Læsetid: 3 min.

Baskisk kronologi

13. juni 2003


(2. sektion)

*Den baskiske mytologi »Vi euskaldunes (baskisktalene) har en rig, tiltrækkende og smuk historie. Vi er et kulturelt fællesskab, som iflg. arkæologien, antropologien, genetikken og lingvistikken har bestået i 30.000 år frem til i dag.«
Historiebog godkendt af baskisk regering i 1997. Ifølge dem er baskerne efterkommere efter Noahs barnebarn, Tubal – de er de gamle kristne med reneste gener, det reneste blod og ædleste sprog i Europa

*1200-tallet: De baskiske provinser – i dag Alava, Viscaya og Guipúzcoa tilslutter sig Kastillien i forbindelse med den kristne reconquista af Khalifatet i Cordoba og de andre islamiske småriger på den iberiske halvø.

*1400-tallet: Den spanske statsdannelse tager gradvist form, da Kastillien og Aragonien forenes i 1469 med ægteskabet mellem dronning Isabella og Ferdinand den II. Personalunion mellem de to kongeriger i 1479. Granadas generobring i 1492 og det kastilianske sprog udbredes.

*1500- og 1600-tallet: Spanien ekspanderer og udbygger sit oversøiske imperium i Amerika. Spanien kulminerer geografisk under Filip II, der også har habsburgske besiddelser i Nederlandene, Burgund og Østrig.

*1701-14: Den spanske arvefølgekrig, og kongen Filip V belønner Navarra, Alava, Viscaya og Guipúzcoa for deres støtte og lokalt aristokrati får særlige selvstyrerettigheder.

*1800-tallet: Napoleonskrigene. Frankrig nåede til Madrid i 1808-1809. Folkelige opstande og i uafhængighedskrigen i 1814 fik spanierne med briternes hjælp slået Napoleon tilbage.
Hård strid mellem liberale og traditionalister, som i de tre carlistkrige (1833, 1847-49 og 1876). Carlisterne var en kongetro anti-liberalistisk bevægelse, der ville have Carlos som spansk konge.

*1895: Det baskiske nationalistparti, PNV, stiftes af Sabino Arana. Etnisk nationalisme baseret på sprog, race og had til spaniere.

*1936-39: Den spanske borgerkrig. General Franco erobrer magten og indfører diktatur i Spanien. I få måneder inden krigens udbrud fik baskere selvstyrepagt. Under borgerkrigen går baskiske nationalister ind på Francos side for at kæmpe imod kommunister og anarkister, der var antiklerikale og havde brændt kirker ned. I de første år under Francos diktatur forfølges, fængsles og henrettes tusinder venstreorienterede. Spansk nationalistisk indoktrinering i skoler og hårdt centralstyre hindrer bl.a. undervisning på bl.a. baskisk og katalansk. I 60’erne økonomisk modernisering, der også fører til politiske åbninger.
n1959: ETA, Euskadi Ta Askatasuna, Baskerland og Frihed, stiftes for med våbenmagt at gennemtvinge baskisk selvstændighed.

*1964: Federico Krutwig udsender bogen Vasconia, der under inspiration fra maoismen opfordrer til med våben at oprette et stort Baskerland for de tre baskiske provinser Alava, Viscaya og Guipúzcoa, samt Navarra og baskisk Iparralde i sydlige Frankrig. I stedet for racen gør han baskisk sprog, euskera, til den intime celle i baskisk etnicitet. Han opfordrer ETA til at eliminere repræsentanter fra de undertrykkende statsmagter.

*1973: General Francos højre hånd, Carrero Blanco, dræbes ved et ETA-attentat.

*1975: Franco dør, og Juan Carlos I udnævnes til Spaniens konge.

*1977: Alle ETA’s 600 fanger i de spanske fængsler får amnesti og bliver løsladt fra fængslerne.

*1978: Spanien får en demokratisk forfatning

*1979: Baskerlandet får udstrakt selvstyre med Guernica-aftalen. 90 procent af baskerne stemte ved folkeafstemning, selv om ETA og separatister boykotter. 59 procent af alle stemmeberettigede baskere sagde dog ja.

*1981: Kong Juan Carlos stopper militært kupforsøg i Spanien og forsvarer den demokratiske forfatning.

*1986: Spanien bliver medlem af Det Europæiske Fællesskab under socialisten Felipe Gonzalez regering.

*1998: Baskiske nationalister og separatister underskriver Lizarra-aftalen, med et mål om at danne en selvstændig baskisk stat. ETA-erklærer våbenhvile den 16. september.

*1999: Den 3. december aflyser ETA-våbenhvilen og følgende år nye attentater og mord på politikere, dommere og embedsmænd i Baskerlandet og Spanien.

*2002: Den baskiske nationalistleder, Juan José Ibarretxe fremlægger plan for dannelse af en »frit associeret baskisk nation« i Europa – på tværs af den spansk-franske grænse.

*2003: 17. marts bliver det baskiske separatistparti, Batasuna, dømt illegalt af Højesteret, fordi partiet har hyldet, støttet, finansieret og rekrutteret til ETA.
Den 5. juni sætter EU Batasuna på listen over terrororganisationer.
bjm

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu