Læsetid: 3 min.

Ulovligheder? Ikke her

Avisdistributører på stribe afviser, at netop deres firma bruger ret mange af den type mindre vognmandsfirmaer, som er i politiets søgelys
9. maj 2003

Avisdistributører på stribe afviser, at netop deres firma bruger ret mange
af den type mindre vognmandsfirmaer, som er i politiets søgelys

Natten efter politiets store aktion mod illegal avisomdeling 27. februar i år havde Henrik Meirum, tillidsmand for avisbudene hos Sydkystens Distribution, hvad han selv kalder »en morsom oplevelse«.
I stedet for så hurtigt som muligt at komme ud og omdele aviser denne morgen ventede Henrik Meirum i distributionslokalet i Greve. Han ville se, om de mange vognmandsansatte bude – især af indisk herkomst – der ellers hver morgen hentede deres aviser, også ville møde op denne morgen. Eller om politiaktionen natten forinden havde skræmt dem.
Sydkystens Distribution deler hver morgen 10.000-12.000 aviser ud i et område, der strækker sig fra Vallensbæk i nord til Solrød i syd. Ifølge tillidsmanden står mindre vognmænd for uddelingen af 15-20 procent af aviserne.

Avispyramiden
De bude, der er ansat af mindre vognmandsfirmaer, som arbejder for distribu-
tionsfirmaer som Sydkystens Distribution eller de 18 andre firmaer alene i Nordsjælland og København, er kernen i den politisag, der 27. februar førte til 46 anholdelser, en række langvarige varetægtfængslinger og alvorlige sigtelser for bl.a. menneske-smugling.
Især de vognmænd, der har mange ture, og som umuligt kan nå at dele alle aviserne ud selv, er i Lager- & Handelsarbejdernes Forbunds og politiets søgelys. Det er dér, der kan være mistanke om, at udlændinge uden arbejdstilladelse deler aviser ud.
Politiets sigtelser er et af flere tegn på, at afstanden mellem bund og top i den pyramide, der står for avisdistributionen i Hovedstadsområdet, er blevet umådelig stor.
Øverst i pyramiden er de to store bladhuse Politikens Hus og Det Berlingske Officin, der hver ejer halvdelen af A/S Bladkompagniet. Næste lag er Bladkompagniet, der i perioden 1997-2001 udliciterede avisomdelingen til en række selvstændige distributører, der udgør pyramidens næste lag. Under distributørerne finder man dels bude ansat direkte af distributørerne, dels de mindre vognmandsfirmaer, som distributørerne har kontrakt med. Allernederst finder vi de medhjælpere, ofte udlændinge, som vognmandsfirmaerne anvender.
Lager & Handel mener, at den stærkt lagdelte pyramide gør det lettere for dem i de øvre lag at vaske hænder og bedyre, at man ikke har kendskab til, om der foregår ulovligheder i bunden af pyramiden. Måske er det derfor, at ingen af de seks distributører, som Information har talt med, tilsyneladende anvender de mindre vognmandsfirmaer i større stil. Omvendt vurderer Lager & Handel, at ud af de i alt 13 distributører i Storkøbenhavn er der kun fire, der ikke eller næsten ikke anvender vognmandsfirmaer med medhjælpere.

Ikke ret mange
Indehaveren af Sydkystens Distribution, Peter Nør-
gaard, oplyser til Information, at han ikke har »ret mange vognmænd«. Og kun en eneste kører så mange avisture, at han ikke kan nå det hele selv. Ifølge Peter Nørgaard er det dog svært som distributør at sikre sig, om de mindre vognmænd til fulde overholder danske regler. Således kan distributøren ikke forlange, at vognmanden viser opholds- og arbejdstilladelser frem for sine medhjælpere, siger han.
Også Benny Arler, der leverer aviser på Amager, Christianshavn og Langelinie, oplyser, at han kun bruger »nogle ganske få« vognmænd med mange avisture. Vognmændene har nemlig lettere ved at skaffe bude, end han selv har som distributør: »Det er der noget kulturelt betinget i. Mange af de mennesker, som de har gående for sig, kunne lige så godt være ansat hos os. Men de har åbenbart noget tryghed ved at være ansat af en fra deres eget land, som taler deres eget sprog,« som Benny Arler forklarer det.
Hos Curt Elkjær, der er distributør fra Herlev til Smørum, er vognmænd også kun meget sporadisk forekommende: »Jeg har jo nogle enkelte vognmænd kørende. Men de arbejder for sig selv eller har deres kone med,« siger Curt Elkjær.
Tilbage til Henrik Meirum, tillidsmanden, der stod i distributionslokalet i Greve og ventede på de vognmandsansatte bude tidlig fredag morgen den 28. februar.
Det gik akkurat, som han havde forventet: »Der var fuldstændigt støvsuget. De var simpelthen væk.«
Først efter et stykke tid dukkede der en mand op, som Henrik Meirum ikke havde set før. Han talte godt dansk, men uden mange ord fik han fyldt en kassevogn op med aviser og kørte væk.
»Jeg er ikke i tvivl om, at han bare er kørt rundt om det næste gadehjørne, og så har hans bude stået der i stedet for,« siger Henrik Meirum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her