Læsetid: 2 min.

Cocktail-kunst

’Led mig ikke i fristelse – jeg kan sagtens finde vej selv’
27. juni 2003

Under Proppen
Det var faktisk lidt underligt. Cocktailforfatteren havde inviteret mig på en trendy cocktailbar i det indre København, og så sad han selv og nød en lille hvede fadøl.
Men efter de sidste mange ugers omfattende omtale af Ole Knudsens cocktailguide kan man selvfølgelig ikke sige noget til, at han trænger til en kold øl til at skylle efter med. Jeg havde netop set cocktail guruen i Morgen-TV hvor han pludselig havde hevet en stump bladselleri ud af ærmet, og placeret den midt i en Bloody Mary. Så jeg var ikke i tvivl da han spurgte mig hvad jeg ville nyde.
Vi var på K-bar, som styres med nænsom og klog hånd af Kirsten Holm, der har en lang historie som bartender og cocktailekspert på trods af sin unge alder. Kort tid efter bestillingen havde hun med meget sikker hånd lavet den blodigt udseende drink klar til mig. Ole Knudsen siger, at Bloody Mary er opkaldt efter den engelske dronning Maria 1. på grund af hendes mange kætterbrændinger.
Stærk kost, tænkte jeg mens jeg smagte på de stærke sager, som blev meget berømt i begyndelsen af 1920’erne på Harry’s New York bar i Paris, hvor den ifølge Ole Knudsen primært blev anvendt som ’reviver’ mod tømmermænd.

Man skal altid bruge frisk tomatjuice, siger cocktailguruen, som selv giver sine tomater et opkog før han flår dem, og derefter blender dem. Derefter sies de igennem et klæde, og køles af i køleskabet.

Bloody Mary
5 cl. Vodka
10 cl tomatjuice
saften af _ udsprøjtet citron
2 stænk Worcestershire-sauce
1 stænk tabasco
lidt peber og salt
evt. 1 bladselleristængel.
Alle ingredienserne fyldes i en shaker fyldt med isterninger. – Det er det vigtigste, siger Kirsten Holm fra K-bar . Der rystes kraftigt i kort tid, og derefter hældes det op i et longdrinkglas.
Ole Knudsens bog har fået en omtale i de danske medier, som næsten får Harry Potter- bølgen til at minde om en krusning. Det er også en bog, som et er værd at besøge. Her er masser af opskrifter på cocktails, longdrinks og after-dinner drinks.
Der er selvfølgelig flest med spiritus, men der er faktisk også et glimrende kapitel med opskrifter på alkoholfrie cocktails. Så er man ikke til Bloody Mary, kan man forsøge sig med en Virgin Mary. Ole Knudsen skriver i bogen, at i England var der mange katolske servitricer, der ikke ville servere denne drink på grund af den navn. Derfor kan man i nogle engelske barer se den under navnet Bloody Shame!
Vil man prøve at lave den, skal man blot undlade vodkaen i Bloody Mary, og bruge 12 cl. tomatjuice i stedet for. Ellers er opskriften helt den samme.

*Ole Knudsen: Gyldendals cocktailguide, 2003, Gyldendal, 276 sider, 179 kr

*’K’-Cocktailbar
Ved Stranden 20, 1061-K.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu