Læsetid: 2 min.

S afviser ikke økonomisk pisk

Regeringens mest kontroversielle straf til ulydige kommuner – lavere bloktilskud – overvejes nu af Socialdemokraterne
21. maj 2003

Regeringens omstridte økonomiske pisk til kommuner, der ikke overholder skattestop og krav om lav vækst, tages nu op af Socialdemokraterne.
Mens finansminister Thor Pedersen (V) er under massiv beskydning for at tvinge kommunerne til besparelser under truslen om straf, så vil heller ikke S afvise tanken:
»Jeg vil ikke på forhånd afvise, at en aftale kan håndteres sådan. Men det kræver selvfølgelig, at den samlede økonomiske ramme for kommunerne er i orden. Og at sanktionerne også skal gælde regeringen,« siger kommunalordfører Ole Stavad (S), der påpeger, at regeringens planlagte ramme for udgifter er for snæver.
Tankerne om kollektiv straf af landets kommuner er helt nye tanker for det tidligere regeringsparti. Og idéen møder stærk kritik fra de socialdemokratiske borgmestre:
»Vi skal holde op med at snakke om kollektiv straf, når den største hurdle er kommunernes pressede økonomi. Det er ikke et instrument, vi ønsker,« siger næstformand i KL, Anker Boye (S).

Spændetrøje
Finansminister Thor Pedersen har netop taget hul på de mest dramatiske forhandlinger om kommunernes og amternes økonomi i flere år.
Regeringen ønsker at presse væksten i de offentlige udgifter ned på under 0,7 procent. Og samtidig opretholde det skattestop, der samlet skal holde de kommunale skatter i ro. Socialdemokraterne kritiserer regeringens udspil: »Ved at kombinere skattestoppet med de snævre økonomiske rammer, så tvinger regeringen kommunerne ud i nedskæringer. Det er på længere sigt en afskaffelse af det lokale demokrati,« siger Stavad.
En kollektiv økonomisk straf – i form af et lavere samlet bloktilskud – kan kun komme på tale, hvis grænsen for væksten bliver sat op, mener han, der afviser at sætte tal på, hvor meget de offentlige udgifter må stige:
»Det er svært at sige, at en ramme på x procent er god nok. Det er fint nok at have en målsætning, men hvis der er uoverensstemmelse mellem kort og terræn, så må man følge terrænet,« siger Ole Stavad.
Kommunerne kritiserer regeringen for i flere omgange at have skåret ned på de beløb, der er til rådighed for kommunerne. Senest har den reform, som regeringen indgik med Dansk Folkeparti, medført yderligere sænkning af loftet over kommunernes udgifter – fra én til 0,7 procent.
DF har intet til overs for kommunernes protester: »Selvfølgelig er der områder, hvor kommunerne kan oppe sig. Der er små puljer rundt omkring, hvor der kan spares,« siger finansordfører Kristian Thulesen-
Dahl, der bl.a. peger på, at borgernes øgede brug af internettet til at indberette skat bør kunne medføre, at kommunere kan spare ansatte.
Den kollektive straf er der ingen vej uden om, mener han: »Det er uomtvisteligt, at sådan er reglerne nu. De kan ikke komme bagefter og sige, at det kom bag på dem, at de blev straffet«.
Kristian Thulesen-Dahl indtager desuden en nøgleposition som formand for Folketingets finansudvalg, hvor regeringens aftale med kommunerne i sidste ende skal godkendes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her