Læsetid: 2 min.

Århus som sindstilstand

7. juni 2003

Spot
Lokalpatriotisme er ret så irriterende, når det gælder andres, så lad mig tage skraldet med det samme. Kort og godt: Århus. Andre har det med Esbjerg, med Aalborg eller endog Brøndby, Svaneke og Dybbøl – man kan ikke løbe fra det. Men at have Århus som elsket favoritby, fordi man har lagt sin ungdom dér, har nogle gange været indviklet, men til syvende og sidst en fornøjelse.
Filminstruktøren Niels Malmros indfangede den århusianske langsomhed (et begreb, Kundera har vidst at opskatte) på forbilledlig vis i sine tidlige film. Det er sandt, at udtryk som »træls« og »noller« brugtes for pålydende i Århus, hvor en typisk samtale mellem to mennesker, der mødes på Store Torv, kan forløbe således:
»Nå, hva’ så?«
»Ja, hva’ så?«
Og hvor man andre steder i landet vil anvende sætningen, »hvis er det?« vil den inkarnerede århusianer typisk sige: »Hvis er deses?« med tryk på »des«.
I århusianerens selvforståelse er langsomheden en dyd, og i Århus overvintrer både moralen og den sunde fornuft, der forlængst er sat over styr i den københavnske kynisme, som det også sås i filmen Århus by night af samme Malmros (se den efter Deres nabo.)
Navnlig da Århus for en snes år siden blev genstand for moderne molbohistorier, måtte man som århusianer inkassere kaskader af latterhån, men hvad skete? Århusianernes sammenhold voksede. Vi blev stærkere. Det gjorde vi ikke i fodbold, hvor AGF’s endeløse deroute har været – og er – noget af en prøvelse, når man betænker guldalderen, hvor Aage Rou og Henry From satte dagsordenen i dansk fodbold.
Langsomhed du’r ikke på grønsværen, men anderswo betyder det blot, at man tænker sig om en ekstra gang, hvorved det, man siger, bliver klogere i gennemsnit. På den måde er Århus, trods sin bymæssige status som evig toer, langt foran København. Gid de dog ville lægge mærke til det i København...

DK4 har gennemført den rørende enkle journalistiske ide: At besøge en by og lave en udsendelse om den. Konceptet anvendes p.t. på landets fire største byer. Det er dog ikke folkesjælen, der indkredses, men noget mere konkret. I udsendelsen om Århus fortælles om åen, der i 30’erne blev overdækket af beton, dernæst afdækket, så Århus på varme sommerdage fremtræder som et veritabelt Paris med caféliv og restauranter. Seine-bredden og 6. arondissement langs Åboulevarden. Andre indslag handler om byens 500 år gamle domkirke, et kræmmermarked på Tangkrogen, og – mere up-to-date – om kunstnergruppen, RUM 46, samt den store internetportal, Aarhus.dk, hvor man kan tilmelde sig en nyhedsservice og således holde sig orienteret, så man ikke føler sig aldeles uden for det, der sner.

*DK4 kl. 19.30: Fokus på: Århus

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her