Læsetid: 2 min.

Thule-forurening blokerer missil-aftale

Grønlandske politikere kræver, at USA betaler oprensning af militære lossepladser ved Thule
6. maj 2003

For megen åbenhed i Forsvarsministeriet om Thule-basens miljøproblemer truer nu med at få forhandlingerne om Thule-radarens inddragelse i det amerikanske missilskjold til at gå i hårdknude. Grønlandske politikere reagerede mandag med vrede og med nye krav på hidtil hemmeligholdte oplysninger om omfanget af forureningen ved Thule-basen.
Oplysningerne findes i miljørapporter fra de amerikanske myndigheder og fra Miljøstyrelsen, som Greenpeace gennem to år har anmodet Udenrigsministeriet om indsigt i, men som ministeriet efter samråd med den amerikanske regering har sagt nej til at lægge frem.
Nu er Forsvarsministeriet imidlertid kommet til at udlevere de over 4.000 sider til Greenpeace, og offentliggørelsen fik mandag sagen til at eksplodere i Grønland.
Rapporterne afslører, at tungmetaller og miljøgifte som PCB findes i høje koncentrationer og siver ud i havmiljøet fra de amerikanske lossepladser på Dundas-halvøen ved Thule-basen. Af Miljøstyrelsens notater fremgår det desuden, at de amerikanske rapporter er stærkt kritisable og undervurderer miljøproblemerne fra Thule-basens lossepladser.
Med den dansk-amerikanske aftale fra februar i år om at tilbageføre Dundas til Qaanaaq kommune, har Danmark påtaget sig både det økonomiske og praktiske ansvar for forureningen.

Krav: USA skal rense
»Amerikanerne skal rydde op efter sig, uanset hvad det koster, og hvor omfattende det er. Det er meget alarmerende,« sagde det grønlandske folketingsmedlem for Siumit, Lars Emil Johansen, mandag til Grønlands Radioavis.
Udenrigsminister Per Stig Møller var i dag ventet til Grønland for at afslutte den dansk-grønlandske del af missilskjolds-forhandlingerne, men udenrigsministeren udsatte mandag mødet til næste uge. Samtidig rejser landstyreformand Hans Enoksen nye forhandlingskrav med baggrund i oplysningerne om forureningen ved Thule.
»Vi må ændre kursen i de nuværende forhandlinger med Danmark. Miljøet får første prioritet, og tonen bliver skarpere i de kommende forhandlinger med Danmark og USA,« siger Hans Enoksen.
Som Lars Emil Johansen forlanger han, at USA selv betaler oprensningen på Dundas-halvøen, hvor Thule-fangere på et tidspunkt skal kunne flytte tilbage.
Viceborgmester i Qaanaaq kommune Aksel Lund Olsen siger til Information, at befolkningen i Thule længe har gjort opmærksom på miljøproblemerne omkring og på Thule-basen: »Da aftalen om tilbagelevering af Dundas skulle indgås
mellem Danmark, Grønland og USA i februar i år, bad vi om at se miljørapporterne om Thule-basen. Men den danske stat ville ikke udlevere dem. Vi har hidtil talt for døve øren,« siger Aksel Lund Olsen.
Viceborgmesteren siger, at landsstyret med den ny viden nu må kræve en grundig oprensning af Dundas-området, og at Danmark og Grønland i fællesskab må stille miljømæssige krav til USA om de 50 andre affaldsdepoter, der befinder sig inden for Thulebasens territorium.
En dansk-grønlandsk enighed er en forudsætning for, at Per Stig Møller og hans Enoksen senere i maj kan rejse til Washington og forhandle med de amerikanske udenrigsminister Colin Powell om betingelserne for at inddrage Thule-radaren i missilskjoldet.
I tidligere forhandlinger har USA kategorisk afvist at betale for miljøoprensning med mindre der er tale om »øjeblikkelig og betydelig fare for menneskelig sundhed.«

*Læs mere på: tema.information.dk/raketskjold

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her