Læsetid: 2 min.

Ballettens barnekroppe

25. juni 2003


*Hvordan skal en barnekrop være skabt, hvis den skal kunne holde til elitekarrieren som balletdanser ved Den Kgl. Ballet? Og hvordan vil Det Kgl. Teaters Balletskole sikre, at nogle af de udvalgte barnetalenter fra dette års optagelsesprøve engang bliver dansere ved kompagniet? Informations Anne Middelboe Christensen og fotografen Søren Hartvig har fulgt årets udvælgelse
af ballettens idealbørn.

Ballettens idealbarn
*Generel balletæstetik: Harmonisk, slank krop med almindelig eller spinkel knoglebygning og lange muskler – med rank holdning, lethed og elegante bevægelser, der udstråler musikalitet og glæde ved at bevæge sig. Og en personlighed, der brænder igennem.

*Kropsønskeliste:
Ansigt: ’Kønt’ med udtryksfulde øjne.
Arme: Yndefulde. Ikke hypermobile albuer.
Overkrop: Kort og smidig.
Ryg: Lige og smidig, uden for stort et svaj. Barnet skal helst kunne sidde på gulvet med strakte ben og bøje fremover – og lægge hovedet på knæene uden problemer.
Hofter: Udaddrejede. Hofterne skal helst være så åbne, at benene kan dreje helt udad, så barnet kan stå i en perfekt 1.position med helt udaddrejede fødder. Hvis barnet ligger på maven, skal benene gerne kunne bøjes i frøstilling, mens både fødder og knæ holdes i gulvet. Hvis ikke hofterne – eller den ene hofte – har stor nok udadrotation, vil barnet ikke kunne udføre ballettrinene helt korrekt. Hvis barnet alligevel træner sig op til at blive klassisk danser, vil det alt for let pådrage sig skader i hofte, knæ og fødder.
Ben: Lange og lige. Ikke for overstrakte knæ, ikke for svungne sabelben.
Fødder og ankler: Stærke og smidige, gerne med synlig svang, høj vrist og naturlig ’gåen-udad’ med fødderne. For pigerne er tæernes form vigtig af hensyn til tåspidsdans – helst med samlede tæer og storetåen som længstetå.
Højde og knoglebygning:
Hvis barnet er meget lavt eller meget højt af sin alder, vil det hyppigt også blive usædvanlig af højde som voksen – ligesom hvis det har en særlig spinkel eller kraftig knoglebygning. I et klassisk balletkompagni vil det være svært at indplacere en sådan danser – både på korpsrækker og i partnerkonstellationer – så vedkommende fremstår harmonisk.

Kgl. Teaters balletskole
*Oprettet i 1776 på Kgs. Nytorv. Skolen er en kombineret balletskole og læseskole, der udbyder undervisning på Folkeskolens
1-10. klassetrin. Desuden undervises i anatomi, kunsthistorie, ballethistorie og musikhistorie. Al undervisning er gratis. Balletskolen åbnede i 1996 en afdeling i Holstebro og i 2002 en afdeling i Odense. I København har N. Zahles Gymnasieskole ansvaret for elevernes boglige uddannelse.
Efter sommerferien rummer balletskolen ialt 120 balletbørn, heraf de 67 elever på Kgs. Nytorv. Hver sommer skal eleverne til balleteksamen.

*Optakt og optagelsesprøver:
Januar-februar: Gratis balletundervisning for de 6-12-årige i ’Balletgartneriet’ over fire lørdage.
Marts: ’Store Balletskoledag’ med balletskoler fra København og provinsen og over 500 børn over to søndage.
April: Optagelsesprøve for
6-12-årige i København samt i Odense og Holstebro. Herefter to-ugers kursus, udvælgelse, og endnu et to-ugers kursus.
Maj: Den endelige optagelse sker i maj, hvorefter barnet starter på balletskolen fra august. 12-16-årige kan desuden søge om optagelse i særlige tilfælde. Til august starter 38 nye elever.
www.kgl-teater.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her