Læsetid: 3 min.

Bryst er bedst

Det er nemt at blive stemplet som en fanatisk skandinav og ekstrem økologisk ur-moder i det engelske. Man skal bare amme sit barn
3. juni 2003

Vovemod
London – De danske kvinder er nogle af verdens bedste til at amme. Jo, sådan er det. Det fortæller jeg jævnligt engelske kvinder, som betragter mig og ikke mindst mine bryster med lige dele afsky og forundring, når Alexander (15 måneder gammel) kommer stormende med kurs mod mors egne madpakker.
Det forudsætter godt nok, at jeg er i et privat hjem, hvor man kan forsvare sig. Som regel udløser det lige dele syrlige kommentarer fra de yngre kvinder, om at jeg nok er en rigtig skandinavisk ur-moder (englænderne siger Earth Mother, og det er ment slemt – en slags blanding af en brødbagende hippie og en fanatisk økologisk bondekone), mens de ældre af slagsen straks benytter anledningen til at fortælle om, hvordan deres små poder fik grød fra de var to uger gamle, og det har de jo ikke taget skade af.
Det fristende svar om, at det har de måske nok, når man ser den gennemsnitlige engelske teenager – overvægtig med brune tænder, overbid og en underlig bleg lyserød hudfarve – kan man ikke levere i venners selskab, så som regel må man bide sig i underlæben, og det er jo også en national engelsk disciplin, så det går nok.

For frækt
Værre er det, når man ammer offentligt. Det meste af det engelske samfund er bornert grænsende til det utrolige. Og bryster og numser er bare for frækt.
Af og til kan man misunde dem, for det er jo meget nemmere at føle sig vovet eller bare som lidt af en avantgardistisk tabu-bryder, når der ikke skal mere til. I Danmark kan man vise frem, hvad man har lyst til, og der sker ikke en brik. Danskerne bliver mere forargede over tilslørede kvinder end over topløse ditto, men sådan er det ikke i Storbritannien.
At amme offentligt – på trods af at brystet egentligt er usynligt, når der er en velvoksen baby knappet på – er en sand øvelse i vovemod. Sure bemærkninger og fnisende teenagere hører til de mere afslappede reaktioner.
Men i starten af maj blev det anderledes. Der kunne man stolt rette ryggen og skyde brystet frem, for i uge 20 var det National Breastfeeding Week i Storbritannien. Ugen markerede starten på et helt nyt sæt officielle anbefalinger fra det britiske sundhedssystem – de samme som de danske. Mors mælk er bedst og helst solo i barnets første seks levemåneder. Sundhedsministeriets slogan har allerede i årevis været »Breast is best«.

Den hemmelige grund
Før var den britiske anbefaling bare tre måneder, men selv det er utopi. De officielle tal fortæller, at to tredjedele af de nye mødre påbegynder amningen, men fire måneder senere er det bare 27 procent, der fortsat stoler på egne kræfter. Resten er gået over til flaske.
I det klassedelte Storbritannien starter 50 procent af mødrene i socialgruppe fem (den laveste) med at amme, mens tallet ligger på over 90 procent i socialklasse et. Min læge siger, at gennemsnits-ammetiden nok er omkring to måneder for de fleste.
Kampagnen bruger Dr. Anthony Williams, som er konsulent i neonatal pædiatri ved St George’s Hospital Medical School in London. Han fortæller overalt offentligheden om, at babyen vil få højere intelligenskvotient, hvis den ammes, og mødrene en lavere risiko for brystkræft.
De to oplysninger kombinerer effektivt det engelske samfunds hysteriske optagethed af børns muligheder i det konkurrenceprægede skolesystem med kvinders angst for at blive syge, så det er sikkert mere effektivt end de sædvanlige oplysninger om, at mors mælk er bedst for babyen og tilmed er steril, lige ved hånden, har den rette temperatur og er langt nemmere end sterile flasker og pakker med mælkepulver.

Slank og storbarmet
Min personlige yndlingsbegrundelse for at amme længe er trist nok ikke med i kampagnen. Og jeg ved hvorfor. Den er politisk ukorrekt. Men her kommer den eksklusivt til bagsidens læsere:
Når man først har tabt sig efter endt graviditet (og for mit vedkommende tager det et stykke tid, må jeg erkende), så har man den bedste af alle verdener, så længe man orker. Slank krop og store bryster. Det er da værd at tage med.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu