansminister Thor Pedersen (V) stadig, at landets kommuner og amter dæmper væksten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her