Læsetid: 1 min.

SF: EU skal overtage NATO’s rolle

Et flertal på landsmødet stemte for en afvikling af NATO
19. maj 2003

NATO skal afvikles, mener et stort flertal af SF’s landsmødedelegerede, og dermed er afviklingen en integreret del af partiets fremtidige princip- og perspektivprogram.
Morten Homann, der som den eneste i Folketingsgruppen går imod NATO-afvikling var skuffet over resultatet:
»Jeg har hele tiden ment, at så længe NATO er her vil vi få bedre resultater ved at arbejde for forandringer internt i stedet for at stå udenfor,« siger Homann. Han er dog meget tilfreds med landsmødets udmeldinger om, at EU ikke skal overtage NATO’s militære opgaver, men udelukkende arbejde for konfliktløsning med ikke-militære midler
Kamal Qureshi mener, at beslutningen skal ses som en symbol-udmelding på samme måde, som at SF arbejder for at afskaffe monarkiet. Men han maner til besindighed i kritikken mod USA og de USA-kontrollerede instituitioner
»Vi skal passe på ikke at falde i fælden om, at alt, hvad der er amerikansk, pr. definition er dårligt. Sådan synes jeg, tendensen på landsmødet har været, og det ærgrer mig lidt, « siger Qureshi.
MF Anne Grethe Holmsgaard er glad for beslutningen om at arbejde for nedlæggelse af NATO og fremme en gradvis opbygning af en europæisk sikkerhedspolitik, der er bredere end militær indgriben. Hun mener dog i modsætning til store dele af landsmødedeltagerne, at EU skal have en indsatsstyrke, der kan varetage fredsskabende og fredsbevarende indsatser.
»Jeg fornemmer, at SF er i gang med en klar bevægelse mod en tilnærmelse til EU. Den endelige afklaring kommer selvfølgelig først på det specielle EU-landsmøde i oktober, men jeg er fortrøstningsfuld,« siger Holmsgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her