Læsetid: 3 min.

Swingerdrømme

Teater Grob spiller bogstaveligt talt røven ud af bukserne i Weis&Wiedemanns swingerklub. Alligevel er Panduro ikke langt borte
17. maj 2003

Teater
»Nåeh, vi skal til det, hva’,« siger swingerklubbens erfarne fyr med topmave og nyvasket organ bag g-strengen. Og det skal de så. Til det med den organiserede sex på tværs af parrene. Både begynderparret, der er gået i stå med hinanden og som har aftalt at prøve klubben for at redde stumperne. Men også berømtheden, der har tænkt sig at udvide adventurefirmaets tilbud med ture til swingerklubber.
Guidet tur bliver der i hvert fald også for tilskuerne, for forestillingen Extrem sport er dramatikeren Jakob Weis’ intro til swingerverdenens slidte madrasser. Og i instruktøren Katrine Wiedemanns opsætning i Kanonhallen er forestillingen et morsomt og samtidig nænsomt billede af swingerdrømmene om at dyrke sex med andre partnere under aftalte forhold.
Teater Grob er ikke det første teater herhjemme, der swinger. Café Teatret har netop spillet Mikkel Hedes Sexclub Danmark, hvis traditionelle swingerpersongalleri rummer flere af de samme typer som Jakob Weis’ – omend fra singlelisten.
Hos Teater Grob er der imidlertid paraften, og her bliver swingerdramatikken til vedkommende komedie. Replikkerne pingponger gennem rummet så rytmisk som stønnene fra ’the dark room’, men latteren bølger også tilbage fra publikum, for Extrem sport er en usædvanlig morsom forestilling. Alligevel formår Weis&Wiedemann at lade slutningen munde ud i en oprigtig tragedie – gennem en ordløs fortvivlelse hos Lene Tiemroth, der endnu en gang præsterer det underdrevne i det grove og det almentmenneskelige i det ekstreme. Den kvindes ru swingermutter-stemme kan opvarme hele Christian Friedländers kontante carport-scenografi med kondomer på madrasserne og det hele.

Villig med vom
En massiv foromtale har sat forventningerne højt til forestillingens nøgenspil og dildoræs. Ved premieren viste forestillingen sig at være temmelig afdæmpet i sine kropsudkrængninger; blufærdigheden findes tydeligvis på begge sider af rampen... Men hvad vigtigere var: Skuespillerne spiller bogstaveligt talt røven ud af bukserne, og de udgør et vidunderligt skævt team på tværs af sædvanlige typegrænser.
Troels II Munk går i front som swingerfatter Willy (staves selvfølgelig ’Villig’) iført nittekæder om den svulmende vom – og overhaler hurtigt både Frank Thiels klubgarvede buk, men også Michael Asmussens omstændelige gynækolog og Per Schell-Krügers nervøse adventurehelt. Og pludselig bliver det ikke helt så klart, hvem der er macho, og hvem der ikke er...
Blandt kvinderne får Anne Steensgaards yndige hjemmeløbende realiseret lidt af hvert bag pænesmilet, mens Mette Koldings tjekkede konsulent i de dyre hofteholdere aldrig får fat i trangen til at give sig hen. Den slipper Lykke Scheuers storbrillede voyeuer til gengæld aldrig af syne – selv om hun ikke helt er til Rikke Weissfelds masochisme og blå mærker. Hver sin lyst, som man siger.
Forestillingens pointe er formodentlig, at Extrem sport ikke er særligt ekstrem. Weis&Wiedemanns forestilling er i hvert fald i lige så høj grad en socialrealistisk komedie om det borgerlige parforholds fallit – 30 år efter Panduro, men med Panduros borgerskabsproblematik helt intakt. For uanset om parrene aldrig taler om deres sexliv til daglig – eller om de taler det ihjel – så bliver problemet ved med at dukke op: at de ikke længere tænder på hinanden.
Extrem sport er ikke nødvendigvis en løsning for ’svagknepperne’, som Weis kalder sine swingere – og slet ikke for mænd uden trang til at blive ’hulbrødre’. Men forestillingen fungerer upåklageligt som grinepause i tilskuertilfælde af sexløs tosomhed.

*’Extrem sport’ (3. del af trilogien ’Humanum Bæst’). Tekst: Jakob Weiss. Instruktion: Katrine Wiedemann. Scenografi: Christian Friedländer. Lys: Ted Pierce. Teater Grob i Kanonhallen på Østerbro. Til 7. juni. www.grob.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her