Læsetid: 3 min.

Standhaftig boldspiller

Den tidligere skopudser og skodsamler var der, er der og bliver ved og ved – og bliver nu også ambassadør for H.C. Andersen
15. maj 2003

Portræt
»Der kom en Fodboldspiller marcherende hen ad Landevejen; een-to! een-to! han havde sit Tornister paa Ryggen og en Sabel ved siden...«
Nej, det går ikke rigtigt at blande Pelé og H.C. Andersen på den måde. Så hellere noget med »Mit livs eventyr,« og først må man gå så grueligt meget igennem – hvis man endelig skal postulere en forbindelse.
Det er dog næppe sådan en, men snarere hard cash, der har fået Copenhagen Eventures og dermed Københavns Kommune til at invitere Pelé til Danmark for at promovere H.C. Andersen. Brasilianeren skal spise frokost med kronprinsen, Kramer Mikkelsen og Anker Boye – og vil så blive udnævnt til HCA-ambassadør forud for 200-års-jubilæet i 2005.
Mange tror, at Pelé bare hedder Pelé og ikke har noget fornavn. Sådan er det ikke. I virkeligheden hedder han Edson Arantes do Nascimento, men det er alt, alt for langt. Kan man forestille sig sportskommentatoren i tv skrige: »Edson Arantes do Nascimento har scoret!« Nej, vel?

Champagnebold
Som barn samlede Pelé sammen med de andre drenge cigaretskod, ligesom han skaffede en indtægt ved at pudse sko for de rige.
Men allerede som 16-årig debuterede Edson for FC Santos, en af de store klubber, og så gik det stærkt. Han var på det legendariske, brasilianske landshold, der vandt VM i Sverige i 1958 ved at slå værtslandet i finalen med 5-2. Spillerne huskes endnu: Vava, Didi, Gilmar, brødrene Djalmar og Nilton Santos, (der ifølge Pelé havde »lår som træstammer«) samt Garrincha med tilnavnet »den lille fugl.« Et veritabelt gennembrud for brasiliansk champagnefodbold. Man spillede 4-2-4-systemet, og Pelé scorede seks mål, to af dem i finalen.
I alt har han scoret 1.281 mål i 1.363 kampe, en statistik ingen andre har været i nærheden af, og som har medvirket til at skaffe ham prædikaterne århundredets idrætsmand og verdens bedste fodboldspiller nogensinde.
Ved VM i Chile 1962 vandt ’brasserne’ igen, men Pelé blev skadet og frygtede, at karrieren var slut. Det var den ikke – (og er stadig ikke, om end den fortsætter på andre parametre). I England i 1966 blev Pelé igen sparket ned, og værtslandet vandt VM.

Argentinske hunde
Englænderne havde kaldt argentinerne for »hunde,« fordi de spillede hårdt. Denne nedværdigende betegnelse skulle brasilianerne så ’hævne’ på Sydamerikas vegne ved VM i Mexico i 1970. Det var her – De husker det nok, kære læser – at Gordon Banks snuppede Pelés farlige hovedstød. Brasilien vandt ikke desto mindre, og dermed blev Pelé den første, som havde vundet et VM tre gange. Pelé mener selv, at 70’er-holdet med Rivaldino, Gerson og Jairzinho er det bedste, han har spillet på.
Pelé blev hos Santos i 18 år og sluttede den aktive karriere hos New York Cosmos. Han skulle hjælpe amerikanerne med at gøre fodbold til et populært spil i USA, hvilket ikke lykkedes.
Den brasilianske træner Santana mente forud for VM i Spanien i 1982, at Pelé som 41-årig stadig var god nok til at komme på landsholdet, men teorien blev ikke afprøvet i praksis. Det var dengang, Pelé tilbød den nye opstigende komet, argentineren Maradona at hjælpe ham med at tackle pressen, men denne svarede aldrig på henvendelsen.
Maradona kunne være blevet Pelés latinamerikanske arvtager, men i den rolle passer Ronaldo bedre, mere salonfähig, og det er lige det, Pelé også er. Han er æresgæsten ved de fleste fodboldbegivenheder på verdensplan – og i øvrigt chef for en milliardforretning i Rio, hvorfra han har reklameret for alt fra MasterCard til Coca-Cola, Nokia og for den sags skyld Viagra. Ikke desto mindre er han symbolet på menneskelighed, fairness og troværdighed. »Der er mange mennesker med viljen til kamp, men livet handler ikke kun om det. Sandheden ligger længere borte,« har han sagt.
Selv om det handler meget om penge, kan man ikke udelukke, at han har en faible for H.C. Andersen.

FAKTA
Pelé
Født i 1940 i Brasilien. Regnes for verdens bedste fodboldspiller gennem tiderne,
aktiv på topplan 1956-77. Brasiliansk sportsminister 1997. Besøger i dag
og i morgen København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her