Læsetid: 3 min.

Short: Blair har en diktatorisk ledelsesstil

Clare Shorts afsked som udviklings-minister har sat fokus på en grundlæggende debat om Tony Blairs autoritative lederstil
14. maj 2003

London – Clare Short, Irak-krig-skeptiker og tidligere britisk udviklingsminister, nøjedes ikke med at meddele sin afgang fra den britiske regering mandag over telefonen til premierminister Tony Blair.
Om aftenen fremlagde hun en lang deklaration i det britiske parlament, Underhuset, hvor hun begrundede sin beslutning nærmere. Hovedbegrundelsen var godt nok krigen i Irak – specielt hendes skuffelse over det manglende FN-mandat for den efterfølgende rekonstruktionsindsats, som hun kaldte »skamfuld« – men dagen efter var det først og fremmest kritikken af Blair som person, der står tilbage. En samlet britisk presse var i går enige om, at Shorts anklager mod Blair for at have en egenrådig ledelsesstil tæt på det diktatoriske er den del af kritikken, der vil være sværest for den karismatiske premierminister at ryste af sig.
I sin tale sagde Short, at regeringen var »holdt op med at fungere som regering« og i stedet blev regeret pr. dekret af en leder, som havde tiltaget sig præsidentielle privilegier: »Der er intet kollektivt ansvar, fordi der ikke er noget kollektiv. Bare diktater som redskab for i stigende grad dårligt udtænkte politiske diktater fra højeste sted.« Hun anklagede også Tony Blair for at være blevet »besat af at sikre sig selv en plads i historiebøgerne«.
I interviews med aviserne The Guardian og Financial Times i går opfordrede den temperamentsfulde og – for det politiske liv utraditionelt spontane – Short tillige Tony Blair direkte til at trække sig tilbage inden næste parlamentsvalg. Britiske kommentatorer spekulerede i går på, om Shorts intention er at gå direkte ind i
den standende in-fight mellem premierministeren og finansminister Gordon Brown.
Short er Browns gamle allierede, og han har ved tidligere lejligheder med succes overtalt hende til at blive i regeringen. Det er britisk politisk bedst dækkede vandrehistorie, at Blair og Brown ved et hemmeligt møde på en restaurant i London for mange år siden beseglede en hemmelig pagt mellem dem om at dele magten. Brown skulle bakke Blair op som leder, mod at Blair efterfølgende ville træde tilbage midt i sin anden valgperiode og overlade pladsen til Brown. Intet ser imidlertid ud til, at Blair har tænkt sig at overholde sin del af aftalen.

Hævet over partipolitik
Men det burde han altså ifølge Clare Short. De britiske politiske analytikere havde i går travlt med at veje skaden af hendes afgang op, og meningerne var delte. I The Times mente kommentator Peter Riddell, at hendes fordømmelse af Blairs lederskab havde været »grotesk over-spillet«. Det var ikke holdningen hos The Guardian, hvor klummeskriver Simon Hoggart bemærkede, at resten af regeringsmedlemmerne havde lignet »resterne af ofrene for en organiseret nedskydning – vel og mærke ofre, som ikke havde taget imod tilbudet om tørklæde for øjnene«. BBC’s politiske kommentatorer Martha Kearney og Andrew Marr hæftede sig mestendels ved langtidsvirkningerne af den række af mennesker, som over de sidste par måneder har forladt regeringen, og stillede spørgsmålet om, hvorvidt Irak-krigen blot var den vigtigste af flere uenigheder, som har vist sig på det sidste mellem Tony Blair og hans parti. Sammenligningen med Margaret Thatcher, hvis regimente langsomt blev undermineret indefra over halvandet års tid, bliver oftere og oftere nævnt. Også hun mente at være »hævet over partipolitik og i en slags direkte kontakt med folket,« skrev BBC-onlines politiske korrespondent Nick Assinder i en analyse i går. Og det gik som bekendt galt til sidst.
Insidere i Labour-regeringen havde til gengæld travlt med at komme Blair til undsætning i går. Formanden for parlamentet, John Reid, sagde til BBC Radio 4’s Today program: »Jeg er ked af, at Clare besluttede at gå, men jeg er endnu mere ked af måden, hun valgte at gøre det på, som har ledt til spændinger og fjendskab. Det gør ingen noget godt. Men først og fremmest er det meste af det, hun sagde, ikke fair.«
Om beskyldningerne mod Blair for at være diktatorisk bemærkede han, at Blair for nogle uger siden blev beskyldt for at være en svag leder, da han valgte ikke at fyre Clare Short, efter at denne havde udtalt sig i skarpe vendinger om Blairs ledelse af kampagnen op til Irak-krigens start.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu