Læsetid: 3 min.

Stramt integrationsudspil

S-formand Mogens Lykketoft mener, at Danmark har behov for et pusterum, når det gælder antallet af udlændinge – men vil stadig afskaffe to afgørende VK-stramninger
7. maj 2003

Splittelsen i Socialdemokraterne er ofte bestemt af forskellige holdninger til udlændingepolitikken, og uklarhed om partiets politik udnævnes til årsag nummer ét til det store valgnederlag i 2001. Derfor er partiets integrationsudspil, som
S-formand Mogens Lykketoft præsenterede i går, et fingerpeg om, hvorvidt det lykkedes partiet at slå bro mellem de socialdemokratiske fløje i udlændingespørgsmålet.
Både såkaldte ’strammere’ og ’slappere’ i den socialdemokratiske folketingsgruppe bakker tilsyneladende op om udspillet, som samtidig accepterer en række af regeringens stramninger af udlændinges muligheder for at komme til Danmark.
Ifølge Ritzau var både Henrik Sass Larsen og Henrik Dam Kristensen, som tidligere sammen med Karen Jespersen har efterlyst socialdemokratiske stramninger i udlændingepolitikken, efter et møde i folketingsgruppen i går tilfredse med integrationsudspillet. Karen Jespersen var ikke med til gruppemødet, men tidligere socialminister Henrik Dam Kristensen, sagde, at udspillet var det papir, Socialdemokraterne netop manglede forud for det seneste folketingsvalg.
Tidligere miljøminister Svend Auken, som førhen har advaret partiet mod at trække til højre i udlændingepolitikken, hastede væk efter mødet i folketingsgruppen. På spørgsmålet om der med udlændingeudspillet nu er skabt ro i partiets udlændingepolitik, svarede han:
»Jeg synes først og fremmest, det er vigtigt som baggrund for at sætte gang i hele integrationen i det danske samfund. Det er det, som det drejer sig om.«

Begræns antallet
Noget overraskende nyt er der ikke i udspillet. Lykketoft har længe ytret den holdning, at Socialdemokraterne ville fjerne to afgørende stramninger i udlændingelovgivningen, som VK-regeringen har fået vedtaget, hvis partiet kom til magten:
Den særligt lave integrationsydelse, som flygtninge modtager de første syv år i Danmark, skal væk, og partiet vil afkorte den nuværende syvårs-periode, hvor en flygtning skal kunne sendes hjem igen, hvis forholdene i hjemlandet forbedres.
Partiet er derimod klar til at fastholde de af VK-regeringens stramninger, der skærper det såkaldte tilknytningskrav for at opnå dansk statsborgerskab og 24-årsreglen, der skal stoppe tvangsægteskaber.
På ét punkt trækker udspillet dog en ny linje, nemlig i partiets vægtning af, hvor stor betydning antallet af udlændinge skal have.
»Det er nødvendigt, at begrænse indvandringen, så vi kan fokusere på integrationen af dem, vi allerede deler Danmark med. Der skal være balance mellem retten til familiesammenføring og det danske samfunds chance for at håndtere integration,« hedder det ifølge Berlingske Tidende i udspillet.
Det var antals-diskussionen, der blandt andet resulterede i, at Ritt Bjerregaard efter heftig uenighed med ’strammeren’ Karen Jespersen, forlod sin post som udlændingeordfører. En post der blev overtaget af Anne-Marie Meldgaard (se portræt nedenfor).
Over for Ritzau begrunder formand Mogens Lykketoft ønsket om at begrænse antallet af indvandrere med, at Danmark har behov for et pusterum. Til gengæld skal der investeres langt mere i bedre integration af dem, der allerede er kommet, mener partiformanden.

Ny dagsorden for valgkamp
LO’s Ugebrev A4 beskrev i en analyse ved årsskiftet, hvorledes den dengang nyvalgte S-formand var meget bevidst om, at Socialdemokraternes ønske om at udfordre og besejre VK-regeringen på velfærdsområdet afhænger af én ting:
»At udlændingepolitikken ikke igen er valgkampens hovedtema. Derfor er Lykketoft på udlændingeområdet rykket tæt på regeringen og har fjernet den afgørende snubletråd i forhold til vælgerne.«
»Vores ambition er at bidrage til, at det ikke bliver stridspunkt nummer et i dansk politik ved næste valg og næste valg igen,« siger Lykketoft til Ritzau om baggrunden for gårsdagens integrationsudspil.
Socialdemokraterne erkender, at næsten alle regeringens stramninger er nødvendige »for at undgå tvangsægteskaber og evigtvarende integrationsproblemer«.
»Derfor støtter vi dem, og så håber vi, at vi sammen med regeringen kan lave de praktiske forbedringer af reglerne, der kan blive brug for hen ad vejen,« siger Lykketoft og understreger samtidig, at det socialdemokratiske udspil indeholder en række forslag inden for uddannelse, boligpolitik, arbejdsmarkedspolitik og kriminalitetsbekæmpelse.
»Det skulle samlet set meget gerne føre til den hovedkonklusion, at alle får et godt tilbud, de ikke kan afslå om at blive en aktiv og ydende del af det danske samfund,« siger Lykketoft.
Socialdemokraternes integrationsudspil bliver mødt med skepsis fra de andre partier i Folketinget. Mens Det Radikale Venstre kritiserer udspillet for at lefle for Dansk Folkeparti, så mener VK-regeringens støtteparti til gengæld, at udspillet vil »spole« udlændingepolitikken tilbage til før folketingsvalget med henvisning til socialdemokraternes ønske om at ændre integrationsydelsen og den gældende syvårs-regel.

FAKTA
Udspillet
*500 mio. kr. skal forbedre skoleforholdene i indvandrertunge områder for at mindske flugten af danske elever
*Obligatorisk danskundervisning allerede fra tre-årsalderen.
*Pjæk fra danskundervisningen skal straffes på pengepungen
*Asylansøgere skal kunne arbejde, mens de venter på ja eller nej til at blive i Danmark.
*10 procent flere fra de etniske minoriteter i arbejde over de næste fem år ved styrket aktivering og individuelle handlingsplaner.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu