Læsetid: 4 min.

Sorte skyer over Sorø

Benhårde besparelser venter den lille sjællandske kommune Sorø som følge af regeringens stramme økonomiske kurs over for kommunerne
22. maj 2003

Sorø på skrump
Den lille dreng i blå vindjakke piller næse, mens han holder fast i sin mors barnevogn. Han er på vej til Super Best-købmanden i Arkaden.
Som et hav af mindre byer har Sorø i den sydlige del af Sjælland fået sin arkade.
Her er overdækkede butikker og Café Krabasken, hvor soranerne kan sidde og se på de andre, der går forbi på arkadens strøg.
Folk venter ikke længe, før en bekendt går forbi.
På Krabasken serverer en af byens ca. 80 indvandrere øl og frokost til et ældre publikum, og snakken går.
»Vi andre har sgu ikke råd til bare at køre til Suså,« siger en ældre mand til vennerne.
»Der går et helt år, før der igen er midnatssol på Grønland,« forklarer en gråhåret kone til sin mand.
De har lige handlet ind i Super Best og har trillet indkøbsvognen ind på Krabasken for at kunne holde øje med varerne.
Solskin bliver afløst af tunge regnskyer over Arkaden, og ingen skænker det tilsyneladende en tanke, at byens borgmester, socialdemokraten Ivan Hansen, et andet sted i byen får nervøse trækninger over budgettet for næste år.

Pres på pengekassen
Sorø ligger som en attraktiv perle blandt landkommuner som Stenlille og Dianalund. Og Sorø er en populær by i disse år. Det gamle akademi, klostret med Biskop Absalon begravet under gulvbrædderne, masser af skov og smukke ældre huse til omkring en million kroner har fået især børnefamilier til at flytte til byen.
Hele 500 flere borgere er det blevet til i løbet af de sidste par år, så Sorø nu tæller 15.200 indbyggere.
Men successen har sin pris. Ikke mindst for borgmester Ivan Hansen, der personligt holder møde hvert kvartal med nye tilflyttere. De nye borgere koster nemlig.
Børnene skal i skole. Og selv om forældrene lægger skattekroner, så har tilflytterne krav på pasning af deres mindste børn efter tre måneder på venteliste.
Samtidig har Sorø det, som på regeringssprog hedder et demografisk problem. Det vil sige flere gamle, der skal på plejehjem og have hjemmehælp.
Også kommunens indvandrere koster penge. For eksempel har Sorø oprettet en særlige modtage-klasse, hvor indvandrerbørnene først kommer til at gå. Tidligere har Sorø brugt penge på at købe boliger til indvandrerne.
Alt i alt vokser presset på Ivan Hansens pengekasse.

Rotterne
500 kroner pr. soraner – ung som gammel. Det er den besparelse, som Sorø sidste år hentede hjem med stort besvær.
For at holde sig inden for regeringens krav – ingen skattestigning eller stor vækst i udgifterne – opstillede byrådet en liste med 54 spareforslag.
Rådhuset holdt selv for og fyrede folk. Alligevel udeblev soranernes ramaskrig ikke.
Forslaget om at slukke hurtigere for gadebelysningen var ikke populært. Heller ikke nedskæringen på skolernes specialundervisning faldt i god jord.
Alligevel fik et enigt byråd sparet de nødvendige otte millioner kroner.
En af metoderne var et nyt gebyr for rottebekæmpelse, som blev indført. Uden at der altså pludselig var kommet flere rotter til Sorø. Det gav 400.000 ekstra kroner i kassen.
Men rotterne kan kun redde Sorø én gang, må borgmester Ivan Hansen erkende. Kommunen har skåret flæsket fra. Og et nyt år med finansminister Thor Pedersen truer.
Biskop Absalons bysbørn har grund til frygte dette år. For regeringen strammer skruen endnu en tand og forlanger, at Sorø skal bremse udgifterne i forhold til året før.
Skatten, der de seneste tre år har ligget på 21,7 procent, skal samtidig holdes i ro.
Og det giver Sorø et stort problem. Kommunens økonomer har opgivet at effektivisere sig ud af problemerne. Det vil sige, at hjemmehjælperne simpelthen ikke kan løbe hurtigere, end de allerede gør nu. Og de ansatte på Rådhusets kontor kan ikke ekspedere flere sager. Rottegebyret er allerede brugt. Gadebelysningen kan heller ikke skæppe mere i kassen.

Turen til Suså
To ord står allerede på lystavlen over Rådhuset: Ringere Service.
Der skal spares i Sorø, og det kommer til at ramme de to områder, hvor der er kroner at hente: folkeskolen og de gamle.
Borgmester Ivan Hansen har indkaldt de personalegrupper i kommunen til såkaldte dialogmøder for at se på, hvor der kan spares.
Med den fremgangsmåde håber borgmesteren at undgå strejkende pædagoger , lærere og hjemmehjælpere. Borgmesterens problem er indtil videre, at han ikke ved, hvor meget han skal spare – om det er to eller 10 millioner kroner.
Det får han først svar på om en måneds tid, når kommunerne i samlet flok har forhandlet sig til rette med regeringen.
Uden for Café Krabasken kommer den lille dreng i blå vindjakke frem fra Super Best.
Han piller ikke længere næse.
Belønningen for en halv times kedelig indkøbstur er en københavnerstang, som han slikker i sig med den anden hånd på barnevognen.
De første folkeskole-elever har fået fri og er begyndt at dukke op på Arkadens strøg og ude på torvet.
Inde på Café Krabasken afslutter de tre ældre mænd diskussionen om at køre til Suså. De betaler for frokost og øl og går ud på Arkadens strøg. Sandsynligheden er, at der næste år er endnu færre penge til turen til Suså.

*www.soroe.dk

FAKTA
Seriestart
*Der er lagt op til en dramatisk kamp mellem regeringen og kommunerne om den service, borgerne skal tilbydes. Regeringen sætter loft over skatten og kommunernes udgifter og tvinger dermed kommunerne til at skære ned. Information ser i en række artikler på, hvordan Sorø Kommune håndterer en økonomisk slankekur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her